Maak uw huis klaar om de najaarsallergieën te lijf te gaan

Maak uw huis klaar om de najaarsallergieën te lijf te gaan

In het najaar komen de allergenen met volle geweld terug. Bereid u voor om de schimmels, mijten en andere allergenen aan te pakken. Wist u trouwens dat in het najaar ook de pollen terugkeren en allergielijders het leven zuur maken? 

Vechten tegen de pollen

De grassen - dat zijn de belangrijkste allergene planten - maken van april tot juni-juli stuifmeel aan, maar in september-oktober hebben ze nog een laatste bloei.  Allergielijders lopen dan weer gevaar om hoestend, niezend en met tranende ogen door het leven te gaan. Astmalijders krijgen dan makkelijk meer last van hun longen. Maar niet alleen de pollen maken het ons in de herfst lastig. Er zijn ook nog de schimmels en mijten! Hoe kunnen we onze woning beter beschermen tegen schimmels en mijten?

Schimmels weren

Een van de belangrijkste oorzaken van schimmel in open lucht zijn de natte bladeren die van de bomen vallen en vergaan. Maar ook binnen moet u vocht bestrijden.

  • De belangrijkste remedie is luchten. Doe dat elke dag - als het kan verschillende keren – in alle kamers van de woning, telkens minstens 10 minuten.
  • Lucht u en krijgt u toch nog schimmel? Reinig de aangetaste zone dan met bleekwater.
  • Als het door schimmel aangetast oppervlak groot is (meer dan 3 m2), haalt u er beter een gespecialiseerde firma bij.

 

Dat geldt zeker voor ouders met heel kleine kinderen. Blootstelling aan schimmel tijdens het eerste levensjaar verdriedubbelt de kans dat uw kind rond zijn zevende astma krijgt (1).

Artikel gepubliceerd door op 19/09/2011

Bronnen:

(1) Reponen T. et al., Ann Allergy Asthma Immunol. 2011 Aug;107(2):120-6. Epub 2011 Mei 28 ; Association Asthme & Allergie, http://asthme-allergieën.org.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten