Maagslijmvliesontsteking: wat we erover moeten weten

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Ontsteking van het slijmvlies van de maagwand (acute gastritis), waarschijnlijk de meest voorkomende stoornis van de maag en de belangrijkste bron van maagklachten. Deze aandoeningen gaan vaak vergezeld van een slijmvliesontsteking van een deel van het darmstelsel (enteritis). De aandoening komt voor in alle leeftijdsgroepen.

De volgende oorzaken spelen een rol:
- chemische, prikkelende stoffen, zoals alcohol;
- ontstekingen door bacteriën of giftige stoffen die door bacteriën worden geproduceerd, bijvoorbeeld voedselvergiftiging;
- ontstekingen door virussen, zoals kunnen voorkomen bij mazelen, griep en leverontsteking;
- allergische reactie van het maagslijmvlies, bijvoorbeeld na het eten van mosselen. Men heeft last van misselijkheid, gevoel van volheid en druk in de bovenbuik, wat vaak gepaard gaat met een neiging tot braken.

Verder kunnen als ziekteverschijnselen aanwezig zijn :
- diarree;
- krampachtige pijnen;
- koorts;
- rillingen;
- hoofdpijn;
- spierkrampen.
Men is vaak ernstig ziek en door vochtverlies kunnen de verschijnselen verergeren. Indien sprake is van een specifieke ontsteking, zal de arts deze bestrijden met daarvoor geschikte geneesmiddelen. Als veel vochtverlies is opgetreden, moet dit worden gecorrigeerd.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zeven feiten over griep (die niemand ons verteld heeft) Gepubliceerd op 30/01/2017 - 12h43

Bent u goed geïnformeerd over de griep ? Er doen veel mythes de ronde over deze ziekte en over het griepvaccin. Als die de wereld uit zijn, kunnen we ons beter beschermen tegen het griepvirus . Dat kan via een inenting of door onze leefgewoonten bij...

Maagzweren bezweren Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

De behandeling van gastro-duodenaal ulcus veranderde radicaal met de komst van krachtige anti-ulcus geneesmiddelen en de behandeling van de bacteriële component. De beleving van de ziekte is veranderd, maar de complicaties van een duodenale zweer bli...

Hoe is een maagzweer te herkennen? Gepubliceerd op 21/06/2017 - 16h09

Een maagzweer ontstaat door een letsel in de maagwand. De wonde veroorzaakt pijn die na elke maaltijd verergert. Maar een maagzweer kan ook andere symptomen uitlokken.

Maag-darmontsteking of buikgriep? Gepubliceerd op 01/12/2017 - 10h06

Buikgriep wordt veroorzaakt door een virus , maar anders dan de naam doet vermoeden gaat het niet noodzakelijk om het griepvirus . Wat in de volksmond buikgriep heet, is meestal een virale maag-darmontsteking.

Meer artikels