ARTIKELS GENEESMIDDELEN
182 online artikels over Geneesmiddelen
Pijn in de onderbuik? Raadpleeg een arts! Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h20

Pijn in het bekken of de onderbuik komt vaak voor en de meeste vrouwen kunnen erover meespreken. Deze pijn kan acuut of chronisch zijn. De oorzaken zijn uiteenlopend en moeten mensen ertoe aanzetten een arts te raadplegen.

Artritis: hoe bestrijd ik de pijn? Gepubliceerd op 14/03/2018 - 12h55

Artritis is een inflammatoire ziekte die één of meer gewrichten kan treffen. Ze leidt tot een zekere hinder in de gewrichten, alsof ze gaan blokkeren, maar vooral tot zeer invaliderende en soms chronische pijn. Hoe kunt u die pijn van artritis bestrijden?

Zelf maagzuur behandelen Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h40

Maagzuur of gastro-oesofageale reflux (ook bekend onder de term zure oprispingen) is een onaangename aandoening van het dagdagelijkse leven. Als u er maar af en toe last van hebt, kunt u het euvel zelf bestrijden.

Welke geneesmiddelen voor zuurbranden? Geüpdatet op 08/02/2010 - 00h00

Bij een zure oprisping komt er een beetje maagzuur terecht in de slokdarm. Op zich niet zo erg, maar het kan wel uitgroeien tot een ernstiger aandoening: GERD of gastro-esofagale reflux. Hoe kunt u die vervelende zuurbrand en het beste oplossen ? Enkele behandelingen op een rijtje.

Allergie voor geneesmiddelen: realiteit of inbeelding? Gepubliceerd op 14/04/2015 - 16h00

Omdat ze meestal via huidreacties tot uiting komen, worden allergieën voor geneesmiddelen vaak ten onrechte overgediagnosticeerd. Het mijdgedrag dat er uit voortvloeit, is dus niet altijd gerechtvaardigd en kan problemen opleveren. Het is van cruciaal belang dat een allergologische balans kan worden...

10 tips om paracetamol goed te gebruiken Gepubliceerd op 14/07/2015 - 12h43

Paracetamol is een molecule die voorkomt in heel wat medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Vrij verkrijgbaar in de apotheek is paracetamol een pijnstillend en koortswerend middel in het kader van een verantwoorde zelfmedicatie . Wat moet u weten over paracetamol om zonder risico aan autome...

Ibuprofen: 11 voorzorgsmaatregelen Gepubliceerd op 07/09/2011 - 16h29

Ibuprofen is een pijnstiller die verzachtend en koortswerend werkt bij ontstekingen. Het geneesmiddel wordt voor deze symptomen erg vaak voorgeschreven door artsen, maar het is ook zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek. In dat geval zijn wel enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Ibu...

Antibiotica: stop niet te vroeg met uw behandeling! Gepubliceerd op 03/02/2017 - 10h06

Al te dikwijls stoppen zieken te vroeg met hun antibioticabehandeling , bijvoorbeeld zodra de koorts of de meest hinderlijke symptomen verdwenen zijn. Waarom is het verkeerd om zich niet te houden aan de behandelingsduur , zoals aangegeven werd door de arts en zoals vermeld staat op het voorschrift?

Ontstekingsremmers: ja, maar... Geüpdatet op 06/04/2004 - 00h00

Ontstekingsremmers zijn zeer waardevolle geneesmiddelen, maar ze hebben wel zware bijwerkingen voor het spijsverteringsstelsel, vooral bij risicopersonen en 65-plussers. Gelukkig bestaan er preventieve maatregelen.

Waarom werken geneesmiddelen in bruisvorm zo snel? Gepubliceerd op 23/02/2015 - 16h35

Bij pijn worden vaak pijnstillers in bruisvorm aangeraden. Bruistabletten werken namelijk snel, en dat is soms mooi meegenomen. Maar hoe is die snellere werking te verklaren? En weegt dat voordeel op tegen de nadelen die eigen zijn aan geneesmiddelen in bruisvorm?

Chronische pijn: waarom is dit erg? Gepubliceerd op 27/10/2015 - 10h24

Chronische pijn is een ziekte op zich, een ziekte die niemand kan zien, maar die veel schade aanricht bij de getroffen mensen. Wist u dat 1 op de 5 Belgen hiermee geconfronteerd wordt? Het is dus belangrijk dat we allemaal beter begrijpen wat schuilgaat achter het begrip 'chronische pijn' .

Pijnstillers: welke dosis zelfmedicatie mag ik nemen? Gepubliceerd op 15/05/2012 - 10h41

Slechts enkele pijnstillers zijn zonder doktersvoorschrift in de apotheek verkrijgbaar. Maar soms blijven er van een vorig voorschrift pillen over. Wat is de maximale dosis paracetamol en ontstekingsremmer die ik bij pijn en koorts mag nemen zonder opnieuw bij de dokter langs te gaan?

Arnica: klein maar nuttig bloempje Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h09

Arnica is in de apotheek een van de meest verkochte geneesmiddelen die zonder voorschrift te krijgen zijn. Het is ook een van de klassiekers in de EHBO-kit en de sporterstas. Maar wat zijn nu precies de voordelen van deze bloem die in de bergen groeit?

Infraroodlamp: pijn behandelen met warmte Geüpdatet op 24/10/2014 - 14h46

Infraroodlampen zijn makkelijk te krijgen in de handel. Ze zouden veelbelovend zijn en onder meer voor diepe relaxatie zorgen en de bloedsomloop stimuleren. Maar wat is er van aan?

Constipatie en zwangerschap: geen laxeermiddelen zonder medisch advies! Geüpdatet op 27/02/2007 - 00h00

Tijdens een zwangerschap werken bepaalde hormonen in op de spieren van de darmwand , wat de darmtransit kan verstoren. Een aanpassing van de voeding, meer fruit en groeten en ook wat zemelenbrood, volstaan meestal om het probleem van constipatie te bestrijden. Het gebruik van laxeermiddelen zonder m...

Corticoïden: opgelet voor de bijwerkingen Gepubliceerd op 29/09/2014 - 13h41

De doeltreffendheid van corticoïden als geneesmiddel staat vast. Maar op lange termijn kunnen er wel veel neveneffecten optreden die ernstige problemen kunnen teweegbrengen, zowel bij bejaarde als bij jongere patiënten. Men is vooral bang voor botontkalking door cortisone. Een verklaring...

Constipatie? Uitkijken met laxeermiddelen Gepubliceerd op 18/04/2017 - 11h18

Constipatie is een kwaal die het leven van miljoenen mensen, vooral vrouwen, vergalt. Maar een aantal maatregelen inzake hygiëne kan volstaan om komaf te maken met het probleem. En als dat niet helpt dan kan men nog een beroep doen op laxeermiddelen , doeltreffende geneesmiddelen die helaas ook geva...

Aspirine: het favoriete geneesmiddel van sportlui Gepubliceerd op 24/04/2012 - 14h43

In sportieve milieus wordt aspirine vaak gebruikt tegen spierpijn of om het bloed vloeibaarder te maken in de hoop daarmee de prestaties te verbeteren. Analyse van een fenomeen.

Geneesmiddelen: opgelet voor de warmte ! Gepubliceerd op 01/08/2014 - 10h48

Grote warmte is op zich niet schadelijk voor geneesmiddelen, behalve dan voor sommige geneesmiddelen die moeten worden bewaard in de koelkast. Wel kunnen bepaalde geneesmiddelen gezondheidsrisico's inhouden bij een hittegolf. Welke zijn het precies en wat zijn de gevaren ?

Geen behandeling met anti-vitamine K zonder controle! Gepubliceerd op 05/03/2013 - 14h44

Vaak wordt een anti-vitamine K behandeling voorgeschreven om bloedklontertjes te vermijden. De behandeling is doeltreffend, maar ze vereist wel een strikte, regelmatige medische controle om het reële risico op verwikkelingen te vermijden.

Tegen de pijn: ijs of warmte? Gepubliceerd op 08/05/2012 - 16h12

Wat is het best tegen spierpijn: warmte of ijs? Het antwoord is niet zo eenvoudig. Een woordje uitleg...

Geneesmiddelen die erectieproblemen veroorzaken Geüpdatet op 21/05/2013 - 09h47

Erectiestoornissen zijn vaak erg stresserend en beangstigend voor een man. Een van de veel voorkomende oorzaken van die stoornissen is de bijwerking van een geneesmiddel.

Hoe rugpijn behandelen? Geüpdatet op 08/04/2008 - 00h00

Bij rugpijn zijn de meest klassieke en ook de meest doeltreffende geneesmiddelen de antalgica (of pijnstillers) en de ontstekingsremmers. Dr. Jean-Francois Elberg, chirurg orthopedist, wijst erop dat wat de rug betreft, de voorkeur moet uitgaan naar dynamische behandelingen. Dat zijn behandelingen w...

Pijnstillende geneesmiddelen zonder voorschrift Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Tandpijn, rugpijn, hoofdpijn... In dergelijke gevallen reageren we dikwijls door een geneesmiddel te nemen dat geen voorschrift vereist. Het is nochtans belangrijk om ook in die gevallen inlichtingen in te winnen over het gekozen geneesmiddel.

Praktische tips bij lichte pijn Gepubliceerd op 02/09/2011 - 17h12

De gewone pijnstillers (acetylsalicylzuur, paracetamol, ibuprofen) kunnen veel pijn verlichten. Toch moeten enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen. Het is namelijk zeer nuttig bepaalde niet-farmacologische maatregelen te volgen, zo mogelijk vooraleer een geneesmiddel te geven.

Baclofen, de redding voor alcoholverslaving ? Geüpdatet op 26/04/2013 - 18h05

Het medicijn baclofen is in Frankrijk heel bekend, bij ons iets minder. Het is een spierverslapper die wordt voorgeschreven om spierkrampen te bestrijden. Maar de bekendheid van het middel in de media heeft te maken met het feit dat sommige artsen, en sommige studies, suggereren dat het alcoholisten...

Preventie van colonkanker: een onverwachte bijwerking van antidepressiva... Geüpdatet op 27/06/2006 - 00h00

Antidepressiva hebben heel wat bijwerkingen, en onlangs is er een nieuw ontdekt, met dat verschil dat het dit keer om een positieve gaat! Sommige antidepressiva zouden namelijk de groei van colontumoren afremmen. Dat was eerder al aangetoond bij dieren, maar geldt nu ook voor de mens...

Wanneer pijn een ziekte op zich wordt... Gepubliceerd op 27/10/2015 - 10h33

Pijn is een fenomeen dat we allemaal kennen. Want of het nu de slag van een hamer op de vinger, tandpijn, lendepijn of een chirurgische ingreep is, iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Het moeilijke in de behandeling van pijn is dat ze uiterst subjectief is. De perceptie van pijn wordt beï...

12 tips om aspirine goed te gebruiken Gepubliceerd op 11/04/2017 - 12h04

Acetylsalicylzuur , beter bekend als aspirine , is een van de bekendste medicijnen. Het is doeltreffend tegen pijn en koorts , maar opgelet, aspirine heeft ook een invloed op de bloedstolling. Men moet dus voorzichtig blijven, ook al lijkt aspirine een alledaags product te zijn.

Aspirine voor hart en slagaders, niet voor iedereen! Gepubliceerd op 28/02/2012 - 09h13

Aspirine ® (acetylsalicylzuur of ASZ) is zo oud als de straat, maar heeft nog altijd niet al zijn geheimen prijsgegeven. Zo werd recent pas aangetoond dat aspirine op lange termijn positieve effecten heeft bij patiënten die reeds problemen met het hart en de bloedvaten hebben gehad. En nu heeft een...

Alzheimer: is agitatie een pijnkwestie? Gepubliceerd op 02/12/2013 - 13h28

Een Noorse studie heeft aangetoond dat agitatie, een veel voorkomend probleem bij alzheimerpatiënten, vermindert bij een gerichte pijnbehandeling.

Een apotheek online - en betrouwbaar! Geüpdatet op 18/11/2008 - 00h00

Geneesmiddelen op het internet kopen? Wie dit hoort, denkt meteen aan de vele gevaarlijke namaakgeneesmiddelen en aan de kans om in het buitenland producten te kopen die bij ons niet in de handel verkocht mogen worden. Toch zou het jammer zijn om het kind met het badwater weg te gooien, want het kop...

Geen aspirine bij het begin van de zwangerschap! Geüpdatet op 02/09/2003 - 00h00

De resultaten van deze preliminaire studie moeten zo vlug mogelijk bevestigd worden, want ze zaaien twijfel. Zo zou het gebruik van aspirine de kans op een miskraam met 80 % kunnen verhogen.

Mijn kind is ziek: genezen zonder antibiotica! Gepubliceerd op 11/12/2012 - 10h12

Keelontsteking, oorontsteking, ontsteking van de neuskeelholte, bronchitis, maag-darmontsteking… veel ziekten hoeven en kunnen ook niet behandeld worden met antibiotica. Maar dat druist vaak in tegen de gewoontes van de ouders. Hoe kunnen we ons kind zonder antibiotica beter maken en voorkomen dat z...

Chronische ziekten: wat doet de Belgen lijden? Gepubliceerd op 12/05/2015 - 11h48

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid heeft onlangs de resultaten bekendgemaakt van een gezondheidsenquête over talrijke aspecten van de gezondheid van de Belgen. De informatie werd verkregen door een aantal Belgen persoonlijk te interviewen. De chronische ziekten maakten deel uit van de on...

Alle ontstekingsremmers verhogen het hartrisico Geüpdatet op 05/07/2005 - 00h00

Vioxx is een geneesmiddel dat tot de familie van de coxibs behoort, maar in 2004 uit de handel werd genomen omdat het het hartrisico zou verhogen. Uit een nieuwe studie blijkt echter dat alle ontstekingsremmers dat risico zouden doen stijgen. Toch is er geen reden tot paniek: deskundigen benadrukken...

Fibromyalgie in het kort Gepubliceerd op 31/07/2012 - 10h50

Dit pijnlijke niet-gewrichtsgebonden syndroom komt meer voor dan we denken (2 tot 4% van de bevolking zou ervan weten) en raakt ook almaar beter bekend. Maar er doen nog heel wat mythes de ronde over. Hoe zit het nu precies?

Aspirine kan hartinfarct voorkomen Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h00

Elke dag een aspirientje helpt hartaanvallen te voorkomen. Dat is zo bij gekende hartpatiënten , maar misschien ook bij mensen die nog nooit iets aan hun hart hebben gehad.

Aspirine preventief tegen kanker? Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

Het goeie oude aspirientje heeft een mooi palmares: van koortswerend middel tot bloedverdunner die hartinfarcten en beroertes voorkomt. Begint het binnenkort een nieuw leven als preventiemiddel tegen kanker?

Pleisters, dé oplossing voor onze hormonen! Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Pleisters of patches zijn een manier om een geneesmiddel via de huid toe te dienen in plaats van oraal. En ze zijn volop in opmars, vooral dan die op het vlak van de hormonen : hormonale substitutietherapie, contraceptie, libido... de patches nemen onze hormonen in handen.

Vaccinatie van kleine kinderen: moet men hen paracetamol geven? Geüpdatet op 02/11/2009 - 00h00

Vaak wordt aan jonge kinderen paracetamol gegeven meteen na een inenting . De bedoeling is een koorts aanval, die zich zou kunnen voordoen als reactie op het vaccin , te vermijden. Deze gewoonte zou binnenkort wel eens tot het verleden kunnen behoren. Een woordje uitleg.

Gezondheid: vijf hardnekkige opvattingen die u definitief moet vergeten Gepubliceerd op 04/04/2017 - 14h46

Sommige ideeën over gezondheid worden decennia na decennia doorgegeven, alle wetenschappelijke studies ten spijt die exact het tegendeel bewijzen. Vijf specialisten nemen enkele hardnekkige opvattingen over pijn , migraine en osteoporosebreuken onder de loep en maken er brandhout van. Ze spreken all...

Griep? U kunt er iets aan doen, maar dan wel snel reageren! Geüpdatet op 15/01/2008 - 00h00

De beste manier om je tegen de griep te beschermen is je laten inenten. Voor wie dit niet doet, bestaan er antivirale middelen die de duur van de ziekte verkorten en de symptomen verzachten. Maar die middeltjes moeten wel stipt volgens het boekje genomen worden. Een woordje uitleg.

Bronchodilator en corticoïde voor de behandeling van astma Gepubliceerd op 28/04/2014 - 14h36

Hoe verloopt de behandeling van astma ? Kan de behandeling tot gewenning leiden, waardoor patiënten de dosis moeten verhogen ? En hoe kunnen ze nagaan of de astma voldoende onder controle is ? Een woordje uitleg.

Urine-incontinentie: hoe behandelen? Geüpdatet op 08/04/2008 - 00h00

Urine-incontinentie komt veel vaker voor dan men denkt. Het is een probleem dat ook voor heel wat leed kan zorgen. Maar incontinentie kan behandeld worden, onder meer met doeltreffende geneesmiddelen, al geldt dat niet voor alle vormen van incontinentie.

Hoeveel kost een behandeling voor kanker? Geüpdatet op 11/10/2011 - 17h52

Dankzij de sociale zekerheid betalen we maar een fractie van wat onze gezondheidszorgen kosten, maar voor een deel van de bevolking blijft die kostprijs een probleem. Dat is zeker het geval bij kanker , want de behandeling van deze ernstige ziekte duurt erg lang.

PUB