Mannen, hun trots en hun arts

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/04/2016 - 10h50
-A +A

We zijn in 2016, de rol van mannen en vrouwen in onze samenleving is serieus veranderd. Het idee dat mannen zich niet van hun kwetsbare kant mogen laten zien, is allang achterhaald. Alhoewel… Volgens de auteurs van een studie kost dat oude ideaal misschien wel levens.

Mannen en hun gezondheid

Het is maar een heel kleine studie - slechts een paar honderden mensen deden eraan mee - maar ze stemt hoe dan ook tot nadenken.

De onderzoekers hebben mannen naar hun mening gevraagd over het onderwerp mannelijkheid en hun voorkeuren voor een arts. De mannen werden ook geïnterviewd door studenten geneeskunde - mannen en vrouwen - over hun gezondheid.

Het resultaat: mannen met een sterk uitgesproken mening over mannelijkheid, kozen eerder voor een mannelijke arts. Ze waren helaas ook veel minder happig dan de andere deelnemers om open over hun symptomen te spreken met de mannelijke interviewers.

De trots van de mannen…

Volgens de auteurs van de studie is de impact van iemands gevoel van mannelijkheid op zijn relatie met zijn arts niet te onderschatten. De resultaten sluiten daarmee aan bij die van een andere studie uit 2014. Daaruit bleek dat mannen minder snel naar de dokter stappen, maar hun symptomen wel bagatelliseren. En dat hun gezondheid eronder lijdt…

Voor alle duidelijkheid: het zijn niet de mannen op zich die hun verhaal minder makkelijk met hun arts delen. Het is hun gehechtheid aan de zogenaamde mannelijke waarden die hier speelt. Ook de vrouwen die zich identificeerden met de aspecten die traditioneel als relevant worden gezien voor viriliteit - zelfredzaamheid, moed en zelfs hardheid - hadden namelijk een minder open relatie met hun arts.

Maar het blijft wel een feit dat de levensverwachting van mannen - onder voor het overige identieke voorwaarden - lager is dan die van vrouwen. Maakt hun schroom om met hun arts over hun gezondheidsproblemen te praten deel uit van de oorzaken? Dat is misschien wat overdreven. Maar we kunnen de mannen die heel erg gehecht zijn aan hun viriliteitsideaal wel iets voorstellen: neem een vrouwelijke arts, heren! Volgens een studie waren de meest viriele types onder de mannen een stuk opener als ze voor een dokter van het zogenaamde zwakke geslacht zaten…

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/04/2016 - 10h50
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vrouwen hebben ook cholesterol na de menopauze Geüpdatet op 08/04/2008 - 00h00

Wist u dat, vóór de leeftijd van 75 jaar, meer vrouwen dan mannen sterven ten gevolge van cardiovasculaire ziekten? Dat na de menopauze het cholesterolgehalte van vrouwen even hoog is als dat van mannen? U wist het wellicht niet, als wij tenminste de...

Goede tanden, een goed hart Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Voor het eerst heeft een team onderzoekers aangetoond dat er een verband bestaat tussen het verlies van tanden en hartziekten. Mannen met minder dan 25 tanden lopen 57% meer risico op een beroerte.

Osteoporose bij mannen Geüpdatet op 15/04/2008 - 00h00

Mannen krijgen vaak niet de juiste of zelfs geen behandeling tegen osteoporose. Vanaf hun 70ste laten ze daarom best de broosheid van hun botten meten. Dat schrijven Australische artsen in het nieuwste nummer van The New England Journal of Medicine.

Meer artikels