ARTIKELS TANDVERZORGING
127 online artikels over Tandverzorging
Tandimplantaten: wat u vooraf moet weten… Gepubliceerd op 07/03/2011 - 18h00

Als u onlangs een tand verloren hebt, denkt u er wellicht aan hem te vervangen. In dit geval worden tegenwoordig meestal tandimplantaten aanbevolen. Het uiteindelijke resultaat is een tand die eruitziet als een natuurlijke tand. Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Welke stappen leiden uit...

Tanden ontzenuwen: waarom en welke risico's? Geüpdatet op 18/11/2013 - 10h28

Als een tand ontzenuwd wordt, wordt het levende weefsel er uitgehaald. Wanneer wordt deze techniek toegepast? Houdt het ontzenuwen van tanden risico’s in?

Implantaten: kroon of brug? Gepubliceerd op 20/12/2011 - 12h13

Wat zijn de mogelijkheden als u een of twee tanden kwijt bent geraakt? Uw tandarts kan u daar raad over geven, maar niets belet u om vooraf informatie te vergaren, al was het maar over de begrippen implantaat , kroon en brug .

Tandgroei: van melktanden naar definitieve tanden Gepubliceerd op 22/06/2017 - 16h08

Wanneer komen de eerste melktanden uit? Vanaf wanneer beginnen ze uit te vallen? En in welk ritme worden ze vervangen door de definitieve tanden? Een woordje uitleg over de tandgroei bij kinderen.

Tandimplantaat: wat en hoe Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Wat is een tandimplantaat precies? Wat zijn de verschillende stappen bij het plaatsen van een implantaat? Kan mijn tandarts die ingreep in zijn praktijk doen? Zijn er contra-indicaties? Enkele vragen en antwoorden over tandimplantaten .

Uitneembare tandprotheses bij senioren: voor- en nadelen Gepubliceerd op 25/08/2015 - 22h46

Tanden missen geeft een functioneel (kauwen) en een esthetisch nadeel. Theoretisch is een tandimplantaat in dit geval het gunstigst: het implantaat zit vast en vervangt de ontbrekende tand(en) permanent. Maar in de praktijk is deze techniek niet altijd haalbaar en iedereen heeft ook zijn voorkeuren....

Hoelang moeten we onze tanden poetsen? Geüpdatet op 20/04/2009 - 00h00

De aanbevolen duur van een poetsbeurt is minstens 3 minuten. Waarom? En hoelang duurt de gemiddelde poetsbeurt van de doorsnee mens?

Draag zorg voor uw tandprothese Gepubliceerd op 11/10/2017 - 11h05

Volgens een recente studie, uitgevoerd door een merk onderhoudsproducten, heeft meer dan één vierde van de Belgen een tandprothese. Eén derde daarvan is jonger dan 50 jaar. Tand verzorging is een onderwerp waarvan de meeste mensen goed op de hoogte zijn, maar de verzorging die een tandprothese of ku...

Losse tanden: chirurgische oplossingen? Gepubliceerd op 12/11/2012 - 14h24

Met een mooi gebit kunnen we zonder complexen genieten van onze sociale contacten. Loszittende tande n wekken de indruk dat de tanden langer worden en zijn niet alleen onesthetisch, ook de wortels van de tanden lopen erdoor gevaar. Wanneer moeten we ons ervoor laten opereren?

Tandglazuur, sterk en broos tegelijk Gepubliceerd op 02/05/2011 - 16h02

Het glazuur dat onze tanden beschermt, is het hardste materiaal in ons hele lichaam. Jammer genoeg slijt het ook af, bij de ene al sneller dan bij de andere... Maar welke factoren maken ons tandglazuur precies broos?

Facings: u mag nu breed glimlachen! Geüpdatet op 19/04/2011 - 10h23

Facings zijn schildjes van porselein of composiet die op de tanden worden aangebracht. Ze bieden een esthetische oplossing aan mensen die niet meer durven glimlachen. Een techniek die veel succes kent, maar die ook een kostprijs heeft!

Ik heb last van tandvleesretractie: wat is er aan de hand? Gepubliceerd op 26/08/2013 - 17h02

Bij tandvleesretractie of terugtrekkend tandvlees , lijken de tanden plots langer, er ontstaan bij de tandwortels grotere ruimten tussen de tanden en soms bewegen de tanden, hoewel de periode van de melktanden al lang voorbij is. Dit is een zeer slecht teken. Het wijst op een aandoening van het tand...

Tandenborstels kunnen uw gezondheid schaden… Gepubliceerd op 22/02/2011 - 14h20

Voor alle duidelijkheid: tandenborstels zijn belangrijke en nuttige instrumenten voor onze gezondheid. Maar soms bevatten ze ook miljoenen bacteriën ... Met deze tips zorgt u ervoor dat ze echt nuttig zijn.

Tandabces: van a tot z Geüpdatet op 24/10/2011 - 11h47

Een tandabces is het gevolg van een besmetting ter hoogte van de tand of het tandvlees . Naast de normale antibioticabehandeling om de besmetting te stoppen, hangt de behandeling af van de ernst en de herkomst van de besmetting .

Een verband tussen parodontitis en reumatoïde artritis Geüpdatet op 09/11/2009 - 00h00

Tandvleesziekten, meestal veroorzaakt door de opeenhoping van tandplaque en een gebrek aan mond- en tandhygiëne, worden gelinkt aan talrijke gezondheidsproblemen, die vaak weinig of niets te maken hebben met de mond. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat er een link bestaat tussen parodontitis e...

Mooie tanden voor minder geld Geüpdatet op 25/05/2009 - 00h00

Als u wilt vermijden te veel geld uit te geven voor de verzorging van uw tanden, kies dan een geconventioneerde tandarts die u regelmatig raadpleegt.

Geïrriteerd tandvlees, de oorzaak van ernstige ziektes Geüpdatet op 31/10/2013 - 10h57

Sommige mondaandoeningen kunnen verstrekkende gevolgen hebben. De bekendste link is die tussen een tandvleesontsteking (een ontsteking van de ondersteunende weefsels van de tanden) en een hartziekte. Hoe kan een ziekte van het tandvlees een andere ziekte elders in het lichaam veroorzaken?

Hoe krijgen we gele tanden? Gepubliceerd op 28/02/2012 - 09h27

Iedereen droomt van mooie tanden , tanden die mooi op een rij staan en die wit zijn. Maar soms zijn we teleurgesteld omdat we niet die stralende witte lach hebben. Waardoor worden onze tanden geel ? En hoe kunnen we ze wit houden?

Nieuwigheden in de tandverzorging Gepubliceerd op 03/09/2012 - 10h54

In een maatschappij die almaar meer belang hecht aan het uiterlijk, streeft de tandverzorging ernaar om ons een nog mooier gebit te bezorgen en nodeloos leed te besparen. En er is heel wat vooruitgang op dit terrein!

Mijn baby krijgt tandjes. Hoe pak ik het aan? Gepubliceerd op 19/08/2015 - 08h57

Zijn wangen en zijn billetjes zijn rood en als u hem in bed legt, huilt hij tranen met tuiten. U mag er van op aan dat uw kind zijn tandjes krijgt. Hoe kunt u het troosten?

Tanden bleken: onmiddellijk resultaat! Geüpdatet op 06/12/2010 - 00h00

Wie droomt er niet van mooie, stralend witte tanden ? Er bestaan veel technieken om tanden te bleken , maar ze zijn grosso modo onder te verdelen in twee categorieën: methodes om zelf te doen, bij u thuis dus, en methodes waarvoor u naar de tandarts moet. De tweede methode is natuurlijk de doeltreff...

Appelen: eet ze naar hartenlust! Gepubliceerd op 12/02/2016 - 14h44

De appel is het meest gegeten fruit en heeft vele voedingswaarden. Het aloude gezegde "Eén appel per dag houdt de dokter weg" wordt ook regelmatig opnieuw bevestigd. Dat klopt dus, maar wel ook lekker de schil opsmullen...

Alles over melktandjes Gepubliceerd op 07/01/2014 - 14h31

Melktandjes blijven niet lang, maar ze hebben wel hun nut . Het verlies ervan wordt vaak ervaren als een belangrijke stap in het leven van een kind. En de zorg die eraan wordt besteed, bepaalt vaak de gezondheid van de definitieve tanden.

Tanden die uitvallen: onvermijdelijk gevolg van ouder worden? Gepubliceerd op 21/01/2013 - 10h03

Zullen we allemaal eindigen als tandeloze oudjes? Dat is niet gezegd! Anders dan wat vaak wordt gedacht, is het loskomen van de tanden niet leeftijdsgebonden . Meestal is het proces te wijten aan bacteriële ziektes zoals parodontitis . Als we ons op tijd laten behandelen, kunnen we onze tanden ons l...

Opgelet voor gebroken tanden! Geüpdatet op 01/11/2005 - 00h00

De meeste "tandbreuken" worden opgelopen tijdens de kinderjaren of de adolescentie. Dergelijke ongevallen gebeuren vooral tijdens het spel. Het is voor de ouders belangrijk om spoedgevallen tijdig te herkennen en hun kind ook na het ongeval regelmatig op controle te laten gaan bij de tandarts.

De grootste vijanden van onze tanden Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h14

Onze tanden kunnen op heel veel manieren schade ondervinden - door een harde slag, een valpartij, te hard eten, als gevolg van medicatie of een ziekte, enz. Maar in het gewone dagelijkse leven zijn suiker en tabak de grootste vijanden onze tanden . Hoe gaan deze twee geduchte vijanden precies te wer...

Mijn tanden zijn gevoelig, wat zijn de oorzaken, wat de gevolgen? Gepubliceerd op 07/04/2014 - 15h33

Een plotse en diepe pijn die veroorzaakt wordt door het contact van de tanden met warmte, koude, suiker of zuur: dat is wat men gevoelige tanden noemt. Het contact met warme en koude, zuur of zoet veroorzaakt soms een heel onaangenaam gevoel. Gevoelige tanden: uitleg en tips voor een betere mondhygi...

Tandzorg: help uw tandarts, ga de tandplaque te lijf! Geüpdatet op 02/11/2009 - 00h00

Tandplaque is slecht voor de tanden. Iedereen weet het of zou het toch moeten weten, want de tandartsen herhalen het tot vervelens toe. Maar we weten niet altijd wat tandplaque nu precies is, of waarom het slecht voor ons is.

Hoofdpijn? Misschien zijn het de tanden wel! Gepubliceerd op 10/03/2017 - 11h44

Tandpijn kan verschrikkelijk zijn, we weten het allemaal. Maar wist u ook dat onze tanden soms elders in ons lichaam pijn kunnen doen? Sommige tandproblemen kunnen pijn in het hoofd veroorzaken. Een woordje uitleg.

Het abc van het tandenpoetsen bij kinderen Geüpdatet op 02/01/2008 - 00h00

Dat tandenpoetsen een absolute noodzaak is, daarvan is zeker iedereen overtuigd. Dat onze kinderen zich zo snel mogelijk met tandenpoetsen vertrouwd moeten maken, zal ook wel iedereen weten. Maar hoe moet dat gebeuren, op welke leeftijd en waarmee? Dat is blijkbaar een ander paar mouwen. Hier volgen...

Een gebroken of losgeslagen tand is een spoedgeval! Geüpdatet op 04/08/2009 - 00h00

Mijn kind is gevallen en is nu een tand kwijt . Hij heeft een slag gekregen en zijn tand is losgekomen . Hij heeft zich gestoten en een stukje tand is afgebroken ... Wat het probleem ook is, u moet dringend op raadpleging bij een tandheelkundige.

Tandbeugels: een glimlach die veel geld kost! Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

Vier op de tien Belgische jongeren draagt een tandbeugel, al dan niet met plezier. Het is een dure aangelegenheid, zowel voor de patiënt als voor de gemeenschap en het dragen van zo'n beugel is niet altijd medisch gerechtvaardigd.

Bang voor de tandarts? Er valt iets aan de doen! Gepubliceerd op 24/04/2012 - 11h07

Een bezoek aan de tandarts is voor niemand een pretje. Maar sommige mensen hebben een echte panische angst . Ze gaan nooit naar de tandarts , en hun gebit zal het geweten hebben. Wat kunt u doen om uw angst voor de tandarts te verminderen?

Tongkanker: alweer een belangrijke reden om zijn tanden te poetsen! Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

De mond- en gebitshygiëne, en dus ook de algemene gezondheidstoestand van onze tanden en ons tandvlees , zijn om meerdere redenen van essentieel belang. Volgens een recente studie, zijn parodontale ziekten (ontstekingen van het tandvlees) een belangrijke risicofactor voor tongkanker .

Witte tanden: bleken, facetten of inlays? Geüpdatet op 24/10/2006 - 00h00

Mooie tanden en een stralende glimlach, daar droomt wellicht iedereen van. Maar wat als je dat niet hebt? Zijn er remedies? Ja. Tandartsen beschikken vandaag over heel wat middelen om tanden mooier te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld facetten, inlays en nog meer technieken.

Mond- en tandhygiëne Geüpdatet op 02/06/2008 - 00h00

Een goede mond- en tandhygiëne moet van jongsaf aan aangeleerd worden. Om dat te kunnen doen, moet men wel over correcte informatie beschikken en over overtuigende argumenten. Doe niet alleen de quiz, maar lees ook het commentaar bij elke vraag. Het is ook een leuke manier om de preventie van tandpr...

Slijtage van de tanden: na cariës de nieuwe mond- en tandaandoening? Gepubliceerd op 30/03/2016 - 14h47

Wees gerust: slijtage van de tanden is geen ziekte . Het is wel een symptoom dat almaar vaker voorkomt en meestal te maken heeft met onze leefgewoonten (voeding, stress) en een agressieve manier van tanden poetsen. Omdat het fenomeen moeilijk te behandelen is, is het belangrijk dat slijtage aan de t...

Interview : Tandenknarsen, een manier stress te ontladen? Geüpdatet op 17/09/2002 - 00h00

Tandenknarsen of bruxisme (van het Griekse woord 'brukhein', knarsen) bestaat uit herhaaldelijk en onwillekeurig knarsen van de tanden zonder functioneel doel, met als gevolg een gevaarlijk afvijlen van de tanden. Bernard Chapotat, tandarts en specialist in tandenknarsen aan de Universiteit Claude B...

Thee drinken helpt tegen cariës Gepubliceerd op 20/01/2014 - 12h05

We kennen thee al 4.000 jaar: zwarte, groene, gerookt of semi-gefermenteerde thee... Het is de drank die wereldwijd het meest wordt gedronken met tal van geneeskrachtige eigenschappen. Thee helpt meer bepaald bij het voorkomen van cariës, een eigenschap die tot nu toe werd toegeschreven aan groene t...

Weet u hoe uw tanden en tandvlees te verzorgen? Gepubliceerd op 20/11/2012 - 13h24

We weten allemaal dat we onze tanden na elke maaltijd moeten poetsen en dat we regelmatig naar de tandarts moeten. Maar hoe vaak? En waardoor ontstaat cariës? Is er een verband tussen onze mond en de hartziekten ? Op welke leeftijd moeten we de tandgroeven laten verzegelen? Kunt u op al die vragen a...

Poetsen is goed, poetsen én tandsteen verwijderen is beter Geüpdatet op 08/07/2008 - 00h00

De gezondheid van het tandvlees of meer bepaald het paradontium (de weefsels die om de tanden en kiezen liggen) is cruciaal voor de gezondheid van de tanden. Een goede mond- en tandhygiëne volstaat niet. Tandsteen (laten) verwijderen is voor heel wat mensen een noodzaak.

Uw tanden, uw leeftijd en uzelf! Geüpdatet op 10/05/2010 - 00h00

Wanneer men ouder wordt, zorgen de tanden soms voor meer problemen, zelfs wanneer ze al vervangen zijn door een kunstgebit. Toch blijven ze uiterst belangrijk, ook wanneer we zeer oud worden. Wat gebeurt er met onze tanden en hoe moeten we er goed voor zorgen?

De Belg heeft een slechte mondhygiëne! Geüpdatet op 01/06/2004 - 00h00

De gemiddelde Belg gebruikt slechts twee tubes tandpasta per jaar en gaat gemiddeld slechts 1,3/1,4 keer (m./vr.) naar de tandarts, terwijl hij respectievelijk 4,2 en 5,5 keer per jaar zijn huisarts bezoekt. Meer dan 8 % van de bevolking heeft nog nooit de deur van een tandartskabinet opengedaan. En...

Hoe krijg je stralende tanden? Gepubliceerd op 04/05/2016 - 10h25

Advies van een specialist om een stralende glimlach te hebben en om in de mate van het mogelijke vlekken en vergeling van de tanden te voorkomen.

Van gingivitis naar parodontitis… Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h00

Parodontitis is eigenlijk een gevorderd stadium van gingivitis of tandvleesontsteking. De oorspronkelijke ontsteking van het tandvlees breidt zich geleidelijk aan uit naar het onderliggende steunapparaat van de tand. De aandoening is de voornaamste oorzaak voor het verlies van tanden bij volwassenen...

Bescherm uw tandvlees: rook niet(s)! Geüpdatet op 11/09/2009 - 00h00

Het roken van traditionele sigaretten , maar ook van cannabis , heeft een belangrijke impact op de mondgezondheid, in het bijzonder op de ziekten van het tandvlees .

Bleaching tegen vlekken op de tanden Geüpdatet op 19/10/2009 - 00h00

Hebt u vlekken op uw tanden ? Bleaching (tanden bleken) kan u helpen uw glimlach terug te vinden, ongeacht of de vlekken te wijten zijn aan tabak, voedingsmiddelen of geneesmiddelen.

PUB