ARTIKELS RUGPIJN
69 online artikels over Rugpijn
Rugpijn: vier tips van de kinesist Geüpdatet op 06/04/2017 - 14h25

Zeven op de tien Belgen hebben vaak of regelmatig rugpijn. Het is dan niet alleen zaak om de pijn efficiënt te verlichten, maar ook - en vooral - om te voorkomen dat de rugpijn chronisch wordt en u dus bijna continu met rugpijn rondloopt. De kinesist is daarvoor de best geplaatste professional.

Misschien is het wel een discushernia? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 11h02

Als we pijn in de onderrug hebben, is het dan "gewone" rugpijn of een discushernia ? Wel, het verschil is niet zo duidelijk. Een woordje uitleg.

Waarom heb ik rugpijn? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 11h01

Bijna zeven op de tien Europeanen krijgt vroeg of laat rugproblemen . Hoe komt dat? Rugpijn is een heel frequent euvel, de vraag is dus meer dan gerechtvaardigd. We zetten de verschillende oorzaken van rugpijn op een rijtje.

Chronische lagerugpijn: tips en hoop van een patiënt die het schopte tot expert Geüpdatet op 21/09/2016 - 10h08

Sylvie Bouchard komt van ver. Deze Française met chronische lagerugpijn levert al twintig jaar elke dag strijd om een zo goed als normaal leven te kunnen blijven leiden, en dat na verschillende operaties aan de wervelkolom. Ze is voor haar kennis van chronische lagerugpijn en haar inzet om anderen t...

Oefeningen om rugpijn te voorkomen Gepubliceerd op 20/04/2016 - 15h09

Het ziekenhuis Henri-Mondor (Frankrijk) legde de zeven pijlers vast van rugpijnpreventie. Het gaat om zeven oefeningen die u dagelijks moet doen.

Rugklachten: weg met de mythes! Gepubliceerd op 13/04/2016 - 11h37

Platte rust was lange tijd de voorgeschreven remedie bij rugpijn. Later kregen we de raad om alleen aangepaste sporten zoals fietsen en zwemmen te doen. Vandaag luidt het dat we moeten gaan joggen! Hoe zit het nu precies?

Welke sport is goed tegen scoliose? Gepubliceerd op 23/03/2016 - 12h06

De opstapeling van beentjes die ons dienst doet als wervelkolom, twijfelt vaak over de te kiezen richting. Dat is scoliose, een vervorming van de wervelkolom naar links of naar rechts. Sport kan dan helpen om de goede richting te tonen. Op voorwaarde dat de juiste sportdiscipline wordt gekozen !

Scoliose bij tieners opsporen en behandelen Gepubliceerd op 01/12/2015 - 13h07

Bijna 2% van de tieners heeft scoliose. Als de aandoening wordt behandeld, blijven de nefaste gevolgen volledig uit. Maar dan moet ze wel worden opgespoord en herkend… Wat zijn de tekenen van scoliose?

Scoliose en boekentassen: mythe of werkelijkheid? Geüpdatet op 20/10/2015 - 09h14

De te zware boekentassen van onze schoolgaande jeugd hebben een slechte reputatie en die is wat scoliose betreft totaal onterecht. Toch hoort zo’n zware last niet thuis op een wervelkolom in volle groei, ook omdat veel kinderen zonder het te weten lijden aan de ziekte van Scheuermann , die soms een...

Voeten en schoenen: onze slechte gewoonten Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

Hoge hakken , pumps met een smalle top, ballerina’s of teenslippers: alles kan, maar dan mondjesmaat. Anders krijgen we rugproblemen, problemen met onze pezen, of problemen met onze tenen die vervormen tot klauwtenen. We laten enkele specialisten aan het woord over deze gewoonten die we aannemen uit...

Ik heb rugpijn: welke sport mag ik beoefenen? Gepubliceerd op 30/09/2015 - 15h04

Zodra de pijnlijke periode voorbij is, wordt aan personen met een zwakke rug aangeraden om zo snel mogelijk hun activiteiten te hernemen en sport te beoefenen. Voor de rug is inderdaad niets ergers dan inactiviteit. De reden is eenvoudig: hoe gespierder de rug, hoe minder risico op rugpijn ! Maar we...

Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

20 tips om op een gezonde manier thuis te werken! Gepubliceerd op 23/03/2015 - 16h59

In België werkt één werknemer op vijf gedeeltelijk of volledig thuis. Thuiswerken heeft dan ook zijn voordelen: je hoeft dagelijks niet meer in de file te staan, je kiest je eigen werkuren… Telewerk kan echter ook nadelen hebben. Enkele tips om gezond thuis te werken.

Sport is goed voor de rug! Gepubliceerd op 10/02/2015 - 17h37

Zeven mensen op tien hebben ooit in hun leven rugklachten, waardoor ze vaak moeten stoppen met sporten. Sport kan echter een schitterend middel zijn tegen lagerugpijn (lumbalgie) , op voorwaarde dat hij op de juiste manier bedreven wordt.

Rug en gewrichten: chiropraxie als middel tegen de pijn Geüpdatet op 24/10/2014 - 14h46

Chiropraxie is een natuurlijke methode die pijnklachten probeert te verlichten en bewegen weer mogelijk maakt via manipulatie van de rugwervels en de gewrichten. Welke aandoeningen worden met chiropraxie behandeld en hoe vindt u een chiropractor?

Lumbalgie: rugpijn die vaker voorkomt bij grote mensen Gepubliceerd op 29/09/2014 - 17h19

Volgens een recent onderzoek, is lumbalgie een musculoskeletale aandoening (MSA) die vaker voorkomt bij grote mensen . Erger nog, hoe groter men is, hoe ernstiger de lumbalgie! Laten we eens verder kijken naar deze rugpijn, die meer dan de helft van de bevolking aangaat.

Misschien is het wel ischias? Gepubliceerd op 26/09/2014 - 12h03

Ischias of heupjicht is een hevige pijn veroorzaakt door irritatie van de ischiaszenuw. De symptomen kunnen lichtjes verschillen afhankelijk van de specifieke oorzaak van ischias, bijvoorbeeld druk op de wortel van de ischiaszenuw (discushernia). Maar ze zijn wel vrij typisch. Een kennismaking met i...

4 oefeningen om uw rug te ontlasten Gepubliceerd op 26/09/2014 - 11h52

Onze rug wordt op elk ogenblik belast. Hij moet dan ook ontzien, ontlast en verzorgd worden. Denk eraan uw rug recht te houden en regelmatig uit te rekken. We stellen u enkele oefeningen voor die u zo dikwijls als nodig kunt herhalen. En tot slot: beoefen een fysieke activiteit om uw rugspieren te v...

Lumbago of lagerugpijn: een veel voorkomende pijn onderaan in de rug Gepubliceerd op 08/09/2014 - 17h35

De incidentie van lagerugpijn is in 10 jaar tijd verdrievoudigd. Het is een kwaal die de economie in gevaar brengt en waartegen er nooit een vaccin zal bestaan. Maar eigenlijk wordt er niet zoveel over gesproken. Misschien is lagerugpijn zo banaal dat het een echte fataliteit is geworden. Toch enkel...

Ischias tijdens de zwangerschap: een fabeltje? Geüpdatet op 17/07/2014 - 19h58

Er wordt vaak gesproken over ischias - in de volksmond soms heupjicht genoemd - tijdens de zwangerschap. In werkelijkheid is het fenomeen eerder zeldzaam. Het komt bij zwangere vrouwen in ieder geval niet vaker voor dan bij de rest van de bevolking. Al is dat nog geen reden om rugpijn tijdens de zwa...

Welke sport tegen scoliose? Gepubliceerd op 11/07/2014 - 16h35

De opstapeling van beentjes die ons dienst doet als wervelkolom, twijfelt vak over de te kiezen richting. Dat is scoliose, een vervorming van de wervelkolom naar links of naar rechts. Sport kan dan als gids werken. Op voorwaarde dat de goede sportdiscipline wordt gekozen !

Ischias uitgelegd aan wielrenners Gepubliceerd op 07/07/2014 - 16h02

Van alle sporten houdt wielrennen het grootste risico in op ischias. Deze aandoening uit zich in de eerste plaats door hinder en vervolgens door hevige pijn die uitstraalt naar dijen en bips.

Een ruggordel of niet? Gepubliceerd op 03/06/2014 - 15h05

Sommige sporters maken er een gewoonte van om een steunverband te dragen -in de lenden- en dat soms tegen het advies van hun arts in. Maar wie heeft er nu gelijk en wie niet? Hoe efficiënt is een korset voor de rug?

Lumbago, te veel is te veel! Gepubliceerd op 29/10/2013 - 08h56

Onze rug is de zwakke schakel in ons lichaam. Naar schatting 70% van de mensen hebben last van lagerugpijn. Sporten kan in dat geval helpen, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden.

Een hoge rug als ik oud ben: hoe kan ik dat voorkomen? Geüpdatet op 18/09/2013 - 11h33

Als we ouder worden, hebben sommige mensen de neiging om wat meer gebogen te gaan lopen. Ze hebben daarom nog geen echte "bochel", maar hun rug gaat wel wat boller staan, en dat fenomeen is in mindere of meerdere mate te zien. Hoe is het fenomeen van de hoge rug te verklaren en hoe is het te voorkom...

Osteoporose: pas op voor uw rug! Gepubliceerd op 12/08/2013 - 18h07

Osteoporose is een echt maatschappelijk probleem geworden. Volgens sommige schattingen, zou vanaf de leeftijd van 50 jaar 1 van de 4 vrouwen getroffen zijn, en toch ook 1 van de 8 mannen. Hoewel de aandoening op zich geen symptomen heeft, verhoogt ze het risico op breuken, wat dan weer leidt tot bel...

Hebt u orthopedische zolen nodig? Geüpdatet op 06/05/2013 - 12h14

Een slechte houding verbeteren, pijn aan de voeten verlichten maar ook de pijn aan heupen en rug... Heeft u al eens gedacht aan orthopedische zolen? Al onze goede raad om te zien of u er nodig heeft!

Paardrijden: fysiek en mentaal evenwicht Gepubliceerd op 16/04/2013 - 12h16

Paardrijden is een sportactiviteit die zowel voor de fysieke als de mentale gezondheid voordelen te bieden heeft. En in tegenstelling tot wat sommige vooroordelen beweren, is paardrijden niet schadelijk voor de rug als er geen bestaande rugproblemen zijn. Paardrijden kan uw zelfvertrouwen en concent...

Osteopathie: een wapen tegen gewrichtspijnen? Gepubliceerd op 08/10/2012 - 11h34

Mensen voeren vaak dezelfde redenen aan voor een bezoek aan de osteopaat. Ze hebben rug- of nekpijn. Kortom, ze hebben pijn aan hun gewrichten! Maar hoe werkt osteopathie op dit type van klachten? Is deze behandeling verzoenbaar met andere behandelingen?

Dokter, ik heb vaak pijn in de onderrug Gepubliceerd op 01/10/2012 - 12h35

Pijn in de lage rug of lumbago is een veel voorkomende kwaal door aantasting van de ruggenwervels. Meestal is pijn in de onderrug onschadelijk en verdwijnen de klachten na enkele weken vanzelf. Maar soms gaat de pijn niet weg. Hoe komt dat? Wat zijn de mogelijke oorzaken en wanneer moet u naar de do...

Het cauda-equinasyndroom, een dringend medisch geval Gepubliceerd op 01/10/2012 - 12h24

Bij het cauda-equinasyndroom (CES, of caudasyndroom) zijn de bundels zenuwwortels onder de tweede lumbale wervel bekneld geraakt. Die zenuwwortels liggen in de onderrug en waaieren uit in een paardenstaart, vandaar het gebruik van de term ‘equina’ (Latijn voor ‘paard’). Het cauda-equinasyndroom kan...

Lumbago: genezing is een proces van lange duur Geüpdatet op 02/07/2012 - 17h47

Wereldwijd krijgen tussen 12 en 33% van de mensen vroeg of laat lumbago. Bij ongeveer 90% komt het gelukkig weer goed… Maar het genezingsproces duurt lang. Probeer dus op lange termijn te denken en wees geduldig!

Rugpijn: is het spondylartritis ankylosans? Geüpdatet op 25/06/2012 - 12h54

Hebt u last van uw rug ? Een gewone lumbago denkt u? En als het nu eens spondylartritis ankylosans is? We nemen deze aandoening onder de loep. Hoe herkent u spondylartritis ankylosans en waarop is de diagnose van spondylartritis ankylosans gebaseerd ?

Black-out of burn out? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 15h50

Midden in de winter voelt een mens zich soms nogal vermoeid. In principe is dat niet verontrustend. Jammer genoeg verbergen dergelijke inzinkingen soms een kwaal die te duchten is omdat ze zich heel stilletjes en heimelijk een eigen plaats verovert in ons leven: burn out .

Discushernia: alles over de operaties Gepubliceerd op 19/08/2011 - 18h29

Men spreekt van een discushernia als een beweegbare discus of tussenwervelschijf verder dan normaal verschoven is. De uitpuilende discus kan op een zenuwwortel drukken en veroorzaakt in dat geval een stekende pijn. Als de symptomen niet genoeg verzacht kunnen worden met geneesmiddelen, wordt soms op...

Versterk uw rugspieren Geüpdatet op 09/05/2011 - 11h30

Een sterke rug vormt de basis voor een duurzamere gezondheid en een mooi figuur. Hier enkele oefeningen die uw rug versterken. Bij aanvang 2 tot 3 keer per week uit te voeren. Daarna 1 tot 2 keer om te onderhouden. En steeds als de behoefte ernaar zich voordoet (gespannen rug, nek-of lendenwervels).

Is stretchen achterhaald? Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h40

Stretchen zorgt voor grote meningsverschillen binnen de gemeenschap van sportspecialisten. Onontbeerlijk volgens de enen, nutteloos voor de anderen…

3 oefeningen om uw zwakke rug te ontlasten Geüpdatet op 13/04/2011 - 09h09

Wanneer men last heeft van een gevoelige rug , kan men bepaalde bewegingen beter vermijden. Volg dit specifiek programma om uw lichaam te versterken door aan deze sleutelpunten van uw rug te werken. Wekelijks minstens 3 keer uit te voeren gedurende 2 maanden. Daarna onderhoudt u uw conditie door de...

Pijn in de rug, heupen, knieën of voeten? Misschien moet u naar een podoloog! Geüpdatet op 15/03/2010 - 00h00

Veel houdingsproblemen worden veroorzaakt omdat we slecht op onze voeten steunen . Onze voeten liggen aan de basis van ons evenwicht . Als we ze verkeerd plaatsen, kunnen ze pijn geven in de voeten en enkels, maar ook in de knieën , de heupen en de rug . Als u twijfelt, gaat u best naar een podoloog...

Spaar uw rug bij uw dagelijkse bezigheden! Geüpdatet op 10/08/2009 - 00h00

We hebben onze rug nodig bij alles wat we doen. Het is dus belangrijk dat we bij onze dagelijkse klussen een goede houding aannemen om te voorkomen dat we onze rug belasten of bezeren en dus rugpijn krijgen. Hieronder vindt u tips voor een goede houding en ook enkele stretchoefeningen die uw rug kun...

Spondylolisthesis: de rugpijn van de sportbeoefenaar Geüpdatet op 15/06/2009 - 00h00

Bij de uitoefening van sommige sporttakken wordt de wervelkolom zo ruw behandeld dat er op min of meer lange termijn spondylolisthesis ontstaat. Wat houdt deze rugaandoening eigenlijk in?

Rugpijn? Ga niet meteen onder de scanner! Geüpdatet op 16/02/2009 - 00h00

Wanneer men plots een hevige pijn voelt, is het vaak geruststellend om een beeld te hebben van de getroffen streek. Zo kan men nagaan of er niets ernstigs aan de hand is en eventueel meteen overgaan tot behandeling. Deze reactie is nochtans niet altijd de beste. Dat is tenminste wat een recent Ameri...

Rugpijn: psychosociale oorzaken niet te onderschatten Geüpdatet op 12/11/2008 - 00h00

Het aantal gevallen van spier- en skeletaandoeningen die samenhangen met het werk en waaronder ook bepaalde vormen van rugpijn vallen, stijgen elk jaar met 20%. Ze vormen trouwens het belangrijkste risico op het werk en kunnen leiden tot een onomkeerbare beroepshandicap. Wat zijn de voornaamste oorz...

Drie topoefeningen voor een zwakke rug Geüpdatet op 21/10/2008 - 00h00

Rugpijn is vandaag een van de hoofdoorzaken van absenteïsme. En zelfs als het niet zo ver gaat, komt het vaak voor dat men een min of meer lichte rughinder voelt op het einde van de dag. Drie oefeningen kunnen u helpen om de wervelkolom te ontspannen of om pijn te voorkomen.

Lumbago: genezing is een proces van lange duur Geüpdatet op 09/09/2008 - 00h00

Wereldwijd krijgen tussen 12 en 33% van de mensen vroeg of laat lumbago. Bij ongeveer 90% komt het gelukkig weer goed... Maar het genezingsproces duurt lang. Probeer dus op lange termijn te denken en wees geduldig!

De Alexander techniek: doeltreffend tegen rugpijn Geüpdatet op 02/09/2008 - 00h00

De Alexander techniek bestaat bijna een eeuw. De doeltreffendheid ervan bij rug- en houdingproblemen was al lang duidelijk voor de gebruikers, maar wetenschappelijk bewijs om hun overtuiging te staven was er nog niet.

Hoe rugpijn behandelen? Geüpdatet op 08/04/2008 - 00h00

Bij rugpijn zijn de meest klassieke en ook de meest doeltreffende geneesmiddelen de antalgica (of pijnstillers) en de ontstekingsremmers. Dr. Jean-Francois Elberg, chirurg orthopedist, wijst erop dat wat de rug betreft, de voorkeur moet uitgaan naar dynamische behandelingen. Dat zijn behandelingen w...

PUB