Maagklachten

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Welke medicijnen kan ik voor mijn maagklachten gebruiken?

- Hebt u zo af en toe last dan kunt u een middel gebruiken waarin algeldraat en een magnesiumzout zitten. Zo'n middel neutraliseert het maagzuur snel, vooral als u het als drank gebruikt. Deze middelen mag u ook gebruiken tijdens zwangerschap en bij borstvoeding. Ze werken enkele uren. U mag ze meermalen per dag gebruiken.

- Hebt u bijna de hele dag of vooral 's nachts maagklachten, dat kunt u cimetidine, ranitidine of famotidine gebruiken. Deze middelen verminderen de productie van maagzuur.

- Gebruik zelfzorgmiddelen tegen maagzuur niet langer dan twee weken achter elkaar. Komen uw klachten daarna terug, ga dan naar uw huisarts; die kan beoordelen of er misschien iets ernstiger aan de hand is.

- Misselijkheid en een opgeblazen gevoel zijn vaak niet ernstig en gaan vanzelf over. Hebt u er veel last van, dan kunt u domperidon gebruiken. Dit middel bevordert de maag- en darmbewegingen, zodat de doorstroming beter wordt.

Wat kan ik zelf tegen brandend maagzuur doen?

Om iets aan uw maagklachten te doen, is het belangrijk dat u de mogelijke oorzaak kent en dan uw leef- en eetgewoonten aanpast. Hebt u ontdekt dat u maagklachten krijgt door bijvoorbeeld alcohol, chocola of te veel of te vet eten, probeer deze producten dan te laten staan. Met de volgende adviezen kunt u klachten van brandend maagzuur voorkomen of bestrijden.

Het is belangrijk de druk in de buik te verminderen:

- Draag geen knellende kleding.

- Buk niet, maar ga door de knieën als u iets wilt oppakken.

- Probeer af te vallen als u last hebt van overgewicht.

- Vermijd het tillen van zware dingen.

- Eet wat vaker kleine porties in plaats van twee of drie grote maaltijden per dag.

- Eet minder vet.

- Vermijd alcohol, scherp gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, sinaasappels, koffie, cola, chocola en pepermunt.

- Stop met roken want door roken werkt de sluitspier tussen slokdarm en maag minder goed.

Als u vooral 's nachts klachten heeft is het een goed idee om het hoofdeinde van het bed te verhogen. Zet er klossen onder of leg een kussen onder het matras.

Neem de laatste maaltijd zo'n drie uur voor u gaat slapen. Uw maag is dan leeg als u gaat liggen.

Krijgt u klachten kort na het starten van een bepaald medicijn dan is de kans groot dat het medicijn de klachten veroorzaakt. Kijk in de bijsluiter of dit het geval kan zijn. Hebt u er veel last van, overleg dan met uw arts of apotheker.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB