Look, het gezondheidsteentje dat het goed met u voor heeft!

Look, het gezondheidsteentje dat het goed met u voor heeft!

Look behoort ondanks zijn kleine omvang ook tot de superfoods.

Door zijn hoge gehalte aan antioxidanten zou het bepaalde kankers helpen voorkomen en het risico op hart- en vaataandoeningen doen dalen.

Een reden te meer om het kruid in al onze sauzen te gebruiken.

Look: gunstige invloed tegen kanker

Look geeft een aangename extra smaaktoets aan heel wat gerechten zoals soep, pasta, gemarineerd vlees en groenten. Maar look is ook al eeuwenlang bekend om zijn gezondheidstroeven. De meest recente onderzoeken bevestigen die gunstige effecten alleen maar.

Verschillende studies hebben zo een positief effect aangetoond voor de consumptie van look op de preventie van bepaalde kankers. Volgens de resultaten van een meta-analyse (1) daalt het risico voor darmkanker bijvoorbeeld met 30% en het risico voor maagkanker met ongeveer 50% bij een flinke consumptie van look. We hebben het dan over ongeveer 18 g look per week (zes teentjes).

Look is goed voor het hart

Look zou ook een goede invloed hebben op de gezondheid van het hart.

Enkele van de levensmiddelen met specifiek beschermend effect op het hart zijn volgens de ‘American Heart Association’ (AHA) noten, soja, peulvruchten, thee en... look.

Look zou namelijk het totale cholesterolgehalte onder controle helpen krijgen, het helpt de «slechte» cholesterol bestrijden en het gehalte van de triglyceriden naar beneden krijgen. Die laatste zijn andere vetten in ons bloed die het cardiovasculaire risico vergroten. Volgens de wetenschappelijke studies is dat beschermende effect al te voelen vanaf een dagelijkse consumptie die overeenkomt met 2 tot 5 g rauwe look (1 teentje).

Artikel gepubliceerd door op 25/03/2014

Bronnen: (1) Fleischauer AT, Poole C, Arab L. Garlic consumption and cancer prevention: meta-analyses of colorectal and stomach cancers. Am J Clin Nutr 2000 October;72(4):1047-52.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Vijf levensmiddelen om u door de winter te helpen

Vindt u het artikel interessant?