Maak kennis met multiple sclerose: symptomen, opstoten, behandelingen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/04/2014 - 16h12
-A +A

Bijna 10.000 Belgen met multiple sclerose (MS) en hun naasten moeten niet alleen dag in dag uit leven met de ziekte, maar ook elke dag vooroordelen en misverstanden over MS bekampen.

Maar wat is multiple sclerose precies?

Wat zijn de symptomen?
Hoe evolueert de ziekte?
Wat zijn de behandelingen?
Hoe leeft men vandaag met MS?

Een stand van zaken met E-gezondheid.

PUB

MS: een auto-immuunziekte

Multiple sclerose is een auto-immuunziekte van de hersenen en het ruggenmerg die het centraal zenuwstelsel vormen.
De precieze oorzaak van de ziekte is niet gekend, maar er lijken wel een aantal factoren te zijn (omgeving, genetica, immunologie) die een rol spelen bij het optreden ervan.

MS komt vooral voor bij 20-45 jarigen en vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Twee verschillende vormen van de ziekte

Meestal uit multiple sclerose zich door periodes van aanvallen - dan zijn de symptomen erg zwaar -  afgewisseld met (zo goed als) klachtenvrije periodes van herstel. Deze zogenaamde remitterende vorm is de meest voorkomende vorm van MS.
Maar multiple sclerose heeft ook een vorm waarbij geen remissie of herstel van de klachten optreedt. De patiënt ondervindt dan een geleidelijke verslechtering van de symptomen.

Goed om te weten: remitterende multiple sclerose evolueert na enkele jaren vaak naar een zogenaamde progressieve vorm. De aanvallen verminderen dan, maar in de plaats daarvan treedt er geleidelijk aan verdere schade aan de lichaamsfuncties op.

Symptomen van multiple sclerose

De meest voorkomende symptomen, ook al treden ze niet op bij àlle patiënten op, zijn: een slechter zicht, spierzwakte, jeuk, seksuele problemen, cystitis, spijsverteringsstoornissen, pijn en vermoeidheid.

Leven met MS

Multiple sclerose is voorlopig nog ongeneeslijk, maar de ziekte kan wel hoe langer hoe beter behandeld worden.
De behandeling berust altijd op een combinatie van medicatie op maat, het respecteren van een aantal algemene leefregels en een adequate begeleiding.

Op het vlak van geneesmiddelen is er al heel wat vooruitgang geboekt. De grootste revolutie was eind jaren 90 met de ontwikkeling van de eerste basisbehandelingen. Daarmee kon het aantal aanvallen worden verminderd en de verslechtering van de handicap worden voorkomen. Momenteel is men vooral op zoek naar geneesmiddelen die minder bijwerkingen hebben en makkelijker te nemen zijn. Veel middelen moeten namelijk nog worden toegediend via een injectie, en dat is belastend voor de patiënten.

Initialement publié par Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste le 16/10/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/04/2014 - 16h12

Perscommuniqué 'Les malentendus et les préjugés sont les ennemis publics de la sclérose en plaques', 4 oktober 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De symptomen van multiple sclerose Gepubliceerd op 28/09/2012 - 11h02

Multiple sclerose is een aandoening die jongvolwassenen treft. De ziekte evolueert traag en onvoorspelbaar, en na een aantal jaren wordt ze de oorzaak van neurologische handicaps. Hoe kan men de aandoening herkennen? Welke zijn de eerste symptomen va...

Multiple sclerose: te veel verkeerde ideeën Gepubliceerd op 21/04/2015 - 12h06

Multiple sclerose is geen zeldzame ziekte: ze treft in België meer dan 12.000 mensen. Maar multiple sclerose is ook een complexe en... te weinig bekende ziekte, zoals aangetoond door een recent onderzoek, dat in België uitgevoerd werd bij gelegenheid...

Multiple sclerose: hoe zit het met de behandeling? Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

Multiple sclerose is een neurologische aandoening die niet zo zeldzaam voorkomt en die bij jongvolwassenen de belangrijkste oorzaak is van neurologische handicap. De evolutie van multiple sclerose is moeilijk te voorspellen en dat maakt het juist zo...

Meer artikels