• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Lui? Stop met uzelf schuldgevoelens aan te praten!

Lui? Stop met uzelf schuldgevoelens aan te praten!

Ik ben zo lui, ik voel me zo moe, ik heb zin om niets te doen, ik voel me een echte Guust Flater… Mensen die zich lui voelen, voelen er zich heel vaak  schuldig om. Ze nemen het zich kwalijk en veroordelen zichzelf. In werkelijkheid is luiheid vaak een signaal van ons lichaam of onze geest en niet zozeer een bewuste houding.

Hoe moeten we die lediggang begrijpen en aanvaarden?

Echte luiheid  bestaat niet


Als u zin hebt om niets te doen, om gewoon in bed te blijven liggen, is de term «luiheid» vast niet het toepasselijke woord. U bent gewoon heel moe, misschien zelfs depressief. In onze samenleving moeten we almaar productiever zijn en staan we voortdurend onder een slopende druk. Dat leidt tot vermoeidheid. Als u nooit luistert naar uw lichaam en nooit aan die vermoeidheid toegeeft, zult u vroeg of laat geveld worden en het gelag betalen. Dan zult u niets anders kunnen dan te rusten. In het beste geval hebt u last van een grote, verlammende vermoeidheid, in het slechtste geval van een depressie.

Als u zichzelf lui noemt, stel u dan dus de vraag: Wat voel ik diep in mezelf? Baal ik? Ben ik moe? Depressief? Of ben ik bang? We kunnen ons namelijk ook futloos voelen als we voor een taak staan die ons angst inboezemt.

We nemen het voorbeeld van een student. Hij denkt: «Ik kan dat examen nooit aan. Ik ben bang om te mislukken». En dus heeft hij de energie niet om te werken. Ook angst en gebrek aan zelfvertrouwen kunnen onze energie uitputten. En als de mensen om hem heen hem nog extra onder druk zetten en hem verwijten dat hij lui is, zal hij zeker niet slagen. Het is alleen door hem aan te moedigen en vertrouwen te schenken dat hij de energie in zichzelf zal kunnen terugvinden.

Denk dus nooit: «Ik ben lui». Observeer liever wat u echt voelt om die vermeende luiheid te doorgronden, om uzelf te begrijpen en op een geschikte manier te reageren. En probeer u nooit te forceren door uw negatieve gevoelens te onderdrukken.

En als ik naar die luiheid luister?


Het gevoel van luiheid zet ons aan om niets te doen. Hebt u al gemerkt  hoeveel mensen vandaag hun toevlucht zoeken tot meditatie of mindfulness? Ze maken tijd om terug te keren naar het eigen ik, naar het eigen lichaam, naar de emoties en gevoelens. Tijd om te mediteren, om te bidden of om aan introspectie te doen is een tegengif voor het hyperactief zijn, al heeft het niets met luiheid te maken. Tijdens die momenten van inkeer gebeurt er wel degelijk iets, het is alleen niet zichtbaar. We lijken immobiel en passief, maar in onze hersenen vinden cruciale processen plaats zijn, net zoals tijdens onze slaap. Zonder een goede en herstellende nachtrust zult u moe worden en niet meer efficiënt handelen. Zonder de tijd om te pauzeren in waaktoestand zult u evenmin efficiënt zijn, want uw hersenen hebben tijd  nodig om na te denken, om te bekomen, om de ervaringen en plannen even te laten bezinken, om nieuwe ideeën te bedenken, enz.

Artikel gepubliceerd door op 02/02/2015

Bronnen: Paresse, histoire d’un péché capital d’André Raush, uitgeverij Armand Colin 2013.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten