Maligne hyperthermie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Zeer ernstig verlopende stijging van de lichaamstemperatuur. De oorzaak is meestal een hypermetabole toestand, vooral van de skeletspieren, getriggered door farmaca die worden gebruikt tijdens anesthesie.
Maligne hyperthermie komt voor bij 1 op 15.000 anesthesieën bij kinderen en 1 op de 50.000 bij volwassenen. Veertig procent van de patiënten is jonger dan 14 jaar.
Veel patiënten ondergaan verscheidene keren anesthesie zonder problemen. Meestal verloopt de aandoening acuut, soms subacuut. De stoornis kan direct ontstaan, maar ook tijdens of zelfs na de anesthesie.

De belangrijkste symptomen zijn:
- spierrigiditeit;
- kaakklem na succinylcholine;
- toename beademingsdruk;
- versnelde ademhaling;
- versnelde hartactie;
- verhoging van de lichaamstemperatuur, meer dan 1 graad Celsius per minuut;
- perifere blauwzucht.

De belangrijkste aspecten van de behandeling zijn:
- stoppen met de anesthesie;
- 100 procent zuurstof en hyperventilatie;
- correctie van de acidose;
- geforceerd koelen;
- specifieke geneesmiddelen zoals dantroleen;
- geforceerde diurese.
Er is een verhoogde kans op maligne hyperthermie bij patiënten met symptomen als spierkrampen en ptosis. Soms is er een positieve familie-anamnese van narcoseproblemen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Netelroos: misschien is het wel van de stress! Gepubliceerd op 21/01/2013 - 14h33

Jeukt uw huid en staat ze vol knobbeltjes of rode plekken alsof u ermee door de brandnetels hebt gelopen? Misschien heeft u wel netelroos door de stress! Het is alvast een spoor om te volgen als u de juiste oorzaak - een allergie - van netelroos niet...

Bewegen is goed tegen kanker! Geüpdatet op 19/07/2005 - 00h00

Sedentariteit bevordert niet alleen hart- en vaatziekten en diabetes, maar verhoogt ook het kankerrisico. Bewijs: lichaamsbeweging vermindert het aantal gevallen van colon- en borstkanker met minstens 20 %!

Vrijen doe je met je hart Geüpdatet op 06/07/2004 - 00h00

'Dokter, na mijn infarct is ons huwelijk niet meer wat het geweest is. Vrijen doe je namelijk met je hart. En dat wil niet meer'. Seks en een hartprobleem; hoe ga je daarmee om?

Clitoridectomie, een misdaad tegen de menselijkheid Geüpdatet op 28/02/2006 - 00h00

Clitoridectomie moet worden veroordeeld en verworpen. Een dergelijke verminking van het vrouwenlichaam is onaanvaardbaar. Ze heeft gevolgen op korte en lange termijn, is pijnlijk, invaliderend en vaak dodelijk. Informeren is de enige vorm van prevent...

Meer artikels