Mannen 20-29 jaar

Gepubliceerd door Dr Philippe Presles op 09/02/2011 - 17h44
-A +A

PUB

1/ Vaccinaties

Het is belangrijk om alle nodige vaccinaties te krijgen, want de aandoeningen in kwestie kunnen zeer ernstig zijn.

(Terugbetaalde) basisvaccinaties:

- DTP (Difterie, Tetanus, Poliomyelitis): om de 10 jaar.
- Het vaccin tegen het papillomavirus biedt een doeltreffende bescherming tegen 70 % van alle baarmoederhalskankers. Inenting is aan te raden voor alle jonge vrouwen die nog geen volledig jaar seksueel actief zijn (of sowieso nog niet seksueel actief zijn!). Het vaccin wordt slechts tot 18 jaar terugbetaald door de sociale zekerheid, al betalen sommige ziekenfondsen het terug tot 21 jaar of zelfs later.


Vaccinaties en tests in geval van kinderwens:

 • Vaccinatie tegen griep (want griep veroorzaakt heel veel miskramen).
 • Vaccinatie tegen waterpokken als de vrouw in kwestie de ziekte niet heeft gehad als kind en als ze er nog niet tegen ingeënt is. Vóór die vaccinatie is wel een negatieve zwangerschapstest verplicht. - Vaccinatie tegen rodehond voor niet-ingeënte jonge vrouwen.
 • Serologisch onderzoek naar toxoplasmose alvorens zwanger te worden.


Reisvaccinaties:

Afhankelijk van de reisbestemming: hepatitis A en hepatitis B indien nog niet ingeënt, difterie indien nog niet ingeënt, buiktyfus, gele koorts, Japanse encefalitis, meningokokken (A en C), tekenencefalitis, hondsdolheid.

Voor meer details: www.itg.be, rubriek ‘reisgeneeskunde’.


Vaccinaties bij specifieke risico’s:

Hepatitis B: om de 5 jaar bij risicopersonen. (Gezondheidsprofessionals of personen met verschillende sekspartners.)
Griep: jaarlijkse inenting wordt aanbevolen:

 • aan personen met een chronische ademhalingsziekte (waaronder astma), nier-, hart-, stofwisselings- of immunologische ziekte,
 • aan personen met drepanocytose,
 • aan cruise- en vliegpersoneel, en aan reisbegeleiders.

Vaccinatie tegen griep is eveneens aan te raden:

 • aan personen die het virus kunnen verspreiden, onder meer gezondheidsprofessionals, personeel van medische instellingen en leerkrachten,
 • aan personen die absoluut arbeidsongeschiktheid willen vermijden door griep.

2/ Levensstijl

Een gezonde levensstijl kan heel wat ernstige ziekten voorkomen of aanzienlijk vertragen, zoals een hartinfarct, een cerebrovasculair accident (beroerte), diabetes, nierinsufficiëntie, kanker en de ziekte van Alzheimer. Al die goede leefgewoonten zorgen ook voor een betere levenskwaliteit:

 • Regelmatige en aangepaste lichaamsbeweging nemen (wandelen, fietsen, joggen, zwemmen enz.). Een sedentaire levensstijl (altijd de wagen nemen, ook voor korte afstanden, de lift nemen voor één of twee verdiepingen enz.) is schadelijk voor de gezondheid. Ideaal is 30 minuten bewegen per dag. Streef daarbij naar voldoende afwisseling.
 • Een evenwichtige voeding nastreven, met dagelijks minstens 5 porties groenten en fruit, en met 2 tot 3 keer per week vis op het menu. Consumptie van snelle suikers beperken. Te veel dierlijke vetten vermijden, onder meer in sausen, fijne vleeswaren, boter, kazen en gebak. Zuinig omspringen met zout en geen zoutvat op tafel zetten.
  Opgelet: dit eetpatroon moet aangepast worden bij overgewicht, diabetes of hypercholesterolemie (te hoge cholesterol). Hou u daarbij aan de voorschriften van uw arts.
 • Weinig alcohol drinken (maximaal 1 tot 2 glazen per dag).
 • Tabak vermijden (volledig stoppen): raadpleeg elk jaar uw arts zolang u niet volledig ontwend bent.
 • Stress beperken, want stress is ongezond. Leer nutteloze stress te vermijden en neem minstens één keer per dag ontspanning.
 • Uw huid beschermen door zonneproducten te gebruiken en niet langdurig onbeschermd in de zon te blijven.

Naast die levensstijlmaatregelen is het essentieel om trouw en stipt uw geneesmiddelen te nemen tegen hypertensie, hypercholesterolemie of diabetes. Van deze drie types behandelingen is duidelijk bewezen dat ze de levensverwachting verlengen.


Gepubliceerd door Dr Philippe Presles op 09/02/2011 - 17h44
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Diabetes: laat u controleren! Geüpdatet op 27/01/2016 - 10h31

Diabetes is een veel voorkomende ziekte die zich almaar meer verspreidt. Wereldwijd kampen miljoenen mensen ermee. In België gaat het om honderdduizenden mensen. Weet u wel zeker dat u niet een van hen bent?

Diabetes en erectiestoornissen: wat is het verband? Gepubliceerd op 15/10/2012 - 10h22

Erectiele dysfunctie moet als een waarschuwingssignaal worden beschouwd . Mannen met erectiestoornissen hebben namelijk een verhoogd risico op cardiovasculaire ziektes. En diabetes zelf is al een cardiovasculaire risicofactor. Maar wist u dat erectie...

Prediabetes: het signaal om actie te ondernemen Gepubliceerd op 08/02/2017 - 14h36

Bij prediabetes vertoont de patiënt nog niet de symptomen van diabetes, maar wel verhoogde glucosewaarden . Het signaal om in te grijpen en meteen iets aan de levensstijl te doen. Want al bij prediabetes lopen patiënten ernstige, medische risico's.

Meer artikels