ARTIKELS GEZONDHEID OP REIS
96 online artikels over Gezondheid op reis
Zwangerschap en reizen: tips Gepubliceerd op 09/08/2012 - 12h27

De meeste zwangere vrouwen mogen zonder gevaar reizen tot aan de bevalling, behalve vrouwen met aandoeningen of een risicozwangerschap. Toch moeten er enkele richtlijnen in acht genomen worden.

Alles over gele koorts Gepubliceerd op 13/06/2017 - 12h56

Gele koorts is een ziekte die al eeuwenlang beschreven is. Ze wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus, dat op de mens overgedragen wordt door muggenbeten, en leidt in tropisch Afrika en Zuid-Amerika soms tot ernstige epidemieën. De symptomen van de ziekte verschillen zeer sterk in ernst en gaan v...

Praktische tips om jetlag te bestrijden Gepubliceerd op 18/08/2014 - 14h47

Misschien vertrekt u binnenkort met het vliegtuig op een langeafstandsvlucht en bent u bang om een jetlag te krijgen. Met deze praktische tips kunt u voorkomen dat de jetlag uw verblijf verpest.

Ook hartpatiënten kunnen met het vliegtuig reizen Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h50

Mensen met een hartaandoening lopen specifieke risico's als ze met het vliegtuig reizen, maar dat betekent nog niet dat ze aan de grond moeten blijven. Wie de risico's kent, kan preventieve maatregelen nemen. Het gaat om enkele heel eenvoudige weetjes. We hadden hierover een gesprek met prof. Jean-P...

Acht etherische oliën om mee op vakantie te nemen! Gepubliceerd op 23/07/2013 - 15h09

Etherische oliën zijn makkelijk mee te nemen op reis en zijn bijzonder nuttig voor de kleine en grote zomerkwaaltjes. Maar welke moet u kiezen om in uw bagage stoppen en welke voorzorgen moet u nemen? Onze tips voor enkele problemen die u kunnen overkomen.

Flebitis in het vliegtuig: immobiliteit kan niet alles verklaren Gepubliceerd op 09/05/2017 - 16h13

Algemeen wordt aangenomen dat immobiliteit de oorzaak is als iemand in het vliegtuig last krijgt van flebitis. Uit een verbluffende studie bleek onlangs dat dit niet echt de grote boosdoener was... Als dat het niet is, wat dan wel?

Airco in de auto en uw gezondheid: koel is niet altijd cool! Gepubliceerd op 02/08/2016 - 16h14

Airco in de auto is een goeie zaak. We vermijden zo dat we indommelen of zenuwachtig worden door de hitte. Maar om echt goed te zijn voor uw gezondheid, moet u wel uw voorzorgen nemen als u airco in de auto hebt.

De vakantie, een kans om over te schakelen op de mediterrane keuken Gepubliceerd op 07/07/2014 - 17h03

De mediterrane keuken is de cholesterolbestrijder bij uitstek en is de beste voeding die er bestaat om hart- en vaataandoeningen te voorkomen. Maar dat is niet alles. De meeste aspecten van het mediterrane dieet dragen ook bij tot de preventie van kanker en zelfs de ziekte van Alzheimer. We zetten d...

Hoe voorkom ik turista? Gepubliceerd op 31/08/2016 - 09h30

Diarree op het werk of turista tijdens de vakantie, het is hetzelfde onaangename fenomeen waardoor het toilet soms urenlang bezet blijft. Hoe voorkomt u turista zodat uw vakantie niet verpest wordt?

Alvorens te vertrekken: raadpleeg uw reiskliniek! Gepubliceerd op 05/05/2017 - 16h29

Als u tijdens uw zomervakantie een min of meer verre reis gepland hebt, is het belangrijk dat u nu een arts raadpleegt om maatregelen te nemen zodat uw gezondheid tijdens uw (rond)reis goed beschermd is. We bieden u een lijst met reisklinieken , waar u een check-up kunt laten doen, maar waar u ook t...

Vliegangst, een veelvoorkomende fobie Gepubliceerd op 09/05/2017 - 16h15

Het vliegtuig is een van de veiligste vervoermiddelen. En toch verklaart één vierde van de passagiers schrik te hebben in een vliegtuig. U vindt hieronder tips en informatie die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor mensen die onder stress staan of bang zijn bij de gedachte dat zij in een vliegtuig zullen...

Reisziekte: hoe te voorkomen? Gepubliceerd op 15/06/2017 - 15h58

Reisziekte is geen aandoening die je lijdzaam moet ondergaan. Er bestaan oplossingen voor die de moeite van het uitproberen waard zijn. Er zijn geneesmiddelen, en soms zijn de ongemakken al te voorkomen door enkele eenvoudige voorzorgen te nemen. De beste resultaten worden wel bereikt met de cogniti...

Mag men reizen tijdens de zwangerschap? Gepubliceerd op 05/02/2013 - 11h32

Bent u zwanger? Dan hoeft u het reizen zeker niet te laten. Een kindje verwachten is geen ziekte! U hoeft gewoon enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om de risico's voor uw gezondheid en die van uw kind niet nodeloos te vergroten.

Onze zomerreeks : Jetlag Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Driekwart van de personen die een langeafstandsvlucht maken, heeft last van het tijdverschil. Maar met enkele raadgevingen kan u de effecten van een jetlag verminderen.

Tien tips om reisziekte te voorkomen Gepubliceerd op 18/05/2016 - 17h27

Bleekheid, zweten, misselijkheid... het zijn typische kenmerken van reisziekte waar heel wat mensen mee kampen als ze zich verplaatsen. Wilt u met een gerust gemoed op vakantie vertrekken? Neem dan uw voorzorgen en pas de onderstaande trucjes tegen reisziekte toe.

Jetlag: wat te doen? Gepubliceerd op 05/05/2017 - 16h38

Jetlag of het tijdsverschil bij lange reizen, kan voor min of meer grote stoornissen zorgen. Wat moet u in dat geval doen? Hoe kunt u met het tijdsverschil leven? Welke opties zijn er?

i-Size: nieuwe regels voor autostoeltjes Geüpdatet op 18/10/2013 - 13h22

Sinds juni 2013 is de wetgeving rond kinderzitjes voor auto’s veranderd. De bedoeling is om de veiligheid van de kinderen zo nog te verbeteren. Het codewoord is dit keer de ‘i-Size’. Wat verandert er precies? Een woordje uitleg.

Vaccin tegen hepatitis A: een duurzame immuniteit Gepubliceerd op 19/05/2014 - 19h34

Hepatitis A komt in ons land niet zo veel voor, maar treft vaak reizigers. De ziekte is over het algemeen niet gevaarlijk, maar de vermoeidheid die 1 tot 2 maanden kan duren, kan een grote handicap zijn. Er bestaat een vaccin tegen hepatitis A dat efficiënt bescherming biedt tegen de ziekte. Volgens...

Vliegtuigreis: bewegen! Gepubliceerd op 12/07/2016 - 13h06

Reizen zonder te bewegen kan een ernstig gevaar inhouden voor de gezondheid…

Trucjes tegen reisziekte Gepubliceerd op 17/06/2014 - 10h53

Wordt u snel ziek in het vliegtuig, de wagen of op een schip? Speelt uw maag op en hebt u braakneigingen? Geen paniek, dat komt vaak voor en het is niets ernstigs, hooguit wat vervelend. Reisziekte wordt veroorzaakt door een ontregelde synchronisatie tussen de visuele prikkels en het evenwichtscentr...

Mijn reisapotheek Gepubliceerd op 30/05/2017 - 10h27

Een ongelukje op reis is altijd mogelijk. Wilt u niet voor verrassingen komen te staan wanneer u op reis bent, dan kunt u beter alles voorzien en de tijd nemen om na te denken over de inhoud van uw reisapotheek. Wij geven u de basis, die u naargelang de omstandigheden kunt aanpassen: de gezondheidst...

Cursus helpt vliegangst te overwinnen Geüpdatet op 16/03/2009 - 00h00

Universiteit Gent, Brussels Airlines en Brussels Airport organiseren dit jaar opnieuw een cursus tegen vliegangst. Het programma bouwt voort op het succes uit het verleden, ruim 80 procent van de deelnemers geraakte verlost van zijn fobie.

Bereid uw vakantie zonder stress voor Gepubliceerd op 05/05/2017 - 16h44

Het vooruitzicht van een vakantie is voor heel wat mensen een echte motivatie, maar het kan voor sommige mensen ook een bron van angst zijn. De angst om zich te vervelen of om ontgoocheld te zijn, een schuldgevoel... Verjaag deze spelbedervers nog voor het begin van de zomer!

Jet leg: pas op voor flebitis na een lange reis Gepubliceerd op 30/06/2014 - 15h07

In het Engels heet het fenomeen 'jet leg', een woordspeling op 'jet lag' ten gevolge van het het tijdsverschil. Bij jet leg, hebben de tijdszones er niets mee te maken! De schuldige is de lange vliegreis en het lange stilzitten... samen met enkele risicofactoren.

U neemt het vliegtuig: wat doen om fit aan te komen? Gepubliceerd op 05/05/2017 - 16h41

Reizen met het vliegtuig is een snelle manier om lange afstanden te overbruggen. Het is ook zowat de enige oplossing als u verre landen wilt bezoeken. Maar deze manier van reizen is heel belastend voor het lichaam. Wat moet u doen om fit aan te komen?

Probiotica voorkomen diarree Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

Chikungunya: moeten we in Europa bang zijn voor muggenbeten? Geüpdatet op 31/07/2014 - 10h37

Voorlopig is het risico op besmetting met het chikungunya-virus in Europa zeer klein. Maar het is niet uit te sluiten en de gezondheidsautoriteiten houden er zelfs rekening mee. De toename van het risico houdt namelijk gelijke tred met de opmars van de epidemie op de Antillen. Een kennismaking met d...

Loopt u gevaar voor infecties op het vliegtuig? Geüpdatet op 05/04/2005 - 00h00

Bij vliegreizen wordt vaak aangeraden om steunkousen te dragen tegen flebitis. Maar hoe zit het met de infectierisico's? Betrapt u systematisch de verkoudheid waarmee de persoon op de vijfde rij zit opgezadeld, die luid zit te niezen?

Het economy class-syndroom Geüpdatet op 06/07/2004 - 00h00

Hebt u een lange vliegreis voor de boeg naar uw vakantiebestemming, neem dan enkele eenvoudige voorzorgen. Kwestie van uw vakantie niet te laten verpesten door het economy class-syndroom.

Mogen mensen met nierinsufficiëntie op reis gaan? Gepubliceerd op 02/05/2014 - 16h03

Is het mogelijk om naar het buitenland te reizen als men aan nierinsufficiëntie lijdt? Uiteraard, het wordt zelfs aanbevolen! Sommige bestemmingen zijn uiteraard minder aan te raden, en er zijn een aantal voorbereidende maatregelen nodig. Toch is er af en toe eens uit zijn, vaak heel heilzaam voor h...

Luchtziekte: bestaat het wel of niet? Gepubliceerd op 18/09/2015 - 09h53

Op lange afstandsvluchten hebben sommige vliegtuigpassagiers last van malaise en andere symptomen die merkwaardige gelijkenissen vertonen met die van de hoogteziekte die kan opduiken op grote hoogte. Symptomen van luchtziekte zouden het gevolg kunnen zijn van onvoldoende luchtdrukregeling in het vli...

Hygiëne op reis Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Op reis kunnen eenvoudige maatregelen op gebied van hygiëne een heleboel onaangename verrassingen helpen vermijden. Dit gaat van de klassieke reizigersdiarree tot bacteriële, virale of parasitaire infecties.

Reizen: niet altijd bevorderlijk voor de geestelijke gezondheid... Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

Reizen is soms - afhankelijk van de omstandigheden en de persoonlijkheid van de reiziger - synoniem van desoriëntatie, cultuurshock, ontheemding, stress, vermoeidheid, jetlag, … En zo kan een reis die aanvankelijk begon als "a dream come true" uiteindelijk ontaarden in een echte nachtmerrie die eind...

Malaria doodt elke 30 seconden een kind Geüpdatet op 13/05/2008 - 00h00

Op de eerste Wereldmalariadag op 25 april vroegen de Verenigde Naties wereldwijde aandacht voor malaria. In Afrika sterft er volgens Unicef elke dertig seconden een kind. Nochtans kan malaria met een eenvoudig muskietennet en enkele geneesmiddelen bestreden worden.

Difterie: volwassenen mogen hun herhalingsvaccins niet vergeten! Geüpdatet op 03/06/2003 - 00h00

Difterie is een ernstige besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een toxine. In Frankrijk is de ziekte zeldzaam, maar in Oost-Europa en Afrika is ze nog altijd niet uitgeroeid. Ze komt alleen voor bij niet of slecht ingeënte personen; vandaar het belang van herhalingsvaccins bij volwassenen....

Insecticide, antimugproduct, muskietennet…: hoe beschermt u zich tegen muggen? Geüpdatet op 26/08/2013 - 11h32

Elk jaar herhaalt de overheid haar aanbevelingen in verband met muggenbescherming. Die aanbevelingen zijn vooral bestemd voor reizigers, gezien de bestaande gezondheidsrisico’s. Toch kunnen we er allemaal nuttige lessen uit trekken, kwestie van muggenbeten te vermijden… Ziehier de aanbevelingen voor...

Astma en reizen: enkele voorzorgsmaatregelen Geüpdatet op 05/08/2003 - 00h00

Reizen houdt voor astmapatiënten altijd een zeker risico in, ongeacht de duur, de bestemming en het vervoermiddel. Het komt erop aan dit risico in te calculeren, zonder het te dramatiseren, en enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, kwestie van gerust op vakantie te kunnen gaan.

Hepatitis A en B: breng ze niet mee uit vakantie! Geüpdatet op 10/01/2006 - 00h00

Hepatitis A en B zijn ernstige leveraandoeningen die zich blijven verspreiden en … dodelijke slachtoffers blijven maken! Toch kunt u er zich doeltreffend en duurzaam tegen beschermen door u te laten inenten. Zodat ze geen nare vakantiesouvenir worden.

Wat neem ik mee in mijn reisapotheek? Gepubliceerd op 27/07/2016 - 12h30

Een zonnecrème meenemen is een automatische reflex als we op vakantie gaan, maar we denken er niet altijd aan om ook een ehbo-kit in onze koffer mee te nemen. Een zorgvuldig samengestelde ehbo-kit is nochtans onmisbaar. Wat moet er allemaal inzitten om gewapend te zijn tegen de ongemakjes van het re...

Knokkelkoorts of dengue, een ziekte die de mug doorgeeft Gepubliceerd op 26/05/2015 - 16h23

Knokkelkoorts of dengue? U kent het misschien niet, tenzij u vaak naar tropische bestemmingen reist. Het door muggen overgedragen virus lijkt nu ook naar het noorden op te rukken. Wat moet u erover weten?

Intieme hygiëne voor wereldreizigsters Geüpdatet op 19/08/2016 - 15h33

Misschien vertrekt u op vakantie naar het andere eind van de wereld of toch ver genoeg om u af te vragen wat u in uw bagage moet meenemen. Uw algemene en intieme hygiëne kunnen bij u vragen doen rijzen zoals: Ga ik een deftig toilet vinden? Hoe ga ik me wassen? Hieronder vindt u enkele nuttige tips...

Airhostessen lijden onder stress en pesterijen! Geüpdatet op 31/01/2006 - 00h00

Als er één beroep bestaat dat al te zeer geïdealiseerd wordt, is het wel dat van stewardess! En toch veroorzaakt dit beroep vaak stress, vermoeidheid en ontreddering. Pesterijen, hoge werkdruk, problemen om het privé- en gezinsleven te combineren met de onregelmatige werktijden hebben een zware impa...

Bescherm u tegen reisziekten! Gepubliceerd op 30/05/2017 - 10h28

Als u deze zomer met vakantie gaat naar een verre bestemming, dan is het nu de hoogste tijd om u te beschermen tegen ziekten die u zou kunnen oplopen. Een raadpleging bij uw huisarts of een bezoekje aan een reiskliniek zou waarschijnlijk zeer nuttig kunnen zijn. We geven u een overzicht van de belan...

Gaat u binnenkort op vakantie? Denk dan aan uw gezondheid! Geüpdatet op 25/05/2009 - 00h00

Plant u in de zomervakantie een reis naar het buitenland? Dan is het nu het moment om na te gaan of u zich moet laten inenten, of bepaalde medicatie moet aanschaffen, want sommige ziektes komen in het buitenland meer voor dan hier.

Melatonine en jetlag Gepubliceerd op 18/08/2014 - 14h53

Melatonine is een hormoon in de hersenen dat onze interne klok, m.a.w. ons dag- en nachtritme, regelt. Het zou logisch zijn als dit hormoon nuttig zou zijn in de strijd tegen bepaalde slaapstoornissen of tegen jetlag . Maar na bijna tien jaar onderzoek is de doeltreffendheid ervan nog steeds niet aa...

Jetlag: hoe de ongemakken te verminderen? Gepubliceerd op 18/08/2014 - 14h50

Of we nu op vakantie gaan of moeten reizen voor het werk, het jetlagsyndroom ligt continu op de loer. Hoe functioneert ons dag- en nachtritme? Wat zijn de symptomen van de jetlag? En wat kunnen we doen om er minder hinder van te ondervinden?

Reizigers: behandeling tegen malaria Gepubliceerd op 30/05/2017 - 10h26

Reizigers die naar een exotische bestemming trekken, wordt systematisch een profylactische behandeling tegen malaria aanbevolen. Maar uiteindelijk zijn er weinig mensen die zich schikken naar die aanbeveling. Is die behandeling echt zo hinderlijk en is er echt sprake van mogelijke bijwerkingen?

Bel in noodgevallen het noodnummer 112! Geüpdatet op 11/07/2011 - 17h45

De recentste statistieken tonen aan dat het noodnummer 112 onvoldoende bekend is. Dit nummer is nochtans zeer belangrijk: u kunt via de 112 de hulpdiensten bereiken in eender welk land van de Europese Unie .

Hooikoorts: opgelet op de weg! Geüpdatet op 22/06/2016 - 12h23

Een op de drie mensen heeft in deze periode van het jaar last van allergieën. En die allergieën hebben nog een andere impact dan alleen maar hinderlijke niesbuien. Met name op de weg…

PUB