Maakt een goede beslissing altijd gelukkig?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 20/05/2008 - 00h00
-A +A

We komen aldoor in situaties waarin we een beslissing moeten nemen. Dat gaat vaak gepaard met twijfels, maar uiteindelijk hakken we de knoop toch door. Maar hoe weten we nu of we de juiste keuze gemaakt hebben? En zullen we er ons ook gelukkig door voelen?

PUB

Geluk: een teken dat ik de juiste beslissing genomen heb?

Dat is een wijd verbreide opvatting. Als je een beslissing neemt, weet je dat het de juiste beslissing was omdat je je dan gelukkig voelt. Een voorbeeld: een jonge vrouw staat op het punt om te trouwen, maar naarmate de datum van het huwelijk nadert, voelt ze zich almaar beklemd. Misschien zit ze wel op het verkeerde spoor en moet ze zich de vraag stellen of dat huwelijk wel de juiste keuze is. Als we ons niet goed voelen bij een genomen beslissing, is het dus belangrijk dat we er even bij stilstaan en ons afvragen of we geen vergissing aan het maken zijn.

Het leven is zelden zo eenvoudig...

Maar het leven is meestal niet zo eenvoudig. Ons innerlijke gevoel is niet de enige geldige graadmeter. We staan heel vaak voor keuzes waarvoor er geen goede en slechte oplossing is. Een ander voorbeeld: Elisabeth heeft drie kinderen. "Ik sta voor een moeilijke keuze. Mijn man en ik willen geen kinderen meer, dat zou in onze situatie heel bijzonder moeilijk zijn. Ik ben erg gekant tegen abortus, dat zou voor mij een verschrikkelijke ervaring zijn. En de pil mag ik niet nemen. Ik heb daarom een spiraaltje laten zetten, maar dat moet er nu uit omdat ik een fibroom heb… Ik moet dus een keuze maken tussen een aantal mogelijkheden waarvan geen enkele me aanstaat: een ongewenst kind krijgen, abortus of de eileiders afbinden. Voor mij is de keuze gauw gemaakt: het wordt de eileiders afbinden." Elisabeth ondergaat deze ingreep na meerdere maanden wikken en wegen, samen met haar man. En toch is het voor haar niet makkelijk. "De ingreep is goed verlopen, maar ik had het er vreselijk moeilijk mee dat ik niet vruchtbaar meer was, dat ik geen kinderen meer kon krijgen. Een jaar lang heb ik regelmatig gehuild als ik alleen was. Pas na een jaar voelde ik me weer beter. Toch heb ik mijn keuze nooit in vraag gesteld. Het was de beste van de mogelijke oplossingen." Elisabeth heeft dus een keuze gemaakt waarmee ze niet gelukkig was, maar ze vond het wel de juiste keuze. Het is een situatie waarin we ons allemaal af en toe bevinden.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 20/05/2008 - 00h00 (1)"Éloge de la déprime" bij uitgeverij Milan, is een klein leuk boekje dat aantoont dat het leven een slingerbeweging is tussen geluk en je slecht voelen, en dat we door de 'dalmomenten' te willen wissen we ook de klim terug naar boven, naar het geluk, wissen.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Essentiële keuzemomenten Geüpdatet op 31/08/2004 - 00h00

Af en toe staan we op een keerpunt in ons leven. Dergelijke essentiële keuzes bepalen de rest van ons leven, dus kunnen we ons daar beter van bewust zijn en de juiste keuzes maken…

Wanneer gaat u uit elkaar? Gepubliceerd op 11/11/2013 - 20h23

In België loopt een op de twee huwelijken stuk , scheidingen van (niet-)geregistreerde samenwonende koppels niet meegeteld. Soms is scheiden een goede zaak, soms een vergissing. Hoe weten we of we de juiste beslissing nemen?

Intuïtie: moeten we luisteren naar het stemmetje in ons hoofd? Geüpdatet op 13/01/2014 - 10h50

U bevindt zich in een wat ingewikkelde situatie en moet een beslissing nemen. Na wat nadenken gelooft u de juiste logische beslissing te kennen die u moet nemen. En toch… Uw innerlijke stem zegt u dat die beslissing haar niet bevalt en port u aan om...

Meer artikels