Lui? Stop met uzelf schuldgevoelens aan te praten!

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 28/01/2015 - 15h44
-A +A

Ik ben zo lui, ik voel me zo moe, ik heb zin om niets te doen, ik voel me een echte Guust Flater… Mensen die zich lui voelen, voelen er zich heel vaak  schuldig om. Ze nemen het zich kwalijk en veroordelen zichzelf. In werkelijkheid is luiheid vaak een signaal van ons lichaam of onze geest en niet zozeer een bewuste houding.

Hoe moeten we die lediggang begrijpen en aanvaarden?

PUB

Echte luiheid  bestaat niet


Als u zin hebt om niets te doen, om gewoon in bed te blijven liggen, is de term «luiheid» vast niet het toepasselijke woord. U bent gewoon heel moe, misschien zelfs depressief. In onze samenleving moeten we almaar productiever zijn en staan we voortdurend onder een slopende druk. Dat leidt tot vermoeidheid. Als u nooit luistert naar uw lichaam en nooit aan die vermoeidheid toegeeft, zult u vroeg of laat geveld worden en het gelag betalen. Dan zult u niets anders kunnen dan te rusten. In het beste geval hebt u last van een grote, verlammende vermoeidheid, in het slechtste geval van een depressie.

Als u zichzelf lui noemt, stel u dan dus de vraag: Wat voel ik diep in mezelf? Baal ik? Ben ik moe? Depressief? Of ben ik bang? We kunnen ons namelijk ook futloos voelen als we voor een taak staan die ons angst inboezemt.

We nemen het voorbeeld van een student. Hij denkt: «Ik kan dat examen nooit aan. Ik ben bang om te mislukken». En dus heeft hij de energie niet om te werken. Ook angst en gebrek aan zelfvertrouwen kunnen onze energie uitputten. En als de mensen om hem heen hem nog extra onder druk zetten en hem verwijten dat hij lui is, zal hij zeker niet slagen. Het is alleen door hem aan te moedigen en vertrouwen te schenken dat hij de energie in zichzelf zal kunnen terugvinden.

Denk dus nooit: «Ik ben lui». Observeer liever wat u echt voelt om die vermeende luiheid te doorgronden, om uzelf te begrijpen en op een geschikte manier te reageren. En probeer u nooit te forceren door uw negatieve gevoelens te onderdrukken.

En als ik naar die luiheid luister?


Het gevoel van luiheid zet ons aan om niets te doen. Hebt u al gemerkt  hoeveel mensen vandaag hun toevlucht zoeken tot meditatie of mindfulness? Ze maken tijd om terug te keren naar het eigen ik, naar het eigen lichaam, naar de emoties en gevoelens. Tijd om te mediteren, om te bidden of om aan introspectie te doen is een tegengif voor het hyperactief zijn, al heeft het niets met luiheid te maken. Tijdens die momenten van inkeer gebeurt er wel degelijk iets, het is alleen niet zichtbaar. We lijken immobiel en passief, maar in onze hersenen vinden cruciale processen plaats zijn, net zoals tijdens onze slaap. Zonder een goede en herstellende nachtrust zult u moe worden en niet meer efficiënt handelen. Zonder de tijd om te pauzeren in waaktoestand zult u evenmin efficiënt zijn, want uw hersenen hebben tijd  nodig om na te denken, om te bekomen, om de ervaringen en plannen even te laten bezinken, om nieuwe ideeën te bedenken, enz.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 28/01/2015 - 15h44

Paresse, histoire d’un péché capital d’André Raush, uitgeverij Armand Colin 2013.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Relaties: hoe uw partner overtuigen? Geüpdatet op 11/01/2010 - 00h00

"Ik zou mijn vriend(in) ertoe willen overhalen om op vakantie te gaan in de bergen. Hoe begin ik eraan?" Die vraag naar een strategie om de andere te laten doen wat u wil, duikt regelmatig op in relaties , op allerlei gebieden. Hoe pakt u dat aan? En...

'Had ik het geweten...' Geüpdatet op 05/05/2004 - 00h00

"Had ik geweten wat ik niet wist, 'k was nooit zo gevaren…." Een volkse uitdrukking die meteen duidelijk maakt dat we vaak spijt hebben over gedane zaken. Het probleem is dat spijt heel wat energie opslorpt en ons altijd doet terugblikken op het verl...

Denkbeelden die uw dromen in de weg staan Geüpdatet op 04/08/2009 - 00h00

Een mening of denbeeld is iets wat u gelooft, ook al zijn er geen bewijzen voor. Meningen vormen het fundament dat ons in staat stelt om geestelijk en sociaal te functioneren. Sommige zijn positief en hebben we nodig, maar andere beperken ons. Soms h...

Meer artikels