Loopt u risico op hypothyroïdie?

Hypothyroïdie is een ziekte die 3% van de bevolking treft, in het bijzonder mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Hypothyroïdie uit zich door een vertraging van alle biologische processen: vermoeidheid, bleekheid, het koud hebben, gewichtstoename ondanks een gebrek aan eetlust, haaruitval, een droge huid... Bij aanwezigheid van dergelijke symptomen moet aan hypothyroïdie gedacht worden. Denkt u dat u risico loopt op hypothyroïdie?

  • Question 1 sur 10U bent:
  • Question 2 sur 10Hebt u onlangs radiotherapie gehad ter hoogte van de hals?
  • Question 3 sur 10Hebt u persoonlijke of familiale antecedenten van schildklierziekten?
  • Question 4 sur 10Hebt u persoonlijke of familiale antecedenten van een auto-immuunziekte (diabetes type 1, coeliakie...)?
  • Question 5 sur 10Wanneer was u voor het laatst zwanger?
  • Question 6 sur 10Is uw voeding zeer arm of zeer rijk aan jodium?
  • Question 7 sur 10Neemt u geneesmiddelen op basis van lithium (psychische stoornissen) of van amiodaron (hartritmestoornissen)?
  • Question 8 sur 10Is uw voeding bijzonder rijk aan kruisbloemige groenten (kool, bloemkool, spruitjes, broccoli...)?
  • Question 9 sur 10Heeft men bij u al een functiestoornis van de hypofyse gediagnosticeerd?
  • Question 10 sur 10Hebt u een virale of bacteriële ontsteking van de schildklier gehad?
Quiz initialement publié le 23/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/01/1970 - 01h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Sleutelperiodes voor schildklierstoornissen Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

De schildklier speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Stoornissen in de werking van de schildklier kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar vooral bij de geboorte met de zogeheten aangeboren hypothyroïdie (wat ook systematisch onderzocht wordt...

Ik word moe wakker... Wat doen? Gepubliceerd op 25/02/2014 - 10h01

Vermoeidheid bij het opstaan is niet normaal. In dat geval moet u op zoek naar de oorzaak om komaf te maken met dit fenomeen en de juiste strategieën toe te passen. Een kort overzicht van de mogelijke oorzaken van vermoeidheid bij het opstaan.

Droge mond: ziekte of ongemak? Geüpdatet op 07/03/2006 - 00h00

Een droge mond (in medische kringen ook wel xerostomie genoemd) is een vaak voorkomend symptoom dat een kwart van de bevolking treft. De vraag is of dit gewoon een ongemak is of het resultaat van een echte onderliggende ziekte.

Meer artikels