Lumbago of lagerugpijn: een veel voorkomende pijn onderaan in de rug

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2014 - 17h35
-A +A

PUB

De essentie: preventie

"Vergrendeling" van de lendenwervels is de basis van de preventie van lagerugpijn.

De lumbale wervelkolom moet in een stabiele tussenpositie worden gehouden om te kunnen bewegen met een minimale belasting voor de wervelkolom en de spieren.

Deze "vergrendeling" kan worden verkregen door

  • lumbale lordose, een holle rug,
  • sluiten van de achterste spieren (door de "billen" aan te spannen)
  • en sluiting van de voorste spieren (door de buik in te trekken).

Deze houding moet worden aangenomen telkens de lendenwervels belast worden (zo kan men bijv. lang blijven zitten op een bus of een trein [openbaar vervoer] of een zware last tillen).

Het best is echter belasting van de wervelkolom zoveel mogelijk te voorkomen. Men zou bijv.

  • De gewoonte moeten aannemen door de benen te zakken om een voorwerp op te rapen of op te tillen, en de beenspieren te gebruiken om overeind te komen in plaats van zich voorover te buigen.
  • Steeds proberen op de goede hoogte te werken (de zuigeling hoger leggen als men hem wil kleden bijv.).
  • Als men een voorwerp moet optillen, moet men er zo dicht mogelijk bij gaan staan opdat de armen niet als een hefboom op de wervelkolom zouden werken.
  • Men mag een last niet te ver dragen en men mag ook geen voorwerpen dragen waarbij men torsiebewegingen moet uitvoeren, wat de belasting op de wervelkolom verhoogt.
Initialement publié par Pierre Dewaele le 09/01/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/09/2014 - 17h35

Nielens H, Van Zundert J, Mairiaux P, Gailly J, Van Den Hecke N, Mazina D, et al. Lombalgie chronique. Good Clinical practice (GCP). Bruxelles : Centre fédéral d'expertise des soins de santé (KCE); 2006. KCE reports 48 B (D/2006/10.273/64).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB