ARTIKELS TABAK
181 online artikels over Tabak
Wat zijn de reële effecten van nicotine? Geüpdatet op 06/06/2006 - 00h00

Als we het woord "tabak" horen, denken we meteen aan nicotine, waaraan we de meeste schadelijke effecten van de sigaret toeschrijven. Maar klopt dat wel? Welke effecten mogen we daadwerkelijk toeschrijven aan nicotine ?

Pancreaskanker: het gevolg van een levenswijze? Gepubliceerd op 23/06/2015 - 12h23

De risicofactoren voor pancreaskanker zijn nog altijd onvoldoende bekend, ook al weten we wel al dat de kanker met onze levenswijze te maken kan hebben. Toxische stoffen, maar ook onze voeding spelen daarin een belangrijke rol.

Acht goede redenen om te stoppen met roken Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h11

Van rimpels tot longkanker, zonder een slechte adem en seksuele stoornissen te vergeten... Dat zijn enkele van de talrijke risico's die gepaard gaan met sigarettenrook . U vindt hieronder een weliswaar onvolledige lijst die uw motivatie kan versterken om u te voegen bij de groep van de niet-rokers .

Kleine rokers: stop! Geüpdatet op 18/10/2005 - 00h00

Rookt u? Nee, niet meer dan twee of drie sigaretten per dag? Mensen die niet meer dan een paar sigaretten per dag roken, worden vandaag niet gezien als echte ' rokers '. Ten onrechte, zo blijkt nu. Gezondheidsrisico's treden al op vanaf één tot vier sigaretten per dag.

Hypnose om te stoppen met roken: waarom niet? Gepubliceerd op 25/10/2012 - 14h13

De doeltreffendheid van hypnose als steun en hulpmiddel om te stoppen met roken is niet wetenschappelijk bewezen. En toch zijn sommigen ervan overtuigd dat zich laten hypnotiseren de juiste oplossing is. Wilt u het proberen, dan bieden wij u een aantal elementen om beter te kunnen oordelen.

Pil en roken: slecht voor het hart Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

De inname van een oraal anticonceptivum (de pil) verdubbelt het risico op myocardinfarct. Vrouwen die de pil nemen vóór de leeftijd van 40 jaar, moeten dus veiligheidshalve de voorkeur geven aan de minder gevaarlijke anticonceptiva van de derde generatie en moeten vooral zorgen voor een goede leefhy...

Tabak: de shisha is niet beter ! Geüpdatet op 27/02/2007 - 00h00

De shisha of waterpijp mag niet beschouwd worden als een onschadelijke vorm van roken . En ecologisch is het ook niet. Integendeel.

Roken en toch dikker worden! Geüpdatet op 27/05/2008 - 00h00

Op lange termijn, krijgt men van roken een buikje. Het is wel zo dat rokers hun basisenergieverbruik zien toenemen door veel sigaretten te roken, maar de nicotine beïnvloedt ook het hormonale evenwicht zodat er een wijziging optreedt in de verdeling van de vetten. Dit is de reden waarom rokers en ro...

Rokers hebben een tekort aan vitamine C en E! Geüpdatet op 14/03/2006 - 00h00

Het organisme van een roker krijgt het hard te verduren. Zo veroorzaakt roken een tekort aan vitamine C, een vitamine die noodzakelijk is voor de werking van een andere vitamine, vitamine E, die een beschermende invloed heeft tegen kanker. Bij niet-rokers levert de synergetische werking tussen beide...

Stoppen met roken voor een beter seksleven... Gepubliceerd op 14/12/2016 - 11h37

Roken kan de bloedsomloop verstoren en impotentie veroorzaken. Dat staat te lezen op sigarettenpakjes . Maar op welke feiten is die uitspraak gebaseerd?

Roken is ook schadelijk voor het haar Gepubliceerd op 16/04/2012 - 22h41

Roken veroorzaakt onder meer vroegtijdige huidveroudering, en naast alle andere schadelijke gevolgen zorgt het ook voor een verhoogd risico op haaruitval . Dat gevolg komt zelden ter sprake, maar er zijn studies die aantonen dat kaalheid ook het gevolg kan zijn van roken ...

Waarom lopen rokers meer kans op blaaskanker? Gepubliceerd op 04/11/2015 - 09h59

Eén op de twee blaaskankers heeft met tabaksgebruik te maken. Waarom lopen rokers meer risico op het ontwikkelen van blaaskanker ? En welke zijn de symptomen die hen moeten waarschuwen?

Stoppen met roken: hoe voorkomt u gewichtstoename? Geüpdatet op 23/08/2005 - 00h00

Van roken vermager je, en als je bijkomt nadat je eenmaal bent gestopt, gaat het meestal slechts om een inhaalbeweging, en zelfs dat is geen wet van Meden en Perzen... Hoe kunt u zoiets vermijden?

Roken en seks gaan niet goed samen! Geüpdatet op 25/05/2009 - 00h00

Roken werd vroeger geassocieerd met verleidelijk zijn. Het glamourimago van steracteurs die in filmscènes ijverig rookten, zat er zeker voor iets tussen. Vandaag krijgt roken een almaar negatiever beeld en valt ook dat verleidelijke kantje meer en meer weg. Rokers hebben vaak gele tanden, hun adem s...

Roken verhoogt de kans op infecties, zelfs goedaardige Gepubliceerd op 05/10/2012 - 11h57

Roken verhoogt de kans op wondinfecties , ook goedaardige. Eerder al - in 2003 - had een studie aangetoond dat na vier weken onthouding het risico nog maar even groot is als bij niet-rokers. Dat wordt nu bevestigd door een recentere studie uit 2009.

Ik stop met roken, maar wat moet ik doen om niet bij te komen? Gepubliceerd op 16/10/2015 - 10h02

"Sinds ik gestopt ben met roken ben ik aangekomen". Al naar gelang wie de uitspraak doet kan het om vijf, zeven, tien of meer kilo gaan. Het is een opmerking die vaak gemaakt wordt en die heel wat mensen motiveert om niét te stoppen met roken . Vooral bij vrouwen blijkt het een vaak genoemde reden t...

Stoppen met roken geeft betere seks Geüpdatet op 14/11/2011 - 15h32

Laat uw seksleven veel te wensen over en rookt u? Dan is stoppen met roken de allereerste stap die u zou moeten zetten om er weer schwung in te krijgen! Rokers lopen namelijk meer risico op verminderde seksuele opwinding , en dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Stoppen met roken na uw vijftigste: heeft het nog zin? Gepubliceerd op 28/05/2015 - 17h13

Er staat geen leeftijd op het stoppen met roken . Hoe vroeger u stopt, hoe beter natuurlijk. Maar op elke leeftijd zijn er voordelen die ook meteen gevoeld worden en verreikend zijn. De cardiologen zijn formeel: zelfs na het zeventigste levensjaar is stoppen met roken nog doeltreffend. Bent u vijfti...

Stoppen met roken: wat werkt er? Gepubliceerd op 05/06/2012 - 10h54

Er bestaat geen wonderrecept om te stoppen met roken. Stoppen met roken is lastig en elke roker moet de methode(s) vinden en toepassen die hem het beste liggen . Toch bestaan er technieken om te stoppen die bij de grote meerderheid van de kandidaten doeltreffend gebleken zijn. We beginnen dus daarme...

Hoe u van roken veroudert Gepubliceerd op 15/06/2015 - 12h54

Van roken wordt de huid sneller oud. Met 35 ziet u er 45 of zelfs ouder uit. Gelukkig zijn sommige effecten omkeerbaar als u beslist om voortaan niet meer te roken.

Nicotinevervangers onder de loep: tien vragen en antwoorden Geüpdatet op 14/06/2011 - 15h55

Stoppen met roken is moeilijk, maar haalbaar. Nicotinevervangers kunnen, samen met de opvolging door uw arts, uw slaagkansen helpen vergroten. Hieronder vindt u de antwoorden op enkele vragen die rokers hebben bij nicotinevervangers .

Reuma: ernstiger bij rokers Gepubliceerd op 04/04/2013 - 15h37

Reumatoïde polyartritis is een reumatische ontstekingsziekte die vooral de gewrichten van de ledematen aantast , meestal deze van de handen en de pols. Deze aandoening kent een onvoorspelbaar verloop met onregelmatige remissieperioden. Maar er is een groep patiënten bij wie deze aandoeningen vroeger...

Roken of mooi zijn, aan u de keuze ! Gepubliceerd op 27/11/2012 - 11h51

Hebt u nog een reden nodig om te stoppen met roken? Denkt u wel eens aan uw uiterlijk? Tabak heeft belangrijke gevolgen voor uw huid: hij leidt inderdaad tot een vervroegde veroudering van de huid. Het is hét moment om te stoppen met roken als u mooi wilt blijven!

Roken is slecht voor uw geheugen Gepubliceerd op 06/10/2016 - 16h47

Rokers riskeren al op middelbare leeftijd last te krijgen van geheugenverlies . En zoals bekend vergroot zo'n stoornis op middelbare leeftijd het risico om later dementie en de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. De situatie verergert nog als rokers cannabis en/of alcohol gebruiken!

Stoppen met roken: actie! Gepubliceerd op 12/09/2014 - 11h26

Er doen heel wat hardnekkige misverstanden de ronde over roken en nicotinesubstituten en die kunnen ervoor zorgen dat men er niet in slaagt om te stoppen met roken. Hier is de gelegenheid bij uitstek om uw kennis te testen.

Stop met roken voordat u uw eerste sigaret opsteekt! Geüpdatet op 16/11/2009 - 00h00

Volgens een recent onderzoek, kunnen zelfs enkele sigaretten per dag bij jonge mensen een impact hebben op de arteriële gezondheid. Nog een reden dus om nooit met roken te beginnen!

De sigaret: de ongefilterde waarheid! Geüpdatet op 29/06/2004 - 00h00

De sigaret bestaat niet alleen uit tabak, papier en een filter. De sigarettenfabrikanten voegen er ook schadelijke stoffen aan toe om uw verslaving nog te versterken.

Zichzelf verwennen en... stoppen met roken Geüpdatet op 28/12/2009 - 00h00

Zwemmen in water van 34° C, een verkwikkende massage, een schoonheidsbehandeling... In een kuuroord een therapie volgen om te stoppen met roken kan blijkbaar heerlijk zijn!

Longkanker: de nicotine heeft zelfs een invloed op de chemo Geüpdatet op 25/04/2006 - 00h00

Naast zijn duidelijke rol in het optreden van longkanker vermindert roken ook nog de doeltreffendheid van de chemotherapie. Het is dus cruciaal om te stoppen met roken , en wel om twee redenen: om niet langer aan longkanker te lijden en om ervan te kunnen genezen.

Fontanellen en melkkorsten Geüpdatet op 06/01/2004 - 00h00

De fontanel is het vliezige deel van het schedeldak bij baby's. Op die plaats zitten de beenderen nog niet vast, zodat de hersenen zich nog kunnen ontwikkelen. Wist u ook dat er eigenlijk twee soorten fontanellen bestaan?

Chronische bronchitis: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 09/12/2013 - 09h05

Roken is de hoofdoorzaak van COPD of chronisch obstructief longlijden (chronic obstructive pulmonary disease), beter bekend als rokerslong . Deze luchtwegenaandoening wordt gekenmerkt door een geleidelijke obstructie van de luchtwegen en is dus vooral een ziekte van rokers. Hoe herkent u de aandoeni...

Stoppen met roken: een drievoudige verslaving? Gepubliceerd op 15/12/2014 - 12h51

Combineert u de sigaret liever met een kop koffie, of bent u een echte nicotineverslaafde ? Iedere roker is anders. U wenst voorgoed te stoppen met roken ? Analyseer dan eerst uw verslaving. Is ze eerder fysiek, psychologisch of gedragsgebonden? Of een combinatie van de drie?

Stoppen met roken zonder bij te komen: 6 tips Gepubliceerd op 16/10/2015 - 09h59

Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Bovendien gaat een rookstop vaak gepaard met gewichtstoename , wat niet helpt. En toch kan die toename van het lichaamsgewicht vermeden worden. Wij geven alvast een aantal tips voor mensen die komaf willen maken met sigaretten zonder bij te komen.

Tabak: te mijden in alle vormen! Geüpdatet op 15/07/2003 - 00h00

Snuiftabak is weer in, als antwoord op de strijd tegen passief roken. Snuiftabak veroorzaakt weliswaar geen rook, maar is minstens even schadelijk voor de gezondheid als de sigaret. Geen aanrader dus, ondanks de druk van een marketing die een nieuwe consumentengroep wil aanspreken.

Ochtendhoest: absoluut stoppen met roken! Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

Chronisch obstructief longlijden (COPD) is in de Verenigde Staten een groot probleem voor de volksgezondheid. De ziekte ontwikkelt zich ongemerkt, vooral bij rokers . Als ze niet vroeg wordt behandeld, kan ze zeer invaliderend worden en ernstige gevolgen hebben voor het privé- en beroepsleven. En vo...

Eén gerolde sigaret = twee sigaretten Geüpdatet op 03/01/2006 - 00h00

Gerolde sigaretten zijn goedkoper, maar ze zijn veel schadelijker dan gewone sigaretten. Vooral jongeren blijken hun sigaretten zelf te rollen. Europese Autoriteiten stellen dat als dit soort tabak als sigaretten te koop zouden worden aangeboden, de verkoop in heel Europa verboden zou zijn.

Roken schaadt de gezondheid van... uw huisdier Gepubliceerd op 26/05/2015 - 17h30

Elke dierenliefhebber is bezorgd om de gezondheid van zijn hond of kat. Als u rookt, dan hebt u meteen een bijkomende reden om ermee te stoppen! Gezelschapsdieren zijn namelijk ook slachtoffers van het roken. Ze krijgen de sigarettenrook binnen en likken bovendien de giftige stoffen op die zich op h...

Stoppen met roken op internet: het werkt! Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Voor het eerst heeft een onderzoek aangetoond dat de ondersteuningsprogramma's op internet voor mensen die wensen te stoppen met roken wel degelijk resultaten opleveren. Een reden temeer om deel te nemen aan zo'n programma!

Bescherm uw tandvlees: rook niet(s)! Geüpdatet op 11/09/2009 - 00h00

Het roken van traditionele sigaretten , maar ook van cannabis , heeft een belangrijke impact op de mondgezondheid, in het bijzonder op de ziekten van het tandvlees .

Rokers, u kunt wel degelijk ontsnappen aan longkanker! Geüpdatet op 28/12/2004 - 00h00

Rokers lopen veel meer risico op longkanker. Het stijgt met de intensiteit en de duur van het roken en met de leeftijd. Uit een studie is duidelijk gebleken dat het wel degelijk zin heeft om elk jaar een longscan te laten uitvoeren. Andere vaststelling: het longkankerrisico begint pas sterk te dalen...

Haaruitval: welke etherische oliën? Gepubliceerd op 02/01/2013 - 14h13

Een paar haartjes verliezen is op zich geen enkel probleem. Alles hangt ervan af hoeveel er uitvalt en hoelang het duurt. Bij lichte en tijdelijke haaruitval kunnen enkele maatregelen helpen. Zo bestaan er etherische oliën die het uitvallen kunnen vertragen .

Stoppen met roken voor een nieuw hart Gepubliceerd op 28/05/2015 - 17h15

Tabak doodt... maar niet altijd ten gevolge van longkanker. In één geval op vier, doodt de sigaret door rechtstreeks het hart en de slagaders aan te pakken.

Lichte of zware roker: en als dit nu eens genetisch bepaald was? Gepubliceerd op 15/11/2016 - 16h06

Sommige mensen zijn tevreden met een tiental sigaretten per dag, terwijl anderen systematisch meer dan een pakje sigaretten per dag roken. Sommige mensen slagen erin te stoppen, terwijl andere de ene poging na de andere zien mislukken. En als dit verschil tussen "lichte" en "zware" rokers nu eens ge...

Waterpijp roken: vier misvattingen die absoluut de wereld uit moeten! Gepubliceerd op 23/12/2016 - 19h02

Hebt u al waterpijp gerookt? Het roken van waterpijp - ook gekend als nargileh of shisha - is erg populair in het Midden-Oosten en in Zuid-Azië, maar het wordt nu ook bij ons almaar meer beoefend in lounges of thuis. De nargileh is ook erg in trek bij tieners, voor wie het een leuke en gezellige gro...

Rokers: opgelet voor een hersenbloeding! Geüpdatet op 11/05/2004 - 00h00

Bij een hersenbloeding, ook wel hemorragisch cerebrovasculair accident genoemd, scheurt er een bloedvat in het hersenweefsel. Rokers lopen vijf keer meer risico dan niet-rokers.

PUB