ARTIKELS GEZONDHEID-VAN-HET-KIND
447 online artikels over gezondheid-van-het-kind
Klierkoorts is meer dan vermoeidheid Gepubliceerd op 11/01/2017 - 17h38

Een grote vermoeidheid bij de minste inspanning is één van de bekendste symptomen van klierkoorts of mononucleose. Toch hoeft u niet meteen aan de kusjesziekte te denken als uw puberzoon of -dochter vaak moe is. Met klierkoorts gaan immers ook andere symptomen gepaard.

Mijn kind heeft net iets ingeslikt: wat moet ik doen? Gepubliceerd op 13/10/2014 - 14h40

Het gebeurt vrij vaak dat kinderen een vreemd voorwerp inslikken. Geen paniek, dat veroorzaakt slechts uitzonderlijk problemen. Maar toch is het wenselijk een medisch advies te vragen.

Waterpokken, een zeer besmettelijke ziekte Geüpdatet op 26/11/2002 - 00h00

Waterpokken (windpokken of varicella) zijn een zeer besmettelijke huidziekte die door een virus wordt veroorzaakt. Sinds de vaccinatie tegen mazelen-rodehond-bof zijn waterpokken de enige ziekte met huiduitslag die nog vaak voorkomt in België.

Hoe groot wordt uw kind later? Geüpdatet op 17/03/2009 - 00h00

"Hoe groot wordt mijn kind op volwassen leeftijd?" We kunnen u geen precies, maar wel een statistisch antwoord bezorgen. Het is het resultaat van een berekening, met name de methode van Tanner. Maar opgelet, andere factoren kunnen de uiteindelijke lengte van uw kind ook beïnvloeden.

Koorts bij baby's: hoe moet u reageren? Gepubliceerd op 14/04/2015 - 15h42

Jonge kinderen kunnen snel hoge koorts krijgen, want de regeling van hun interne lichaamstemperatuur is nog niet perfect afgesteld. Vandaar dat ze algauw de klassieke "warmteopstoot" riskeren. Koorts is ook geen ziekte op zich, maar een teken van een ziekte die moet worden gediagnosticeerd. Vandaar...

Mijn kind hoest: wat moet ik doen? Gepubliceerd op 13/11/2012 - 11h23

Tijdens de wintermaanden is hoesten een onschuldig, maar veelvoorkomend symptoom. Meestal wordt hoest veroorzaakt door een virale infectie. Hoe kunnen we de last voor een hoestend kind verlichten?

Uw baby is geconstipeerd? Gepubliceerd op 27/03/2017 - 12h40

Opgelet voor 'valse constipatie '! Vaak bestaat namelijk nog de misvatting dat een baby na elke zoogbeurt automatisch 'kaka' doet. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ouders zich zorgen maken als hun baby zijn dagluier niet heeft bevuild. Maar geen paniek: zelfs als uw kind slechts één keer om de...

De amandelen verwijderen: waarom, wanneer en hoe? Gepubliceerd op 27/01/2016 - 13h12

Het verwijderen van de amandelen is een vrij frequent uitgevoerde chirurgische ingreep, die nochtans niet meer zo vaak uitgevoerd wordt als in het verleden. Het is nog altijd belangrijk, vooral voor de ouders van kleine kinderen, te weten wat die kleine klieren zijn, die een belangrijke rol kunnen s...

Het Oedipuscomplex oplossen Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

'Later trouw ik met mama!' Kinderen kunnen te strk gehecht zijn aan de ouder van het andere geslacht en zeer jaloers zijn op de ouder van hetzelfde geslacht.

Mijn kind is moe, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 21/02/2017 - 17h12

Vermoeidheid is een van de tekenen die artsen niet-specifiek noemen. Het kan evengoed op een ernstige ziekte wijzen als op het feit dat een kind de hele middag geravot heeft en druk in de weer is geweest! Enkele tips om te achterhalen of de vermoeidheid problematisch is en wat u in dat geval kunt do...

Waterpokken: tips voor de ouders Gepubliceerd op 02/07/2012 - 16h46

Waterpokken , één van de meest voorkomende kinderziekten in België, zijn meestal onschuldig. Toch volgen hier enkele basistips om uitzonderlijke, maar ernstige complicaties te voorkomen.

Misschien is het wel een angina? Geüpdatet op 09/01/2012 - 16h05

Heeft uw kind keelpijn ? Misschien is het wel een angina . Maar wat is het verschil tussen een angina en een neus-keelholteontsteking en hoe pakt u ze aan? Alles wat u moet weten over angina en keelpijn .

Waterpokken kunnen dodelijk zijn! Gepubliceerd op 01/04/2014 - 16h04

Complicaties bij waterpokken komen zelden voor, maar ze kunnen wel fataal zijn, vooral voor kwetsbare mensen. In België bestaat er een vaccin voor patiënten met een verlaagde weerstand.

Kinderen met waterpokken beschermen volwassenen tegen zona Geüpdatet op 23/07/2002 - 00h00

Herhaald contact met kinderen die besmet zijn met het varicellavirus (het virus dat waterpokken veroorzaakt) beschermt volwassenen tegen zona. De volwassen die het meest contact hebben met dergelijke kinderen, lopen vijfmaal minder risico op de ontwikkeling van zona of herpes zoster.

Koorts: zelden ernstig, vaak verontrustend Gepubliceerd op 21/06/2017 - 15h37

Koorts is een zeer banaal symptoom en het frequentste symptoom bij infectieziekten. Koorts betekent echter niet steeds dat er een infectie is. Koorts, een frequent motief tot raadpleging bij een arts, is een abnormale stijging van de lichaamstemperatuur. Wanneer moet men zich zorgen maken?

Arnica: klein maar nuttig bloempje Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h09

Arnica is in de apotheek een van de meest verkochte geneesmiddelen die zonder voorschrift te krijgen zijn. Het is ook een van de klassiekers in de EHBO-kit en de sporterstas. Maar wat zijn nu precies de voordelen van deze bloem die in de bergen groeit?

Hoe medicijnen toedienen aan uw kinderen? Gepubliceerd op 29/09/2014 - 10h34

Het is niet altijd gemakkelijk om een kind een medicijn te laten innemen. Hier volgen een aantal tips die uw taak kunnen vergemakkelijken en die u zullen helpen om vergissingen te vermijden.

Aandachtstekortstoornis: nog steeds te weinig bekend Geüpdatet op 30/11/2009 - 00h00

ADD/ADHD (*), aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit , heeft de voorbije jaren al veel inkt doen vloeien. Heel wat mensen denken nog altijd dat het slechts om een normale uiting van onstuimigheid bij jonge kinderen gaat, die door ouders die het niet meer aankunnen, overmatig gemedical...

Bedplassen? Er bestaan oplossingen voor! Gepubliceerd op 30/05/2011 - 14h54

Enuresis of bedplassen is een vaak voorkomende pathologie. Zo'n 10 tot 20% van de kinderen van 5 jaar en 8% van de kinderen van 7 jaar heeft er last van. Een kind doet dat nooit met opzet, maar het moet er wel de gevolgen van dragen. Op een bepaalde leeftijd wordt bedplassen sociaal onaanvaardbaar e...

Mijn kind snurkt: is dat erg, dokter? Gepubliceerd op 23/06/2014 - 11h04

Heel wat kinderen snurken tijdens de slaap. Het fenomeen kan banaal en van voorbijgaande aard zijn, maar net als bij volwassenen kan achter dat snurken ook zogeheten slaapapneu schuilgaan , en dat moet absoluut worden opgevolgd en behandeld.

EHBO bij valpartijen, builen en vingers tussen de deur? Gepubliceerd op 01/08/2017 - 16h50

Is uw kind gevallen en heeft het een blauwe plek? Heeft het zich gestoten en een ferme buil? Heeft uw kind zijn vinger tussen de deur geklemd Reageer dadelijk op de beste manier: stel ze eerst gerust en doe dan de eerste verzorging.

Intense vermoeidheid: is het mononucleose (klierkoorts)? Gepubliceerd op 06/01/2014 - 17h01

Mononucleose is een goedaardige aandoening die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barrvirus. Vooral tieners en jonge volwassenen krijgen ermee te maken. Een van de bekendste symptomen van deze ziekte is een onverklaarbare grote vermoeidheid, maar mononucleose kent ook nog andere symptomen.

Zijn frieten kankerverwekkend? Gepubliceerd op 07/04/2014 - 18h15

Het regelmatig eten van frieten op voorschoolse leeftijd zou het risico op het optreden van borstkanker een paar decennia later -op volwassen leeftijd- kunnen doen stijgen. Mogen kleine Belgische meisjes dan helemaal geen frieten meer eten?

Kinderen en echtscheiding: tips voor de ouders na de effectieve scheiding Gepubliceerd op 03/11/2014 - 11h47

Welke ook de context moge zijn, de scheiding van de ouders is voor een kind, ongeacht zijn leeftijd, een ingrijpende verandering . Hoe kunnen de ouders zich, wanneer de scheiding eenmaal vastligt, organiseren om hun kind te beschermen? Speciaal voor de ouders heeft dr. Paul Bensussan* een aantal raa...

Wormen: een kwestie van hygiëne? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 15h14

Darmwormen zijn parasieten die zich in ons spijsverteringsstelsel nestelen en er leven ten koste van ons lichaam. Wat zijn de meest voorkomende darmwormen? Hoe raken we besmet? Waarom is hygiëne de belangrijkste voorzorgsmaatregel om geen wormen te krijgen of - als we er dan toch hebben – te voorkom...

Waarom wil mijn kind niet slapen? Gepubliceerd op 20/01/2014 - 17h08

Van de eerste nachten tot de periode dat het kind naar school begint te gaan, is zijn slaapgedrag een van de belangrijkste gespreksonderwerpen van de ouders. En terecht: de slaap is enorm belangrijk voor de gezondheid van het kind, maar ook voor het dagelijkse leven van zijn ouders.

Diabolo's in de oren om te beschermen tegen otitis Gepubliceerd op 30/03/2017 - 14h57

Diabolo 's of transtympanale draineerbuisjes worden nooit zomaar ingebracht. Dat gebeurt pas na een observatieperiode en wanneer de behandelingen op basis van geneesmiddelen niet tot een gunstig resultaat geleid hebben. Er zijn drie belangrijke indicaties voor het gebruik van deze buisjes: recidiver...

Kinderen en keelpijn: wat te doen? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 15h10

Welk kind klaagt niet eens over keelpijn? Sommige kinderen hebben een gevoeligere keel dan andere, maar meestal is keelpijn een banale aandoening - zeker in deze periode van herfst en winter! Hoe weet u of uw kind keelpijn heeft? Welke ziektes kunnen erachter schuilgaan? Wat moet u wel en niet doen...

Gewrichtsvliesontsteking onder de loep Gepubliceerd op 27/05/2015 - 11h25

Transiënte synovitis of gewrichtsvliesontsteking is een onschuldige ziekte, ook al zijn de symptomen indrukwekkend. Wat pijnstiller en rust volstaan meestal om uw kind weer fris en monter te krijgen. Geen reden om u ongerust te maken, maar u moet wel dezelfde dag uit voorzorgsmaatregel langs de dokt...

Waterpokken: een nadere kijk op het virus! Gepubliceerd op 05/02/2013 - 11h08

Meer dan 90 % van de Belgische bevolking komt in contact met waterpokken. Gelukkig is de ziekte goedaardig in bijna alle gevallen, maar men moet aandachtig blijven. Een vaccin tegen waterpokken is niet systematisch aan te raden.

Interview: Is mijn kind hyperactief? Geüpdatet op 23/09/2003 - 00h00

Is uw kind te druk, te woelig of echt hyperactief? Hoe moet u het probleem aanpakken? Heeft het behandeling nodig? Wat zijn de gevaren? Hoe moet u het helpen om zich te integreren en te ontplooien? Antwoord op die vragen krijgt u van dr. Marie France Leheuzey, psychiater.

Epilepsie bij een kind: panikeren is niet nodig! Gepubliceerd op 16/02/2016 - 15h30

Epilepsie (vallende ziekte) uit zich vaak door herhaalde aanvallen te wijten aan een afwijking in de elektrische activiteit van de hersenschors. Deze aandoening treft ongeveer 0,5% van de bevolking. Bij kinderen zijn de meest frequente vormen van epilepsie de vormen die verdwijnen wanneer de kindere...

Buitenoorontsteking: een typische 'badersziekte' Gepubliceerd op 06/08/2013 - 18h01

Pootjebaden kan een buitenoorontsteking (otitis externa) veroorzaken, wat niet hetzelfde is als een middenoor- en een binnenoorontsteking. Het gaat om een infectie van de uitwendige gehoorgang, tussen de oorschelp en het trommelvlies. Een buitenoorontsteking is onschuldig, maar vereist toch een aang...

Trucjes om uw kind fruit en groenten te laten eten Gepubliceerd op 21/02/2011 - 09h38

Kinderen halen vaak kun neus op als ze fruit voorgeschoteld krijgen en nog meer als het groenten zijn. Hieronder vindt u enkele tips en trucjes om ze meer te laten profiteren van deze op en top gezonde producten en dat zonder dat ze er erg in hebben.

Onhandigheid of dyspraxie? Gepubliceerd op 26/03/2013 - 00h20

Dyspraxie is een vaak miskende ontwikkelingsstoornis die bij kinderen ernstige moeilijkheden veroorzaakt in alles wat te maken heeft met de fijne motoriek : schrijven, handvaardigheden, aankleden enz. Hoe kan je dyspraxie herkennen, en vooral, hoe moet je reageren?

Hoeveel slaap hebben kinderen nodig? Geüpdatet op 11/09/2007 - 00h00

Voldoende slaap van een goede kwaliteit is absoluut noodzakelijk om fit en gezond te zijn. Vooral kinderen hebben veel slaap nodig, en dat hun hele kindertijd door. Enkele hulpmiddeltjes en tips om ze aan een rustige en herstellende nacht te helpen...

Atopisch eczeem: adviezen voor ouders Gepubliceerd op 10/11/2017 - 13h52

Atopische dermatitis of atopisch eczeem is een aandoening die vooral voorkomt bij kinderen. De frequentie in de westerse landen is bovendien aanzienlijk gestegen. Wat doen we met een kind met atopisch eczeem ? Welke adviezen kunnen we de ouders geven?

Relaxatie: ook voor jonge kinderen! Gepubliceerd op 06/09/2010 - 00h00

Wie heeft nooit een wiegeliedje gezongen of een verhaaltje verteld om een kind in slaap te doen vallen? Zonder het zelf te beseffen, hebben we voor de kinderen allemaal al gebruikgemaakt van relaxatie technieken. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van die technieken?

Hondenbeten: hoe reageren? Geüpdatet op 24/06/2008 - 00h00

Het ergste risico in geval van een hondenbeet is de overdracht van hondsdolheid, een dodelijke ziekte. Daar komt nog bij dat bij de mens deze ziekte maandenlang kan sluimeren alvorens aan het licht te komen. Hoe moet men reageren?

Vijf tips voor gezonde boterhammen op school Gepubliceerd op 26/08/2016 - 09h31

Maandag boterhammen, dinsdag boterhammen, woensdag boterhammen ... Het zou een liedje kunnen zijn dat de meeste peuters uit volle borst kunnen meezingen. Volg de onderstaande tips zodat u eentonigheid vermijdt en u maakt tegelijk een gezonde en evenwichtige maaltijd klaar.

Wat doen wanneer een kind snurkt? Geüpdatet op 08/06/2009 - 00h00

Snurken op zich is niet gevaarlijk. Als het snurken echter gevolgen heeft voor de gedragingen van het kind, gaat het wellicht om het slaapapneusyndroom, dat in elk geval moet behandeld worden.

Mijn kind bijt. Hoe moet ik reageren? Gepubliceerd op 16/07/2013 - 08h59

Naar schatting minstens één op de vijf kinderen probeert vroeg of laat te bijten. U mag zich daarbij niet laten doen en moet duidelijk maken dat zoiets pijn doet. Toch mag u ook nooit terugbijten, anders dreigt u dit gedrag te bekrachtigen. Alles hangt dus af van hoe u reageert.

De drie kenmerken van het hyperactieve kind Gepubliceerd op 13/12/2011 - 10h46

Een hyperactief kind is niet alleen druk, maar gebruikt ook zijn energie anders dan een "normaal" kind. Het kanaliseert zijn energie zo slecht dat ze "overloopt", en in sommige gevallen kan dit een ernstige handicap vormen voor zijn dagelijkse leven. Er bestaan drie criteria om echte hyperactiviteit...

Huidkanker: de kinderjaren spelen een belangrijke rol Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Huidkankers komen steeds vaker voor en sommige zijn zelfs uiterst gevaarlijk. U doet er goed aan ze zo vroeg mogelijk op te sporen door uw huid regelmatig te onderzoeken. Hoe sneller een behandeling opgestart wordt, des te doeltreffender ze is. Het allerbeste wat u kan doen, is uiteraard huidkankers...

PUB