• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Loopfietsen: een goede keuze voor uw kind?

Loopfietsen: een goede keuze voor uw kind?

U hebt vast al kinderen zien ronddraven op loopfietsen, fietsen zonder trappers dus. Ze zitten op het zadel en duwen zich met hun voeten van de grond af om vooruit te komen.

Zijn die tweewielers nuttig?

Fietsen met een loopfiets voor het eigenlijke fietsen?

De twee wielen van een loopfiets eisen veel van een kind. Het moet zijn evenwicht vinden en daarbij rekening houden met het gewicht van de fiets, en het moet de bewegingen van zijn voeten en handen coördineren om in de gewenste richting vooruit te komen. Dat is niet evident!

Maar het ontbreken van trappers is een hulp. Het kind heeft namelijk meestal minstens één voet op de grond staan of het kan zijn voet op elk moment op de grond zetten. Als het zijn evenwicht verliest, zal het niet noodzakelijk vallen. Het hoeft alleen maar even te stoppen met rijden en zich weer in de juiste houding te zetten.

Het kind kan zo een soms behoorlijk tempo halen, zeker op een hellend vlak, en krijgt daardoor een zekere autonomie ten opzichte van zijn ouders. Dat is een enerzijds een bron van trots - voor ouders en kind - en voor het kind natuurlijk ook een bron van plezier.

Als het dan oud genoeg is voor een echte fiets, is het er snel mee weg omdat de basis al gelegd is en het al makkelijk zijn evenwicht vindt.

Enkele voorzorgsmaatregelen om de loopfiets juist te gebruiken

Maar eerst komt natuurlijk de aanschaf van de loopfiets. De bestaande modellen zijn heel divers, net als de prijs!

Let er vooral op dat het model aangepast is aan de lengte van uw kind: als het op het zadel zit, moet het zijn voeten plat op de grond kunnen zetten, anders kan het zich natuurlijk niet voortduwen. Vergeet ook niet een helm te kopen. Die is bij een loopfiets even belangrijk als bij een fiets. Sportwinkels verkopen helmen voor heel kleine kinderen, maar vraag gerust advies. De juiste grootte vinden is niet evident.

Een loopfiets gebruik je natuurlijk niet zonder voorzorgsmaatregelen te nemen. Na enkele weken oefenen haalt een kind makkelijk een tempo dat hoger ligt dan dat van de ouders die te voet volgen...
Voor u uw kind met een loopfiets op straat laat rijden, moet u het dus de elementaire veiligheidsregels bijbrengen. Uw kind moet ook voldoende rijp zijn om er zich aan te houden.

Nog een laatste tip: gebruik de fiets zonder trappers vaak en intensief! Het is goed om er een te hebben om af en toe te gaan wandelen. Maar u bewijst er ook uw kind een grote dienst mee als u de loopfiets uithaalt en de buggy of wagen vermijdt op uw dagelijkse trajecten. Kinderen moeten al op jonge leeftijd leren dat regelmatig bewegen belangrijk is... 

Artikel gepubliceerd door op 09/02/2015

Bronnen: Morency, C. Et al., Child Care Health Dev. 2010 May;36(3):421-7. doi: 10.1111/j.1365-2214.2009.01024.x. Epub 2009 Nov 30.

Vindt u het artikel interessant?