• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Luizen: reden om niet naar school te gaan?

Luizen: reden om niet naar school te gaan?Zijn luizen een reden om niet naar school te gaan? Dat is de vraag die door Nicole Maréchal, minister van Volksgezondheid van de Franstalige Gemeenschap, wordt gesteld.

Begin volgend jaar wordt een discussieforum gehouden over dat probleem...De jacht op luizen op school en thuis is geopend van 1 september tot 30 juni. Maar de luizen komen ieder jaar terug. Het is een zware strijd. De behandeling is vervelend en moet, om volledig efficiënt te zijn, worden herhaald. Dat veronderstelt van de ouders een zekere stiptheid, en daar wringt vaak het schoentje.Een echte preventie is niet mogelijk: insectenwerende middelen zijn in zekere mate efficiënt, maar niet volledig.Dan wordt beslist kinderen met luizen uit school te houden tot de beestjes volledig verdwenen zijn.Maar die kinderen verliezen dan meerdere dagen les en de ouders moeten dan schikkingen treffen opdat hun kind geen leerachterstand zou oplopen. En als we de logica verder zouden doortrekken, zouden ook de broers en zussen, die zeker ook besmet zijn, thuis moeten blijven!

Luizenkop!

Sommige kinderen hebben meer een “luizenkop” dan andere. Waarom? Dat weet niemand! Sommige kinderen krijgen meerdere malen luizen per jaar, en het aantal dagen schoolverlet neemt dan ook toe. En die leerachterstand kunnen ze soms moeilijk of niet meer inhalen.De kinderen niet naar school laten gaan is dus niet de beste oplossing en blijkt ook weinig efficiënt te zijn. Nicole Maréchal wil er openlijk over discussiëren met alle betrokkenen. Iedereen kan aan het woord komen op het discussieforum dat op 18 januari 2003 zal worden gehouden. De minister zal ook voorstellen het kind terug naar school te laten gaan zodra de behandeling gestart is. In april zal een sensibilisatiecampagne worden gevoerd om de ouders in te lichten over de maatregelen die ze moeten nemen. Daarnaast is een pedagogisch dossier bestemd voor de scholen in voorbereiding.

We herinneren nog even aan een vorig artikel (Luizen : Geduld): pediculosis (besmetting met luizen) is op zich niet gevaarlijk, maar kan aanleiding geven tot allergie en infectie van de krabletsels. Dus toch maar behandelen...

Artikel gepubliceerd door op 24/12/2002

Bronnen: Persmededeling van Nicole Maréchal, 16 december 2002.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten