• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Maagzweren bezweren

Maagzweren bezweren De behandeling van gastro-duodenaal ulcus veranderde radicaal met de komst van krachtige anti-ulcus geneesmiddelen en de behandeling van de bacteriële component. De beleving van de ziekte is veranderd, maar de complicaties van een duodenale zweer blijven ernstig. Bij ulcus dat beperkt blijft tot de maag, mag men niet uit het oog verliezen dat er sprake kan zijn van een beginnende maagkanker in de vorm van ulcus.

Wat is gastro-duodenaal ulcus?

Een gastro-duodenaal ulcus is een beschadiging van het slijmvlies van de maag of van het duodenum, de twaalfvingerige darm in het verlengde van de maag, die te wijten is aan twee mechanismen. In normale tijden scheidt de maagzuur af dat bijdraagt tot de vertering van voedingsmiddelen. Dat maagzuur heeft een corrosief effect en om de maag te beschermen tegen erosie scheidt het slijmvies dat de binnenkant van de maag bekleedt, een slijm af dat voor een beschermend laagje aan de binnenwand van de maag zorgt. Als de zuurgraad stijgt of wanneer het slijmvlies niet werkt zoals het hoort, ontstaat erosie. Die erosie kan diffuus zijn en uitgespreid, wat men gastritis noemt, maar ze kan ook lokaal zijn en diep, met andere woorden, een ulcus. Min of meer aanzienlijke bloedingen komen in dat geval vrij vaak voor.

Een besmettelijke ziekte

In de jaren tachtig ontdekte een team van Australische artsen dat patiënten met een duodenaal ulcus een bacterie in de maag hebben, de Helicobacter Pylori. Ze stelden vast dat als de bacterie behandeld werd met antibiotica, het risico op een recidief met 90% daalde. Dat maakt dat ulcera nu behandeld kunnen worden met antibiotica. Alternatieve behandelingen zijn er in de vorm van antacida (zuurremmers) en in ernstige gevallen kan chirurgisch ingegrepen worden.

Artikel gepubliceerd door op 25/09/2007

Bronnen: Traité de gastro-entérologie. Rambaud J-C., Ed. Flammarion Médecine Sciences. Hépato-gastro: l'infirmière en hépato-gastro-entérologie. Labayle D., Ed. Lamarre Objectif Soins. Progrès récents dans la connaissance des infections gastro-intestinales ... Rampal, Ed. Eurotext John Libbey.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten