KORTE ARTIKELS MAMA
62 online kort artikels over Mama
Het hart van onze kinderen is in gevaar! Geüpdatet op 23/03/2017 - 09h29

De gezondheidsinstanties herhalen regelmatig hun advies dat regelmatige lichaamsbeweging op dagelijkse basis noodzakelijk is. Maar die raad komt niet bij iedereen aan: de helft van de kinderen beweegt tegenwoordig minder dan één uur per dag. Dat gebrek aan beweging heeft op termijn onvermijdelijke g...

Depakine®: ook België is nu aan de beurt Geüpdatet op 08/02/2017 - 11h26

Frankrijk is al maanden in de greep van een groot schandaal rondom het medicijn depakine® (valproïnezuur) en de gevolgen die het gebruik ervan bij ongeboren kinderen kan hebben. Ook in België is er een en ander aan het bewegen.

Passief roken veroorzaakt gedragsstoornissen bij kinderen Geüpdatet op 01/10/2015 - 10h44

Onderzoekers van het Franse Inserm hebben een link vastgesteld tussen passief roken en gedragsstoornissen - vooral dan emotionele problemen - bij schoolgaande kinderen. Het risico is nog groter «als de blootstelling zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte plaatsvindt».

Purple drank, een nieuwe cocktail op basis van... hoestsiroop ! Geüpdatet op 26/05/2015 - 15h37

Purple drank is de naam van een nieuwe trendy cocktail die jongeren op party’s gebruiken om eens lekker te trippen. Wie deze cocktail drinkt, loopt nochtans ernstige gezondheidsrisico’s. Toch zijn de hoofdingrediënten, waaronder hoestsiroop, zonder voorschrift te krijgen in de apotheek …

Sporten tijdens de zwangerschap vermindert het geboortegewicht Geüpdatet op 19/05/2015 - 16h43

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap aan sport doen, hebben meer kans om te bevallen van een baby met een normaal geboortegewicht. Omgekeerd stijgt het geboortegewicht van de baby en neemt ook de kans op een bevalling met de keizersnede toe als vrouwen in die periode niet of weinig bewegen.

Kinderwens? Ook het gewicht van de vader beïnvloedt de vruchtbaarheid Geüpdatet op 13/03/2015 - 11h37

Overgewicht bemoeilijkt de verwekking van een kind. Vrouwen met obesitas hebben bijvoorbeeld meer problemen om zwanger te raken. Maar hoe zit het met het gewicht van de vader ? Volgens een Canadese studie stijgen de kansen op verwekking als de man afvalt en dat los van het gewicht van de vrouw. Een...

Fastfood beïnvloedt de schoolresultaten Geüpdatet op 06/01/2015 - 12h24

Volgens een Amerikaanse studie is een voeding met veel fastfood verantwoordelijk voor een daling van de schoolresultaten bij kinderen .

Selfies verspreiden luizen Geüpdatet op 29/10/2014 - 15h20

Volgens het Russisch agentschap voor consumentenbescherming dragen selfies bij tot de verspreiding van luizen bij kinderen en jongeren.

Drie tips om een zware meningitis niet over het hoofd te zien Geüpdatet op 29/10/2014 - 15h20

Sommige vormen van meningitis zijn bijzonder ernstig en kunnen zelfs tot de dood leiden. De gevaarlijkste vormen zijn de bacteriële besmettingen; een virale meningitis is minder gevaarlijk. Maar de ernstige gevallen zijn net moeilijk te diagnosticeren. Nochtans kunnen ze al op enkele uren tijd fataa...

Kinderzitjes in de auto zijn viezer dan een toilet Geüpdatet op 02/09/2014 - 09h14

In de reeks gebrek aan hygiëne is het na de deurklinken, de telefoontoestellen, de toetsenborden van pc’s, de handtassen en de boodschappentassen nu de beurt aan de kinderzitjes . Wist u dat ze twee keer zo veel bacteriën bevatten als een toilet?

Zuivere cafeïne: een potentieel dodelijk stimulerend middel Geüpdatet op 29/07/2014 - 09h59

Zuivere cafeïne is makkelijk te krijgen via het internet. Almaar meer jongeren nemen het vanwege de stimulerende werking. Zuivere cafeïne is sterk geconcentreerd: één lepel levert het equivalent van 25 kopjes koffie. En daar schuilt meteen ook het gevaar.

Wasmiddelcapsules: opgelet voor vergiftiging Geüpdatet op 19/06/2014 - 17h34

Frankrijk waarschuwt ouders van jonge kinderen voor de nieuwe capsules met vloeibaar wasmiddel. Het aantal gevallen van intoxicatie bij jonge kinderen door het inslikken van de capsules neemt sterk toe . Hetzelfde type capsules is ook in België te koop. Wees dus op uw hoede!

Moet paracetamol tijdens de zwangerschap verboden worden? Geüpdatet op 11/06/2014 - 15h40

Twee recente studies komen tot de conclusie dat pijnstillers nemen tijdens de zwangerschap - en een ervan is paracetamol - de kans op vruchtbaarheidsproblemen bij jongens kan vergroten. Maar er is geen reden tot paniek. De gevaarlijke dosissen liggen erg hoog.

Laat kinderen mee koken! Geüpdatet op 23/04/2014 - 15h17

Het tijdschrift Appetite heeft een onderzoek gedaan naar de emoties en de voeding van kinderen die meehelpen in de keuken. Resultaat: uw kinderen laten helpen bij het bereiden van een maaltijd is goed op alle niveaus!

Leverziektes: controleer de kleur van de stoelgang van uw baby! Geüpdatet op 02/04/2014 - 13h51

In Frankrijk loopt momenteel een campagne om ouders aan te raden de kleur van de stoelgang van hun pasgeboren kind in de gaten te houden. De overheid wil daarmee neonatale cholestase onder de aandacht brengen . Die ziekte bestaat ook in België. Als de stoelgang van uw baby bleek is, moet u dringend...

Kan gamen dyslexiepatiënten helpen? Geüpdatet op 27/02/2014 - 10h48

Sommige dyslexiepatiënten zouden volgens een Britse studie baat hebben bij het spelen van videospelletjes voor hun therapie.

Onderschat niet langer het gewicht van uw kind Geüpdatet op 18/02/2014 - 14h33

Voor het eerst tikt een studie ouders op de vingers omdat ze het gewicht van hun kinderen - onbewust - slecht inschatten. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat 51 % van de ouders het gewicht van hun kroost onderschatten . Het gevolg is dat de diagnose te laat gesteld wordt, met alle nadel...

Autisme: is de bevalling een sleutelmoment? Geüpdatet op 13/02/2014 - 10h10

Onderzoekers hebben de rol van chloor en het bevallingshormoon ocytocine aangetoond in de ontwikkeling van autisme. Het mechanisme zou als leiddraad kunnen dienen in de ontwikkeling van een preventieve therapie voor de geboorte.

Caddies: opgelet voor ongevallen… Geüpdatet op 06/02/2014 - 15h31

Een caddie is een praktisch ding om boodschappen te doen, maar kan ook gevaarlijk zijn. Een aantal Amerikaanse onderzoekers bestudeerde het ongevallenrisico bij kinderen.

Bronchiolitis: de juiste reflexen om uw baby te beschermen Geüpdatet op 23/12/2013 - 10h36

Elke winter krijgt zo’n 30 % van de kinderen onder de twee jaar bronchiolitis. Met enkele eenvoudige reflexen in uw dagelijkse gewoonten kunt u uw kind nochtans beschermen tegen deze heel besmettelijke virale aandoening.

Tablets en smartphones: zijn de ogen van onze kinderen in gevaar? Geüpdatet op 13/12/2013 - 12h24

Bij de cadeautjes van Kerstmis zullen er vast heel veel digitale tablets zitten. Maar dit soort geschenken is niet altijd onschadelijk voor kinderen. Sommige studies suggereren dat intensief gebruik van schermen het aantal bijzienden doet stijgen. Het is dus belangrijk om bepaalde veiligheidsregels...

Het bord dat doet vermageren Geüpdatet op 14/11/2013 - 11h21

Het is niet de eerste studie die beweert dat de grootte van het bord de totale hoeveelheid voedsel die we innemen beïnvloedt. Dit experiment werd gevoerd bij kinderen die zichzelf in de schoolrefter bedienden.

Bakeren belemmert de ontwikkeling van baby’s Geüpdatet op 30/10/2013 - 16h42

Volgens een Britse studie is het inbakeren van baby’s niet goed voor het kind. Deze oeroude praktijk is vandaag weer in de mode, maar vergroot het risico op een heupluxatie.

Middagdutje verbetert het geheugen van kleine kinderen Geüpdatet op 26/09/2013 - 15h37

Slapen is cruciaal voor het brein van volwassenen, maar hoe zit dat bij kleine kinderen? De vraag verdient het om te worden onderzocht zeker omdat het middagdutje halverwege de kleuterschool wordt afgeschaft.

Cafeïne: opgelet voor de hersenen van jongeren Geüpdatet op 26/09/2013 - 10h28

Uit een recent experiment op muizen blijkt dat cafeïne vertragend werkt op de ontwikkeling van de hersenen. De oorzaak ligt bij de verminderde slaapkwaliteit. Wat doet dit met onze tieners die tal van cafeïnehoudende dranken consumeren?

Een wettelijk statuut voor doodgeboren foetussen? Gepubliceerd op 02/08/2013 - 08h20

De Ministerraad heeft onlangs een wetsontwerp goedgekeurd dat alle baby’s een wettelijk statuut geeft, ook als ze dood geboren worden. Ongeacht in welk stadium van de zwangerschap ze gestorven zijn in de baarmoeder.

In-vitrofertilisatie voor 200 euro? Geüpdatet op 10/07/2013 - 17h01

Er is een nieuwe ivf-methode (medisch begeleide voortplanting) ontwikkeld voor 200 euro, dat is een tiende van de courante prijzen.

Voeding van de allerkleinsten bepaalt risico op obesitas Geüpdatet op 04/07/2013 - 14h44

Volgens een Europese studie kan de voeding die pasgeboren baby’s krijgen, samen met de voeding van de moeder tijdens de zwangerschap, op tweejarige leeftijd leiden tot obesitas. Dat effect kan voortduren tot in de puberteit.

Brussel heeft hoogste kindersterfte van Europa Geüpdatet op 29/05/2013 - 15h51

Uit de cijfers van een Europese studie die deze week is verschenen, blijkt dat er in Brussel meer kinderen op heel jonge leeftijd sterven dan in andere Europese landen.

Geef nooit sojamelk aan baby’s! Gepubliceerd op 22/03/2013 - 10h32

In een waarschuwende mededeling raadt Volksgezondheid jonge ouders aan om hun kleine kinderen enkel te voeden met moedermelk of een vervanger voor moedermelk . Sojamelk, rijstmelk, amandelmelk, enzovoort worden strikt afgeraden .

Is er een link tussen fastfood en astma? Geüpdatet op 16/01/2013 - 15h53

Een internationaal onderzoek heeft zonet een verband ontdekt tussen fastfood bij kinderen en het opkomen van astma, eczeem en allergische rinitis .

Voedingssupplementen op internet: overdosis, verboden geneesmiddelen en moleculen Geüpdatet op 25/09/2012 - 16h54

Onderzoekers van het Franse Nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS) wijzen op het gevaar van op het internet verkochte voedingssupplementen. Ze mogen dan soms hun beloftes waarmaken, zoals gewichtsverlies en erecties, maar ze “kunnen ook gepaard gaan met ernstige bijwerkingen”. Dat...

Jongeren grootste slachtoffers van pestgedrag Geüpdatet op 31/08/2012 - 14h12

Worden jongeren meer gepest dan andere leeftijdsgroepen van de bevolking? Dat onderzocht Test-Aankoop in een recente enquête over cyberpesten en pestgedrag op school en op de werkvloer. De vereniging voor de verdediging van consumentenbelangen ondervroeg daarvoor 733 Belgen tussen 18 en 64 jaar over...

Wiegendood: gebruik een wieg zonder stootrand! Geüpdatet op 11/07/2012 - 16h17

Ook nu nog sterven baby’s door wiegendood , terwijl dat in veel gevallen vermeden kan worden. Er moeten dus dringend weer preventiecampagnes komen om ouders erop te wijzen hoe ze hun baby veilig te slapen kunnen leggen.

Bof: wat met vaccinatie? Gepubliceerd op 10/07/2012 - 10h35

Al verschillende weken wordt melding gemaakt van een bofepidemie onder de Vlaamse studenten. Nochtans bestaat er tegen deze aandoening een vaccin , waarvan het gebruik in twee dosissen al meer dan 15 jaar wordt aanbevolen. Wat is hier aan de hand?

PUB