Lumbalgie en lendenpijn

Gepubliceerd door Dr Renaud Guichard op 16/11/2010 - 00h00
-A +A

Lumbalgie is een pijnlijke overbelasting van de lumbale wervelkolom, het onderste deel van de wervelkolom dus.

PUB

Wat is lumbalgie?


Lumbalgie, ook lumbago, spit of lendenpijn genoemd, wijst op pijn ter hoogte van de lumbale of lendenwervels. De pijn heeft betrekking op verschillende structuren, zoals de tussenwervelschijven, de gewrichtsbanden, de spieren en de zenuwwortels. Ze kan acuut zijn: in dit geval gaat het om een klassieke lumbago. Ze kan echter ook chronisch zijn, wat soms leidt tot een echte toestand van invaliditeit.

De oorzaken


Ook al zijn er talrijke oorzaken, toch steken twee basisoorzaken van lumbalgie ver boven de andere uit. Op de eerste plaats is lumbalgie het gevolg van een verstoord evenwicht of een conflict tussen de onderdelen van de lendenwervels die voor stabiliteit zorgen en de onderdelen die verantwoordelijk zijn voor de mobiliteit. Lumbalgie is dus vooral het gevolg van bewegingen die in een verkeerde houding uitgevoerd werden. Zo is lumbalgie de meest voorkomende musculoskeletale aandoening (MSA) die op het werk veroorzaakt wordt. En laten we ook niet vergeten dat MSA's de belangrijkste oorzaak zijn van arbeidsongeschiktheid.

Een tweede belangrijke oorzaak van lumbalgie is een letsel aan een tussenwervelschijf (die heel wat schokken moet kunnen opvangen) waarbij de fibreuze kern van de tussenwervelschijf uitpuilt en op een zenuwwortel drukt.

Bij de beoefening van de meeste sporten, wordt de wervelkolom zwaarbelast. Lumbalgie is dan het gevolg van:
- een verkeerde beweging of een verkeerde afstelling van het materiaal,
- sportbeoefening in een niet-aangepaste omgeving (een verkeerde keuze van ondergrond bijvoorbeeld),
- te slappe buik- en paravertebrale spieren,
- te intensieve sportbeoefening, waarbij herhaalde microtrauma's uiteindelijk de tussenwervelschijf beschadigen.
Soms kan één enkel trauma leiden tot acute lumbago. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de zogenaamde 'zondagssporters', die er zonder voorafgaande training en zonder opwarming aan beginnen.

Gepubliceerd door Dr Renaud Guichard op 16/11/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Dokter, ik heb vaak pijn in de onderrug Gepubliceerd op 01/10/2012 - 12h35

Pijn in de lage rug of lumbago is een veel voorkomende kwaal door aantasting van de ruggenwervels. Meestal is pijn in de onderrug onschadelijk en verdwijnen de klachten na enkele weken vanzelf. Maar soms gaat de pijn niet weg. Hoe komt dat? Wat zijn...

Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

Lumbago: genezing is een proces van lange duur Geüpdatet op 02/07/2012 - 17h47

Wereldwijd krijgen tussen 12 en 33% van de mensen vroeg of laat lumbago. Bij ongeveer 90% komt het gelukkig weer goed… Maar het genezingsproces duurt lang. Probeer dus op lange termijn te denken en wees geduldig!

Lumbago: genezing is een proces van lange duur Geüpdatet op 09/09/2008 - 00h00

Wereldwijd krijgen tussen 12 en 33% van de mensen vroeg of laat lumbago. Bij ongeveer 90% komt het gelukkig weer goed... Maar het genezingsproces duurt lang. Probeer dus op lange termijn te denken en wees geduldig!

Meer artikels