ARTIKELS ALLERGIE
141 online artikels over Allergie
Ik heb een opgeblazen gevoel. Kan ik niet tegen lactose? Geüpdatet op 23/05/2011 - 16h08

Er zijn helaas heel wat redenen waarom iemand last kan hebben van een opgeblazen gevoel , van onrustige darmen, winderigheid, boeren, krampen, kortom van darmen die in de knoop liggen. Soms is een van die redenen lactose-intolerantie . Tekst en uitleg.

Allergie voor geneesmiddelen: realiteit of inbeelding? Gepubliceerd op 14/04/2015 - 16h00

Omdat ze meestal via huidreacties tot uiting komen, worden allergieën voor geneesmiddelen vaak ten onrechte overgediagnosticeerd. Het mijdgedrag dat er uit voortvloeit, is dus niet altijd gerechtvaardigd en kan problemen opleveren. Het is van cruciaal belang dat een allergologische balans kan worden...

Wat kunt u doen na een bijen- of wespensteek? Gepubliceerd op 03/05/2017 - 11h00

Hoewel soms zeer pijnlijk, zijn bijen- of wespensteken ongevaarlijk. Toch dient men op te letten, aangezien sommige mensen een ernstige allergische reactie kunnen ontwikkelen.

Wat zijn de gevaren van parabenen? Gepubliceerd op 26/03/2013 - 14h11

In de winkels verschijnen almaar meer producten « zonder parabenen ». Volgens degenen die ze ons verkopen, zouden ze minder gevaarlijk zijn voor onze gezondheid . Maar welke gevaren voor de gezondheid houden parabenen precies in?

Opgelet voor muggenallergie! Gepubliceerd op 16/07/2013 - 10h02

De muggenbeetallergie is niet wel bekend. Dr. Etienne Bidat*, kinderlongarts en allergoloog, geeft antwoord op onze vragen.

Tuinieren is niet altijd gezond! Gepubliceerd op 06/08/2015 - 17h09

Wanneer de eerste lentebloemen kleur brengen in de tuin, krijgen heel veel mensen opnieuw zin om in hun tuin de mouwen op te stropen. Dat is wel nog geen reden om aan het werk te gaan zonder rekening te houden met de meest elementaire voorzorgsmaatregelen !

Coeliakie Geüpdatet op 09/07/2002 - 00h00

Coeliakie werd lange tijd beschouwd als een zeldzame aandoening, maar ze komt vaker voor dan wordt gedacht. Coeliakie is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door inname van gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in talrijke graangewassen. De ziekte wordt gekenmerkt door aantasting van het...

Kunt u een voedselallergie herkennen? Geüpdatet op 09/11/2009 - 00h00

Het aantal voedselallergieën is de voorbije 5 jaar verdubbeld! Wist u dat deze allergieën op verschillende manieren aan het licht kunnen treden?

Netelroos en zonneallergie, de andere risico's van de zon... Gepubliceerd op 29/04/2016 - 12h14

Zonnesteek is niet het enige ongemak dat kan ontstaan bij blootstelling van de huid aan de zon . Bekende reacties van fotosensibilisatie of overgevoeligheid voor zonlicht zijn urticaria solaris , een soort netelroos, en zonneallergie . Wat moeten we over deze twee huidaandoeningen weten?

Is nagellak ongezond? Gepubliceerd op 04/05/2017 - 14h33

Karmijnrood, felroze, oranje of zelfs blauw, groen en zwart … Nagellak is er tegenwoordig in alle mogelijke kleuren. Veel vrouwen houden van nagellak, maar het product bevat toxische stoffen . Dat blijkt uit een recent rapport van de Europese Commissie.

Hoe moet u omgaan met lactose-intolerantie? Geüpdatet op 06/12/2010 - 00h00

Lactose-intolerantie komt vrij veel voor en veroorzaakt hinderlijke symptomen zoals buikpijn, diarree, enz. Wat moet u doen als u geen lactose verdraagt? Wat mag u eten? Moet u bijvoorbeeld alle melkproducten schrappen?

Kent u de symptomen van voedselallergieën? Geüpdatet op 28/04/2009 - 00h00

Voedselallergieën komen steeds vaker voor en de lijst voedingsmiddelen waarvoor men allergisch kan zijn, wordt steeds langer. En dan hebben we het nog niet over kruisallergieën! Kunt u de verschillende soorten symptomen die het gevolg zijn van een voedselallergie herkennen?

Allergische rhinitis en conjunctivitis Geüpdatet op 10/06/2008 - 00h00

Een lopende, verstopte of jeukende neus, hevige niesbuien die maar niet stoppen, tranende en rode ogen… dit zijn de symptomen van een allergische rhinitis, een kwaal waarmee elke lente opnieuw duizenden mensen geconfronteerd worden die allergisch zijn voor pollen.

Chloor in zwembaden: wat zijn de alternatieven? Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h45

Chloor is het meest gebruikte ontsmettingsproduct in zwembaden. Het is een heel doeltreffend ontsmettingssysteem voor water. Het helpt enorm goed tegen bacteriën, het werkt snel, het is gebruiksvriendelijk en het is heel goedkoop. Maar chloor heeft ook enkele nadelen, vooral voor astmalijders en het...

Misschien bent u wel allergisch voor de zon? Gepubliceerd op 29/04/2016 - 12h11

Eindelijk is de zon er! Na maanden koud en somber weer zouden we nog bijna vergeten hoe ze eruitziet. Met de tenen spelen in het zand… de vakantie lonkt! U droomt vast nu al van het mooie kleurtje dat u straks zult hebben. Het plaatje is idyllisch, was het niet van die kleine puistjes die plots over...

Allergie voor huisstofmijten: er bestaat een definitieve oplossing Gepubliceerd op 09/09/2014 - 10h32

Wat kunnen we doen tegen een allergie voor huisstofmijten? De huisstofmijten uit de weg ruimen uiteraard! Het probleem is dat het onmogelijk is om huisstofmijten helemaal weg te houden en dat enkele sporen voldoende kunnen zijn om een allergieaanval te veroorzaken. Er bestaat echter een definitieve...

Pollenallergie, maar welke pollen? Gepubliceerd op 14/04/2017 - 10h20

Duizenden Belgen hebben een groot deel van het jaar last van allergische rinitis . Deze erg hinderlijke aandoening wordt onder meer veroorzaakt door een allergie voor pollen of stuifmeel . Maar welke planten lokken deze allergieën precies uit? En hoe kunnen we de planten - of beter hun pollen - verm...

Koemelkallergie: diagnose en behandeling Geüpdatet op 19/04/2005 - 00h00

Allergie voor de proteïnen van koemelk is de meest voorkomende voedselallergie. 2 tot 3% van de kinderen jonger dan een jaar lijden eraan, maar dit cijfer ligt lager dan de werkelijke incidentie omdat het probleem soms moeilijk kan worden gediagnosticeerd. De allergie treedt op vanaf de geboorte of...

Verkoudheid of allergische rinitis? Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h55

Niezen als men het pad van een kat kruist of bij het begin van de lente, kan een teken zijn van allergische rinitis. Maar het kan net zo goed op een verkoudheid wijzen. In heel wat gevallen is het niet makkelijk om een onderscheid te maken tussen verkoudheid en allergische rinitis.

De lente, het seizoen van de allergieën… Gepubliceerd op 17/03/2017 - 10h38

Hooikoorts, de verzamelnaam voor luchtwegenallergieën , is een misleidende naam. De aandoening wordt veroorzaakt door pollen en die zijn al in de lente actief, soms zelfs al in de winter.

Verjaag allergieën met natuurlijke middelen! Geüpdatet op 02/06/2009 - 00h00

Elke dag worden meer en meer mensen door allergieën getroffen. Hoe belangrijk is de zachte of alternatieve geneeskunde als we met dit fenomeen rekening houden?

Airconditioning: niet voor mensen met allergieën! Gepubliceerd op 17/07/2012 - 11h19

Het neusslijmvlies van mensen die aan allergische rhinitis lijden is bijzonder gevoelig voor temperatuursschommelingen. Daarom moet blootstelling aan herhaalde temperatuursveranderingen vermeden worden, het doet de symptomen alleen maar toenemen.

Kruisallergie: pollen en voedingsmiddelen Gepubliceerd op 07/05/2013 - 11h00

Kruisallergie komt steeds vaker voor, maar is nog niet goed gekend. Sommige kruisallergieën liggen voor de hand, zoals tussen twee verschillende soorten pollen of twee verwante voedingsstoffen, maar andere zijn verrassender. Dat is bijvoorbeeld zo in geval van kruisallergie tussen pollen en voedings...

Allergie voor mijten: de grote najaarsschoonmaak Gepubliceerd op 01/10/2013 - 12h11

De grote herfstschoonmaak is nu het moment en wel om de mijten weg te krijgen. Zo voorkomt u allergieën die aan deze minuscule diertjes zijn verbonden. U doet dit werk echt niet voor niks, want 10% van de bevolking en 55% van de allergiegevoelige mensen krijgen last van de mijten…

Hoornaarssteken: erg of niet? Gepubliceerd op 02/08/2012 - 13h38

Steken van hoornaars en andere insecten maken deel uit van de typische zomerkwaaltjes . De lastposten verschijnen te pas en te onpas op ons terras of tijdens een picknick of barbecue. Maar laat uw zomer er niet door vergallen! En denk erom: ze zijn banger van ons dan wij van hen.

Allergie voor bijen- of wespensteken: mogelijk ernstig Geüpdatet op 19/08/2013 - 19h41

Bijensteken zouden in principe niet veel mogen voorkomen, want deze insecten gebruiken hun angel alleen om zich te verdedigen. Vaak blijft de angel in de huid zitten. Een wesp daarentegen kan verschillende keren achtereen steken.

Haarverf: almaar meer allergieën Geüpdatet op 27/02/2007 - 00h00

Allergieën aan kleurmiddelen voor het haar zijn te wijten aan een ingrediënt dat tot op vandaag niet vermeden kan worden: paraphenyleendiamine. Het aantal allergieën is aan een opmars toe, maar verrassend is dat niet: het aantal mensen dat zijn haar verft, neemt in dezelfde mate toe!

Astma, rhinitis en andere allergieën Gepubliceerd op 31/03/2015 - 14h56

De frequentie en de ernst van allergieën nemen alleen maar toe. Of het nu om allergische rhinitis gaat, een voedselallergie of ook astma , het zijn aandoeningen die het dagelijks leven behoorlijk belasten, zowel thuis als op het werk.

Als je van de zon puistjes krijgt... Geüpdatet op 12/08/2008 - 00h00

Zo'n 10% van de bevolking heeft een zonneallergie, ook wel chronische polymorfe lichtdermatose genoemd. Het gaat dus om een sterk verspreide aandoening, die bovendien nog toeneemt. Door enkele voorzorgen te nemen kunt u voorkomen dat de allergie erger wordt.

Maak uw huis klaar om de najaarsallergieën te lijf te gaan Geüpdatet op 19/09/2011 - 12h50

In het najaar komen de allergenen met volle geweld terug. Bereid u voor om de schimmels, mijten en andere allergenen aan te pakken. Wist u trouwens dat in het najaar ook de pollen terugkeren en allergielijders het leven zuur maken?

Hebt u een gevoelige huid? Geüpdatet op 30/03/2009 - 00h00

Heel wat vrouwen beweren of denken dat ze een gevoelige of reactieve huid hebben, omdat ze regelmatig last hebben van een trekkerig gevoel, roodheid, een droge of geïrriteerde huid... De oorzaken van en de oplossingen voor een gevoelige huid zijn echter niet altijd wat men op het eerste gezicht zou...

Pollenallergie: desensibilisatie Gepubliceerd op 12/04/2017 - 10h11

Niesbuien, lopende neus, geïrriteerde ogen, problemen met de luchtwegen... pollenallergie is voor duizenden mensen een echte plaag. Er bestaan oplossingen om deze reacties te voorkomen en te verzorgen. Naast de symptomatische behandelingen is het ook mogelijk een genezende behandeling te gebruiken:...

Hoe gevaarlijk is schimmel in huis voor de gezondheid? Geüpdatet op 08/11/2013 - 12h08

Allergieën voor schimmels komen heel veel voor. De oplossing? Van de allergenen af geraken die ze veroorzaken natuurlijk! Enkele middeltjes om elk spoor van schimmel zo goed mogelijk uit uw woning weg te krijgen.

Stuifmeelallergie: welke behandeling? Gepubliceerd op 14/04/2017 - 10h21

Een allergie aan pollen of stuifmeel is geen pretje. Bovendien kan men pollen tijdens het seizoen onmogelijk helemaal bannen. Maar er zijn wel behandelingen en er is desensibilisatie. Een stand van zaken met dr. Patrick Rufin*, pneumo-allergoloog.

Sulfiet: bent u er het slachtoffer van zonder het te weten? Gepubliceerd op 23/08/2016 - 14h51

Misschien kent u sulfiet wel, de stof die u soms hoofdpijn bezorgd na het drinken van een glas (slechte) witte wijn of rosé. Maar weet u dat ook onze voeding vol sulfiet zit ? We kunnen er zelfs een intolerantie voor sulfiet door ontwikkelen, maar daar wordt weinig aandacht aan geschonken. Bent u er...

Met z’n allen naar een glutenvrij dieet? Geüpdatet op 26/08/2013 - 07h32

Zijn we overgevoelig voor gluten? Al enkele maanden regent het in Europa en de Verenigde Staten getuigenissen van aanhangers van het glutenvrij dieet – celebrity’s en topsporters op kop - over de geweldige voordelen van dit dieet. Wat is er nu van aan?

Ik verdraag geen lactose… Wat mag ik eten? Geüpdatet op 02/11/2011 - 08h31

Echte lactose-intolerantie komt bij ons maar bij een kleine minderheid van de bevolking voor, maar melkproducten zijn vaak moeilijk te verteren en die vormen in onze samenleving een belangrijk onderdeel van de voeding. Daarom enkele tips…

Verkoudheid? Allergie? Verzorg uw neus! Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

Als we last hebben van een lopende neus , hebben we rinitis . Rinitis kan te wijten zijn aan een allergie ( allergische rinitis ) of aan een virus ( verkoudheid ), maar in beide gevallen is het resultaat hetzelfde: we moeten tientallen keren per dag onze neus snuiten , en daar ziet de neus natuurlij...

Het allergieseizoen is aangebroken: laat u testen op astma! Gepubliceerd op 20/04/2017 - 15h16

Na een rustige winter, hebben de allergie patiënten er alweer een grote voorraad papieren zakdoeken moeten bijhalen. Het is lente en er hangt opnieuw veel stuifmeel in de lucht! Maak van de gelegenheid gebruik om u te laten testen op astma en om een stand van zaken op te maken van uw behandeling.

Welke vis moet u eten in geval van allergie? Geüpdatet op 07/03/2006 - 00h00

We lezen overal (ook op e-gezondheid) dat het goed is om veel vis te eten. Vis is goed voor het hart, het hoofd en tegen kanker! Ja, maar wat moet u doen als u allergisch bent voor vis?

Geneesmiddelen en zon gaan niet goed samen Gepubliceerd op 29/04/2016 - 11h52

Angstremmers, antibiotica, medicatie tegen diabetes... Sommige geneesmiddelen zijn niet compatibel met de zon en kunnen blaasjes, jeuk of zelfs pigmentproblemen veroorzaken. Neemt u medicatie? Lees dan aandachtig de bijsluiter om te weten of u de zon moet mijden. Als u een vakantie gepland hebt, pra...

Een steek van een vliesvleugelig insect: allergie en vergiftiging Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

De zomer is op zijn hoogtepunt. Het warme weer moedigt ons aan om van de zon en de buitenlucht te genieten. Maar wij zijn niet de enigen die tuinen, parken, bossen, stranden... inpalmen! Met het mooie weer komen ook de vliesvleugeligen terug: wespen , bijen , horzels ... Opgelet voor allergische en...

Cosmetica: irritatie of allergie? Geüpdatet op 27/03/2007 - 00h00

Cosmetica veroorzaken bij 15 tot 20% van de bevolking huidreacties: irritatie, eczeem, allergische dermatitis ... Wat zijn de risicoproducten? Hoe onderscheidt men een irritatiereactie van een allergische dermatitis ? Welke zijn de tests voor de diagnose?

Allergie voor berken en cipressen: wanneer en hoe zijn ze te behandelen? Gepubliceerd op 14/04/2017 - 10h22

Het stuifmeelseizoen begint met de pollen van de cipres. Die zijn er al in februari en in veel mindere mate ook in januari. Het berkenstuifmeel verschijnt traditioneel later, in april namelijk en soms zelfs nog later. Alles hangt af van het weer. Beide types pollen zijn zware allergieverwekkers en l...

Methylisothiazolinon: een gevaarlijke vervanger voor parabeen Geüpdatet op 28/10/2013 - 09h57

Sinds de parabenen de slechte reputatie van hormoonverstoorders hebben, vervangen de cosmetische laboratoria ze door methylisothiazolinon, een stof met een zwaar allergische werking. Dit biocide zit in sommige shampoos, in vochtige doekjes voor baby’s, in crèmes en onderhoudsproducten en kan contact...

PUB