PUBLICITÉ

Maken onze kleren ons echt ziek?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/07/2016 - 22h27
-A +A

Er verschijnen almaar meer alarmerende artikelen over toxische stoffen in kleren.

Zijn onze kleren echt een risico voor onze gezondheid?

PUB

Gif in kleren… Toch niet zo toxisch

De campagne «Toxic Threads» van Greenpeace - vrij vertaald: «Giftige stoffen in kleren» - heeft bij het grote publiek heel wat ophef gemaakt. De ngo die ijvert voor een schoon milieu analyseerde een waaier van kleren (jeans, jurken, enz.) van diverse grote merken om te zien welke stoffen erin zaten. Bijna alle kleren testten positief op soms weinig betrouwbare producten, waaronder zelfs hormoonverstoorders.

Er is wel een maar. Greenpeace had het namelijk over stoffen die vooral voor het milieu en voor de mensen die er tijdens het productieproces mee in contact komen toxisch zijn.

Het gevaar voor de consument - de mensen die de kleren uiteindelijk dragen - is verre van bewezen. Er is nog geen enkel wetenschappelijk onderzoek gedaan om na te gaan of we bij het dragen van die kleren de stoffen ook opnemen. Het is weliswaar niet ondenkbaar dat kleine kinderen, die hun kleren wel eens in hun mond durven stoppen, zulke stoffen zouden binnenkrijgen. Maar het gaat hoe dan ook om heel kleine hoeveelheden, zeker vergeleken met wat er bijvoorbeeld via ons voedsel in ons lichaam binnenkomt.

Allergische reactie op kleren

Maar er bestaat nog een andere categorie van kleren die "toxisch" zijn en dat zijn de kleren waarin producten zitten waarop sommige mensen allergisch kunnen reageren.

Hier bij ons zijn deze producten normaal gereglementeerd en hoeven we dus geen zware allergische reacties te vrezen. Maar de laatste jaren wordt de wet af en toe met voeten getreden. Zo zijn er kinderschoenen, kleren en zelfs zitbanken die - vaak heel ernstige - huidproblemen veroorzaken. Maar het gaat wel nog altijd om zeldzame gevallen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/06/2014 - 12h52 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/07/2016 - 22h27

Pr. Alfred Bernard, Professor aan Louvain Centre for Toxicology and Applied Pharmacology van de KUL

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ