• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Lopen doet langer leven

Lopen doet langer levenRegelmatig joggen vertraagt het verouderingsproces. Meer nog, lopen doet langer leven. 70- en 80-plussers die actief blijven, verkleinen hun kans op een vroegtijdig overlijden met de helft.

Minder snel verouderen

De resultaten werden bekend gemaakt door de Californische Stanford University School of Medicine. Onder leiding van dokter James Fries voerden de Amerikaanse wetenschappers van 1984 tot 2005 een onderzoek uit bij 538 joggers ouder dan 50, en bij een vergelijkbare groep van 420 leeftijdsgenoten die nooit jogden.
Elk jaar vulden de bijna 1.000 proefpersonen een vragenlijst in. Zo testten de wetenschappers onder andere hoe vlot de senioren konden wandelen, zich aankleden en opstaan uit een stoel. Bij het begin van de studie, 19 jaar geleden, liepen de joggers gemiddeld vier uur per week. Na 21 jaar was de loopduur teruggevallen tot nog 76 minuten per week.
Als gevolg van het verouderingsproces moesten logischerwijze alle 958 proefpersonen een deel van hun capaciteiten inleveren. Maar de joggers behielden langer hun mogelijkheden - het verlies aan capaciteiten startte gemiddeld zestien jaar later dan bij de niet-joggers - en lieten lagere percentages optekenen voor onder andere beroertes en hartaanvallen.
De joggers stierven ook minder snel aan kanker, neurologische ziekten en infecties. Meest opvallend cijfer uit het onderzoek: tijdens de eerste 19 jaar van de observatieperiode stierf 34 procent van de niet-joggers, tegenover slechts 15 procent van de joggers. Met andere woorden: regelmatig joggen vermindert de kans op een vroegtijdig overlijden met de helft.

Wissel joggen met wandelen af

In de jaren 1980 bestond nog geen consensus over de positieve effecten van joggen op hogere leeftijd. Volgens een aantal artsen zouden ouderen enkel een groter risico lopen op orthopedische kwesturen. Maar in de studie van dokter Fries en zijn collega's werd geen groter aantal knieoperaties bij joggers vastgesteld als bij niet-joggers. Het joggen bleek enkel een groot, positief effect te hebben op de levenskwaliteit. Hoe ouder men wordt, hoe groter zelfs die positieve effecten, namelijk een lagere bloeddruk, een lager cholesterolniveau, een verbeterd metabolisme en een groter gevoel van eigenwaarde.
Joggen is één van de goedkoopste sporten die er zijn en je kunt het echt overal beoefenen. Een eerste tip voor beginnende joggers is goede loopschoenen te kopen. In een gespecialiseerde sportwinkel vindt u met een professionele uitleg een schoen helemaal op uw maat. Zeker 50-plussers ondergaan best een medische check-up voor ze starten met joggen. Een derde tip ten slotte, ga in het begin niet te overhaast te werk. Wissel enkele minuten joggen af met wandelen, en bouw heel geleidelijk de loopduur op.

Artikel gepubliceerd door op 26/08/2008

Vindt u het artikel interessant?