• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Listeria : besmette zalm !

Listeria : besmette zalm !Listeriose is een ernstige aandoening die wordt overgedragen door voedsel dat besmet is met Listeria monocytogenes. De bacterie werd onlangs ontdekt in een lot zalm dat werd ingevoerd uit Frankrijk…

Listeria (de wetenschappelijke naam luidt Listeria monocytogenes) is een bacterie die listeriose overdraagt, een infectieziekte die wordt overgedragen door besmette voedingsmiddelen. Bij ons is deze bacterie vooral bekend omdat ze vleesbereidingen besmet (gehakt, worsten, enz,) met een voorkeur voor varkensvlees. Deze bacterie is alomtegenwoordig. Ze is enkel gevaarlijk als een voedingsmiddel een te hoge concentratie van deze bacterie bevat.

Zeer resistent tegen koude !

De directie van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (Agence Fédérale pour la Sécurité de la Chaîne Alimentaire, AFSCA) heeft de gezondheidsautoriteiten op de hoogte gebracht na de ontdekking van een abnormale concentratie Listeria in loten van gerookte, rauwe of met aromaten bewerkte zalm afkomstig van Frankrijk.Tot verontschuldiging van de producenten : deze bacterie is bijzonder goed aangepast aan onze leefwijze. De bacterie is zeer goed bestand tegen warmte. Om ze te doden moet ze langer dan 30 minuten worden blootgesteld aan 60°C. Maar bij 72°C volstaat 1 minuut. Omgekeerd overleeft de bacterie koude temperaturen ; ze ontwikkelt zich zelfs in een koelkast ! De verspreiding ervan wordt in de hand gewerkt door de ontwikkeling van de koudeketen (industriële koelruimten, huishoudkoelkasten). Bij -15°C stopt de groei, maar de bacterie wordt niet vernietigd. Ze kan maandenlang overleven in de bodem en is perfect bestand tegen pekelen. Als ze de mens infecteert, zorgt haar beschermingsmechanisme ervoor dat ze ontsnapt aan ons eigen afweersysteem, het immuunsysteem. Deze bacterie zal zich schuilhouden waar men het niet zou vermoeden ; zo verbergt ze zich binnenin onze cellen (intracellulair) en zelfs in cellen die ons moeten verdedigen tegen agressies.

Vooral kinderen en zwangere vrouwen

Listeria vormt een niet te verwaarlozen bedreiging, want ze valt het zenuwstelsel aan, met name door bij kleine kinderen of de fœtus meningitis te veroorzaken. Dit is trouwens de derde oorzaak van neonatale meningitis (bij pasgeborenen). Men zal dan ook begrijpen dat listeriose bijzonder gevaarlijk is voor zwangere vrouwen. Ze kan leiden tot een miskraam, vooral tijdens het derde (zwangerschaps)trimester. De symptomen van de besmetting zijn vrij vaag (koorts, hoofdpijn, rillingen, enz.) en meestal niet alarmerend. Ze verschijnen echter 2 tot 15 dagen vóór de bevalling. Bij de bevalling vertoont de moeder trouwens vaak een recidief. Listeria monocytogenes is dus voldoende gevaarlijk om waakzaam te blijven, vooral bij zwangere vrouwen en kleine kinderen. De AFSCA raadt trouwens aan snel contact op te nemen met de arts na het nuttigen van een verdacht voedingsmiddel of bij het minste alarmerende teken.

De behandeling bestaat uit een combinatie van verschillende antibiotica. Zodra de behandeling is ingesteld, verdwijnt de infectie snel.

Artikel gepubliceerd door op 04/02/2003

Bronnen: Persmededeling 16 januari 2003 van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie