Luide muziek doet sneller drinken

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 05/08/2008 - 00h00
-A +A

Franse wetenschappers hebben ontdekt dat luide muziek zowel sneller als meer doet drinken. Geobserveerde mannen deden drie minuten minder over een glas bier, en dronken tegelijk bijna een glas meer per cafébezoek.

Sneller en meer drinken

Volgens de wetenschappers van de Université de Bretagne-Sud is het de eerste keer dat een verband wordt gelegd tussen het aantal decibels en alcoholconsumptie. Eerder onderzoek toonde wel al aan dat snelle muziek ook snel drinken kan veroorzaken, en dat mensen langer blijven in een café met muziek dan in een café zonder muziek.
De onderzoekers observeerden een veertigtal willekeurige, jonge mannen, bierdrinkers, in twee cafés op drie zaterdagavonden. Met de toestemming van de café-uitbater, verschoven ze tijdens hun observaties de volumeknop tussen 72 en 88 decibel.

Luide muziek

Uit het onderzoek blijkt dat de mannen een gemiddelde van 3,4 drankjes bestelden bij luide muziek, en dat ze minder dan 11,5 minuut nodig hadden om hun glas leeg te drinken. Bij een normaal aantal decibels kwamen de mannen uit op 2,6 drankjes en 14,5 minuut per glas.
De onderzoekers schoven twee pistes naar voor om het verschil in drinkgedrag te verklaren. Ofwel maakte de luidere muziek de mannen wakkerder en alerter wat hen sneller deed drinken. Ofwel konden de mannen door de luidere muziek moeilijker communiceren, praatten ze minder en dronken ze dus meer.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 05/08/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een glas alcohol = 10% meer kans op borstkanker! Geüpdatet op 15/10/2001 - 00h00

De resultaten van de collectieve expertise van het INSERM betreffende de effecten van alcohol zijn onthutsend! Zo werden twee "pseudo-nieuwigheden" aangekondigd: als een zwangere vrouw twee glazen alcohol drinkt, daalt het IQ van het kind met 7 punte...

De waarheid over alcohol Geüpdatet op 15/02/2010 - 00h00

Rond alcohol bestaan heel wat misvattingen en fabeltjes, iedereen gelooft zo een beetje wat hem het beste uitkomt... We schenken klare wijn. Hieronder vindt u de antwoorden op vijf vragen, met als centrale vraag: wat is nu de aanbevolen hoeveelheid a...

Alcoholisme bij vrouwen: een veel voorkomend probleem Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Alcoholisme wordt niet langer als een puur mannelijk probleem beschouwd. Het fenomeen komt nog altijd het meest voor bij mannen, maar vrouwen zijn veel kwetsbaarder voor de gevolgen van alcohol en het aantal vrouwen dat kampt met alcoholproblemen nee...

Meer artikels