Maak werk van uw rugkapitaal

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles en Alain Fauguoin, kinesitherapeut, osteopaat en lichaamshoudingdeskundige op 16/10/2007 - 00h00
-A +A

Hebt u regelmatig last van rugpijn? Zijn sommige houdingen ondraaglijk? Last van uw gewrichten? Hebt u de indruk dat u veel minder soepel wordt? Als het antwoord op deze vragen ja is, dan is het tijd voor een onderzoek bij een kinesitherapeut om een balans op te maken van het risico op rug-, spier- en skeletproblemen en de preventie ervan.

De vermoeide rug...

Het skelet, de spieren en de pezen kunnen het zwaar te verduren krijgen wat zich op termijn kan vertalen in pijn, mobiliteitsverlies en handicaps. Ook op dit vlak is preventie goud waard. Een onderzoek bij een kinesitherapeut kan u daarbij helpen, ook voor vermoeidheid uw rug aantast.

De mogelijke oorzaken van rugpijn

In de meeste gevallen is rugpijn te wijten aan twee oorzaken: spierverzwakking door een gebrek aan lichaamsbeweging en het langdurig aannemen van slechte lichaamshoudingen. In sommige gevallen is de pijn het gevolg van een foute beweging die voor lumbago (spit) zorgt (lage rugpijn die het gevolg is van een zenuw die geïrriteerd wordt door een tussenwervelschijf). Maar er zijn nog meer mogelijke oorzaken:

  • Slecht schoeisel dat voor misvormingen aan de voeten zorgt en na een tijdje ook problemen met de lichaamshouding,
  • Tandverlies of onevenwichtig kauwen kan op termijn verantwoordelijk zijn voor een slechte
    houding van het hoofd en van het hele lichaam,
  • Evenwichtsstoornissen, duizeligheid,
  • Gevoelsverlies,
  • Pijnlijke letsels door een fractuur of osteoporose.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles en Alain Fauguoin, kinesitherapeut, osteopaat en lichaamshoudingdeskundige op 16/10/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De Alexander techniek: doeltreffend tegen rugpijn Geüpdatet op 02/09/2008 - 00h00

De Alexander techniek bestaat bijna een eeuw. De doeltreffendheid ervan bij rug- en houdingproblemen was al lang duidelijk voor de gebruikers, maar wetenschappelijk bewijs om hun overtuiging te staven was er nog niet.

Rugpijn: vier tips van de kinesist Geüpdatet op 06/04/2017 - 14h25

Zeven op de tien Belgen hebben vaak of regelmatig rugpijn. Het is dan niet alleen zaak om de pijn efficiënt te verlichten, maar ook - en vooral - om te voorkomen dat de rugpijn chronisch wordt en u dus bijna continu met rugpijn rondloopt. De kinesist...

Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

Meer artikels