Mannen en vrouwen: dezelfde pijnbeleving?

Gepubliceerd door Catherine Rasse, medisch journaliste op 29/04/2003 - 00h00
-A +A

Mannen zijn het sterke geslacht, vrouwen het zwakke geslacht: een gemeenplaats? Zonder een karikatuur te willen maken, bestaat er werkelijk een verschil in de ervaring van pijn.

PUB

Het is een waarheid als een koe dat mannen en vrouwen pijn op een verschillende manier ervaren. Om te beginnen wegens het eenvoudige feit dat elk gevoelig is voor pijnen die specifiek zijn voor zijn geslacht: ongeveer 80% van de vrouwen jonger dan 35 jaar klaagt bijvoorbeeld over menstruatiepijn. De bevalling vormt uiteraard ook een pijn die aan vrouwen is voorbehouden. Mannen zijn dan weer de enigen die bijvoorbeeld de pijn in de teelballen na een trauma of letsel kennen.

Maar hoe beleven mannen en vrouwen pijn, afgezien van deze onmiskenbare fysiologische verschillen? Er bestaat wel degelijk een verschil, dat bovendien wordt aangetoond ...

  • door biologische factoren Om preciezer te zijn, zou men kunnen zeggen: door hormonale en metabolische verschillen. Biologische verschillen tussen de geslachten die bijvoorbeeld worden gezien met migraine. De prevalentie van migraine bij meisjes neemt spectaculair toe aan het begin van de puberteit en vermindert dan weer vanaf de menopauze. Over het algemeen komt migraine vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het risico van migraine is overigens verhoogd op de dag die aan de maandstonden vooraf gaat. Ten slotte hebben vrouwen vaker last van misselijkheid en braken in combinatie met migraine dan mannen, bij wie migraine vaker wordt aangekondigd door een visuele aura (wijziging van het zicht die aan de migraine voorafgaat).
  • door omgevingsfactoren (professionele omgeving, gezin enz.)Bijvoorbeeld: het verplaatsen, heffen en duwen van zware lasten zijn eerder taken voor mannen, bijvoorbeeld in de bouw of de landbouw. Mannen lopen bijgevolg een groter risico van spier- en skeletpijnen en plotselinge en acute rugletsels. Vrouwen oefenen vaker een zittende en repetitieve activiteit uit. Of een activiteit waarvoor ze lange tijd moeten rechtstaan. En dan mogen we ook de huishoudelijke taken die nog te vaak op hun schouders rusten, niet vergeten! Daardoor hebben zij vaker last van chronische pijn ter hoogte van de rug, nek en benen.
  • door sociale invloedenOnze ouders, collega's, artsen enz. en de verwachtingen van de maatschappij over mannen en vrouwen hebben eveneens een invloed op de manier waarop zij reageren op pijnervaringen en hoe ze daarmee omgaan. Zo blijken meisjes en vrouwen openhartiger te zijn, terwijl van mannen algemeen wordt verwacht dat ze stoïcijns blijven. Het verschil tussen de geslachten wordt dus ook duidelijk op het vlak van pijn.
Gepubliceerd door Catherine Rasse, medisch journaliste op 29/04/2003 - 00h00 Medi-Sphere, nr. 184, 06/02/03, blz. 27-29.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Pijn: praat erover! Geüpdatet op 16/10/2007 - 00h00

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk als het om pijn gaat. Naast het feit dat vrouwen specifieke vormen van pijn hebben (regels, zwangerschap, bevalling), hebben vrouwen ook algemeen meer te kampen met pijn. Ongeacht de oorzaak van de pijn is het absol...

Vrouwen: pijn is vaak hormonaal bepaald Geüpdatet op 02/09/2015 - 15h03

Mannen en vrouwen voelen pijn niet op dezelfde manier. De pijnervaring hangt af van de sekse. De schuld ligt bij de vrouwelijke hormonen, zo blijkt uit de meest recente studies.

1 op de 4 Belgen heeft chronische pijn Geüpdatet op 23/12/2003 - 00h00

Uit een mondiale studie over pijn blijkt dat 23 % van de Belgen chronische pijn heeft, waadoor ons land meteen tot de top-4 behoort in Europa.

Meer artikels