Longkanker: België extra zwaar getroffen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/11/2014 - 11h58
-A +A

Kanker is in België verantwoordelijk voor een kwart van de sterfgevallen. Daarmee zitten we op het Europees gemiddelde.

Maar voor longkanker zit België in de top drie.

PUB

Longkanker treft België extra hard

In België is bijna een kwart van het aantal overlijdens door kanker te wijten aan longkanker. Ook elders in Europa maakt longkanker de meeste slachtoffers (behalve in Portugal), maar in België ligt het aantal sterfgevallen veel hoger. Alleen in Hongarije en Nederland is de situatie nog dramatischer.

 

Longkanker: boeten voor de fouten van het verleden

Longkanker is een sluipende ziekte die zich vaak over tientallen jaren ontwikkelt. Dat verklaar waarom er nu zoveel longkankergevallen zijn en het in België en elders in Europa (behalve in Portugal) het grootste aantal slachtoffers maakt.

De huidige sterfte weerspiegelt dus de alomtegenwoordige aanwezigheid van tabak in onze vroegere samenlevingen.  

Sommige verenigingen die kanker bestrijden, vinden dat België nog altijd te weinig doet om het tij te keren. Ze vragen om nog meer maatregelen, zoals een verhoging van de prijs voor sigaretten of de terugbetaling van de rookstopbegeleiding.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/11/2014 - 11h58
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Longkanker: de vrouwen moeten het gelag betalen! Geüpdatet op 13/05/2002 - 00h00

Onlangs werd een grote epidemiologische studie over longkanker gepubliceerd. De studie toont aan dat alsmaar meer vrouwen worden getroffen door longkanker, die vroeger een typisch mannelijke ziekte was. Door het rookgedrag is het aantal gevallen in 2...

Ook jonge vrouwen krijgen longkanker. Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Een dertigtal jaar geleden leerden de studenten geneeskunde dat longkanker vooral voorkwam bij mannen, gewoonlijk tussen de leeftijd van 55 en 70 jaar. Nu komt longkanker ook alsmaar meer voor bij vrouwen, ook jongere vrouwen.

Mannen krijgen vaker kanker dan vrouwen Geüpdatet op 23/12/2008 - 00h00

In België komt kanker nog steeds vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer één man op drie en één vrouw op vier krijgt met de ziekte te maken voor de 75ste verjaardag. Dat blijkt uit de allereerste cijfers over kankerincidentie in België, gepub...

Meer artikels