Mannen en masturbatie: mogelijke problemen

Geüpdatet door Dr Catherine Solano, seksuologe op 08/05/2017 - 09h50
-A +A

De helft van de jongens heeft op zijn veertiende al met masturbatie geëxperimenteerd. Van de 18- en 19-jarigen heeft 90 % er al minstens één keer mee geëxperimenteerd. Masturbatie is de normaalste zaak van de wereld en komt in alle culturen voor. De praktijk houdt geen enkel gevaar in voor de fysieke of geestelijke gezondheid. Toch kan  masturberen  soms voor problemen zorgen…

PUB

Mannelijke masturbatie: het risico op vroegtijdige ejaculatie


Veel mannen hebben last van vroegtijdige ejaculatie en soms kan masturberen daarvan aan de basis liggen. Sommige pubers masturberen namelijk heel snel en hevig, omdat ze op dat moment alleen voor de ontlading van het orgasme gaan en de sensuele of erotische beleving niet telt.

Anderzijds zijn er ook jongens die misschien bang zijn om in volle actie betrapt te worden en die daarom het erotische voorspel versnellen. 
Op zich geeft dat geen hinder, maar het kan wel een soort gewenning  van het lichaam teweegbrengen omdat ze zichzelf zo aanleren om voor een ‘quick fix’ te gaan. Bij de eerste seksuele relatie zal hun lichaam - dat intussen gewend is geraakt aan die versnelde ejaculatiereflex - zich dan op dezelfde manier gedragen omdat. Dat noemen we vroegtijdige ejaculatie of zaadlozing. Als die lage drempel van de ejaculatiereflex in het masturbeergedrag zit ingebakken, kan het fenomeen daarna blijven voortduren.

Mannelijke masturbatie: laattijdige ejaculatie of moeilijk tot ejaculeren komen

In andere gevallen kan masturbatie  er net voor zorgen dat een man moeilijk of niet tot ejaculeren komt. Meestal heeft dat te maken met de techniek van het masturberen. Sommige methodes brengen namelijk sensaties teweeg die sterk verschillen van wat de penis voelt bij het heen en weer bewegen in de vagina. Sommige mannen strijken bijvoorbeeld met een zacht voorwerp over hun penis, of ze knellen hun penis tussen hun benen, wrijven ergens fel tegenaan zonder heen- en weerbewegingen, enz.  Als ze die praktijken herhalen, gaan de hersenen uit een soort gewenning de ermee samenhangende sensaties integreren en de ejaculatie vanuit die gewaarwordingen laten ontketenen. En aangezien die gevoelens sterk verschillen van de gevoelens die in een seksuele relatie met een partner worden uitgelokt, kunnen de hersenen in die partnerrelatie geen ejaculatie meer op het gewenste moment ontketenen.

Initialement publié par Dr Catherine Solano, seksuologe le 18/10/2016 - 12h00 et mis à jour par Dr Catherine Solano, seksuologe le 08/05/2017 - 09h50

Enquêtes over seksualiteit in Frankrijk onder leiding van Nathalie Bajos en Michel Bozon, uitg. la découverte, 2008.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Weet u wat de rol van masturbatie is? Gepubliceerd op 11/03/2016 - 16h38

Vandaag weet iedereen wel dat je van masturberen niet doof kan worden! Maar wat is het nut van masturbatie? Kan het schadelijk zijn en waarom? Ja, masturberen is nuttig, en zeker niet schadelijk!

Is masturbatie normaal? Geüpdatet op 06/05/2002 - 00h00

Vandaag de dag gelooft niemand nog dat je van masturberen doof wordt. Er zijn echter nieuwe mythes gerezen rond masturbatie, mythes die even ongegrond zijn als de schrik van onze voorouders. Laten we masturbatie dedramatiseren: wie masturbeert is gee...

Masturbatie: het verschil tussen mannen en vrouwen Gepubliceerd op 28/11/2011 - 15h46

Masturberen is niet langer een taboe, of toch niet meer zo'n groot taboe als het vroeger was. En sinds er meer over gepraat wordt, stelt men vast dat er op dat vlak aanzienlijke verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Wat zijn de verschillen en wa...

Verandert een besnijdenis het seksleven? Geüpdatet op 10/04/2013 - 10h17

Een besnijdenis is een operatie waarbij de voorhuid van de penis wordt weggehaald. Daarmee wordt een zone geraakt die op seksueel en zintuiglijk vlak heel gevoelig is. Hoe beïnvloedt een besnijdenis het seksleven?

Meer artikels