ARTIKELS TANDVERZORGING
127 online artikels over Tandverzorging
Van gingivitis naar parodontitis… Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h00

Parodontitis is eigenlijk een gevorderd stadium van gingivitis of tandvleesontsteking. De oorspronkelijke ontsteking van het tandvlees breidt zich geleidelijk aan uit naar het onderliggende steunapparaat van de tand. De aandoening is de voornaamste oorzaak voor het verlies van tanden bij volwassenen...

Tanden bleken: onmiddellijk resultaat! Geüpdatet op 06/12/2010 - 00h00

Wie droomt er niet van mooie, stralend witte tanden ? Er bestaan veel technieken om tanden te bleken , maar ze zijn grosso modo onder te verdelen in twee categorieën: methodes om zelf te doen, bij u thuis dus, en methodes waarvoor u naar de tandarts moet. De tweede methode is natuurlijk de doeltreff...

Tandzorg: help uw tandarts, ga de tandplaque te lijf! Geüpdatet op 02/11/2009 - 00h00

Tandplaque is slecht voor de tanden. Iedereen weet het of zou het toch moeten weten, want de tandartsen herhalen het tot vervelens toe. Maar we weten niet altijd wat tandplaque nu precies is, of waarom het slecht voor ons is.

Bescherm uw tandvlees: rook niet(s)! Geüpdatet op 11/09/2009 - 00h00

Het roken van traditionele sigaretten , maar ook van cannabis , heeft een belangrijke impact op de mondgezondheid, in het bijzonder op de ziekten van het tandvlees .

Hoe kunnen beschadigde tanden hersteld worden? Geüpdatet op 01/06/2015 - 17h23

De tandtechniek is er ondertussen sterk op vooruitgegaan, en vandaag kunnen beschadigde tanden dan ook in bijna alle gevallen hersteld worden. Enige voorwaarde: zo snel mogelijk uw tandchirurg raadplegen, zodat hij de ingreep meteen kan uitvoeren. Dat verhoogt de kansen op herstel en tandbehoud. Een...

Interview : Tandenknarsen, een manier stress te ontladen? Geüpdatet op 17/09/2002 - 00h00

Tandenknarsen of bruxisme (van het Griekse woord 'brukhein', knarsen) bestaat uit herhaaldelijk en onwillekeurig knarsen van de tanden zonder functioneel doel, met als gevolg een gevaarlijk afvijlen van de tanden. Bernard Chapotat, tandarts en specialist in tandenknarsen aan de Universiteit Claude B...

Hartpatiënten moeten werk maken van mond- en tandhygiëne Geüpdatet op 24/01/2006 - 00h00

Uit een studie naar cardiologische aandoeningen blijkt dat een er een aanzienlijke stijging van het aantal recidieven is in geval van parodontitis, een banale en goedaardige bacteriële aandoening ter hoogte van de weefsels die de tanden ondersteunen. Een aandoening die de preventie van hartaandoenin...

Kwik in tandvullingen: wat is de situatie vandaag? Geüpdatet op 18/08/2015 - 09h52

Kwik is een heel giftig metaal. Toch hebben de meeste van ons er heel nauw contact mee. Kwik zit namelijk in de zogenaamde zilveramalgamen, dat zijn tandvullingen die in het verleden bij tienduizenden Belgen geplaatst zijn om cariës te behandelen. Wat is er vandaag bekend over de gevaren van die tan...

Orthodontie, een pijnlijke aangelegenheid? Geüpdatet op 17/07/2007 - 00h00

Orthodontie is een methode die ervoor zorgt dat de tanden een mooie rechte lijn vormen. Hierbij wordt een tractie op de boven- of onderkaak uitgeoefend om de stand van de tanden te corrigeren. Kinderen zowel als volwassenen vragen zich vanzelfsprekend af of die behandeling pijnlijk is, hoelang die p...

Gezonde tanden: veel belangrijker dan we denken! Geüpdatet op 07/11/2006 - 00h00

Een slechte mond- en tandhygiëne heeft rechtstreekse gevolgen voor onze tanden en ons tandvlees (cariës, ontstekingen, vernieling van het steunweefsel, enz.). Maar dat is niet alles. Aandoeningen van het parodontium ( parodontitis ) liggen aan de basis van onder meer vroegtijdige bevallingen bij zwa...

Tongkanker: alweer een belangrijke reden om zijn tanden te poetsen! Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

De mond- en gebitshygiëne, en dus ook de algemene gezondheidstoestand van onze tanden en ons tandvlees , zijn om meerdere redenen van essentieel belang. Volgens een recente studie, zijn parodontale ziekten (ontstekingen van het tandvlees) een belangrijke risicofactor voor tongkanker .

Orthodontie? Opgelet voor tandhygiëne! Geüpdatet op 14/10/2008 - 00h00

Een goede mond- en tandhygiëne is op elke leeftijd essentieel. Als je echter een beugel draagt en maanden- of zelfs jarenlang een orthodontische behandeling volgt, is het niet makkelijk om goed je tanden te poetsen. Wat moet u precies weten en hoe moet u het aanpakken?

Poetsen is goed, poetsen én tandsteen verwijderen is beter Geüpdatet op 08/07/2008 - 00h00

De gezondheid van het tandvlees of meer bepaald het paradontium (de weefsels die om de tanden en kiezen liggen) is cruciaal voor de gezondheid van de tanden. Een goede mond- en tandhygiëne volstaat niet. Tandsteen (laten) verwijderen is voor heel wat mensen een noodzaak.

Waarvoor dient tandfloss? Gepubliceerd op 05/11/2012 - 12h04

Tandfloss vormt een aanvulling op het tandenpoetsen. Waarvoor dient het precies? Wat lukt met flossen wel dat met poetsen niet lukt? Alles wat u moet weten over dit hulpmiddel dat bijdraagt tot een goede mond- en tandhygiëne.

De grootste vijanden van onze tanden Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h14

Onze tanden kunnen op heel veel manieren schade ondervinden - door een harde slag, een valpartij, te hard eten, als gevolg van medicatie of een ziekte, enz. Maar in het gewone dagelijkse leven zijn suiker en tabak de grootste vijanden onze tanden . Hoe gaan deze twee geduchte vijanden precies te wer...

Nieuwigheden in de tandverzorging Gepubliceerd op 03/09/2012 - 10h54

In een maatschappij die almaar meer belang hecht aan het uiterlijk, streeft de tandverzorging ernaar om ons een nog mooier gebit te bezorgen en nodeloos leed te besparen. En er is heel wat vooruitgang op dit terrein!

Tanden: maak komaf met de slechte gewoonten! Geüpdatet op 17/08/2016 - 09h57

Zo’n 5% van de Belgen poetsen hun tanden niet elke dag en heel veel mensen gebruiken hun tanden om noten kraken. Niets is zo slecht om onze tanden te beschadigen. Misschien is de zomer het ideale moment om weer goede gewoonten aan te nemen!

Een vaccin tegen cariës: is het voor morgen? Gepubliceerd op 25/01/2013 - 17h51

Komt er ooit een vaccin tegen cariës dat ons immuun maakt voor tandbederf? Gedaan dan met de bezoeken aan de tandarts en het drie keer poetsen per dag … Hoe staat het vandaag met het vaccin tegen cariës?

Facings: u mag nu breed glimlachen! Geüpdatet op 19/04/2011 - 10h23

Facings zijn schildjes van porselein of composiet die op de tanden worden aangebracht. Ze bieden een esthetische oplossing aan mensen die niet meer durven glimlachen. Een techniek die veel succes kent, maar die ook een kostprijs heeft!

Hoe krijgen we gele tanden? Gepubliceerd op 28/02/2012 - 09h27

Iedereen droomt van mooie tanden , tanden die mooi op een rij staan en die wit zijn. Maar soms zijn we teleurgesteld omdat we niet die stralende witte lach hebben. Waardoor worden onze tanden geel ? En hoe kunnen we ze wit houden?

Tandenborstels kunnen uw gezondheid schaden… Gepubliceerd op 22/02/2011 - 14h20

Voor alle duidelijkheid: tandenborstels zijn belangrijke en nuttige instrumenten voor onze gezondheid. Maar soms bevatten ze ook miljoenen bacteriën ... Met deze tips zorgt u ervoor dat ze echt nuttig zijn.

Tandimplantaat: wat en hoe Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Wat is een tandimplantaat precies? Wat zijn de verschillende stappen bij het plaatsen van een implantaat? Kan mijn tandarts die ingreep in zijn praktijk doen? Zijn er contra-indicaties? Enkele vragen en antwoorden over tandimplantaten .

Losse tanden: chirurgische oplossingen? Gepubliceerd op 12/11/2012 - 14h24

Met een mooi gebit kunnen we zonder complexen genieten van onze sociale contacten. Loszittende tande n wekken de indruk dat de tanden langer worden en zijn niet alleen onesthetisch, ook de wortels van de tanden lopen erdoor gevaar. Wanneer moeten we ons ervoor laten opereren?

Natuurlijke remedies tegen tandplak Geüpdatet op 13/06/2014 - 12h30

Een tandenborstel en een fluorhoudende tandpasta voor de dagelijkse poetsbeurt zijn de basis van een goede mond- en tandhygiëne. Maar naast het aanbevolen jaarlijkse bezoek aan de tandarts voor - op zijn minst - het verwijderen van tandsteen bestaan er ook natuurlijke remedies om tandplak tegen te g...

Witte tanden: bleken, facetten of inlays? Geüpdatet op 24/10/2006 - 00h00

Mooie tanden en een stralende glimlach, daar droomt wellicht iedereen van. Maar wat als je dat niet hebt? Zijn er remedies? Ja. Tandartsen beschikken vandaag over heel wat middelen om tanden mooier te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld facetten, inlays en nog meer technieken.

Tanden ontzenuwen: waarom en welke risico's? Geüpdatet op 18/11/2013 - 10h28

Als een tand ontzenuwd wordt, wordt het levende weefsel er uitgehaald. Wanneer wordt deze techniek toegepast? Houdt het ontzenuwen van tanden risico’s in?

Nieuws uit de wereld van de orthodontie Gepubliceerd op 20/08/2012 - 09h10

Onze tanden worden almaar mooier en ze staan ook almaar mooier opgelijnd en dat is allemaal dankzij de orthodontie . Er is continu vooruitgang in dit vakgebied en vandaag vinden we het zelfs normaal dat tieners en jonge volwassenen nagenoeg perfecte tanden hebben. En de orthodontie blijft vooruitgan...

Hoelang moeten we onze tanden poetsen? Geüpdatet op 20/04/2009 - 00h00

De aanbevolen duur van een poetsbeurt is minstens 3 minuten. Waarom? En hoelang duurt de gemiddelde poetsbeurt van de doorsnee mens?

Een kunstgebit? Waar is het goed voor? Geüpdatet op 12/01/2015 - 11h46

Lange tijd werd het verliezen van tanden na een bepaalde leeftijd als normaal beschouwd. Het is nochtans niet het normale gevolg van het ouder worden ! Waarom verliezen mensen hun tanden dan met de jaren en hoe kunnen we ze houden?

Implantaten: kroon of brug? Gepubliceerd op 20/12/2011 - 12h13

Wat zijn de mogelijkheden als u een of twee tanden kwijt bent geraakt? Uw tandarts kan u daar raad over geven, maar niets belet u om vooraf informatie te vergaren, al was het maar over de begrippen implantaat , kroon en brug .

Geïrriteerd tandvlees, de oorzaak van ernstige ziektes Geüpdatet op 31/10/2013 - 10h57

Sommige mondaandoeningen kunnen verstrekkende gevolgen hebben. De bekendste link is die tussen een tandvleesontsteking (een ontsteking van de ondersteunende weefsels van de tanden) en een hartziekte. Hoe kan een ziekte van het tandvlees een andere ziekte elders in het lichaam veroorzaken?

Een verband tussen parodontitis en reumatoïde artritis Geüpdatet op 09/11/2009 - 00h00

Tandvleesziekten, meestal veroorzaakt door de opeenhoping van tandplaque en een gebrek aan mond- en tandhygiëne, worden gelinkt aan talrijke gezondheidsproblemen, die vaak weinig of niets te maken hebben met de mond. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat er een link bestaat tussen parodontitis e...

Tanden die uitvallen: onvermijdelijk gevolg van ouder worden? Gepubliceerd op 21/01/2013 - 10h03

Zullen we allemaal eindigen als tandeloze oudjes? Dat is niet gezegd! Anders dan wat vaak wordt gedacht, is het loskomen van de tanden niet leeftijdsgebonden . Meestal is het proces te wijten aan bacteriële ziektes zoals parodontitis . Als we ons op tijd laten behandelen, kunnen we onze tanden ons l...

Tandimplantaten: wat u vooraf moet weten… Gepubliceerd op 07/03/2011 - 18h00

Als u onlangs een tand verloren hebt, denkt u er wellicht aan hem te vervangen. In dit geval worden tegenwoordig meestal tandimplantaten aanbevolen. Het uiteindelijke resultaat is een tand die eruitziet als een natuurlijke tand. Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Welke stappen leiden uit...

Moeten we kauwgom eten voor goede tanden? Geüpdatet op 21/01/2015 - 12h04

Kauwen op een kauwgom zou cariës helpen voorkomen en onze tanden gezond houden. Wat is er van aan? Welk effect heeft kauwgom op de tanden? Moeten we voortaan met een kauwgom in de mond rondlopen? We staan even stil bij de rol van kauwgom in de gezondheid van onze mond en ons gebit.

Nieuwigheden voor almaar gezondere tanden Geüpdatet op 02/07/2015 - 13h52

Na fluor om het tandglazuur te versterken en antiseptische middelen om het teveel aan bacteriën uit te schakelen, lanceren de producenten nu nieuwe producten die de natuurlijke weerstand van de mond stimuleren. Ze bootsen daarvoor gewoon de werking na van het speeksel en de microflora, het geheel va...

Verzegeling van de tandgroeven: waarom niet bij volwassenen? Gepubliceerd op 11/02/2013 - 14h46

Verzegeling van de tandgroeven wordt vaak bij kinderen uitgevoerd als preventie van cariës. De behandeling wordt door het RIZIV terugbetaald. Hebben volwassenen ook baat bij deze techniek en kunnen ze zich zo ook beschermen tegen cariës?

Tandgroei: van melktanden naar definitieve tanden Gepubliceerd op 22/06/2017 - 16h08

Wanneer komen de eerste melktanden uit? Vanaf wanneer beginnen ze uit te vallen? En in welk ritme worden ze vervangen door de definitieve tanden? Een woordje uitleg over de tandgroei bij kinderen.

Tandengeknars! Geüpdatet op 17/06/2002 - 00h00

Bijna 56% van de mensen vertoont af en toe bruxisme (onwillekeurig tandenknarsen zonder kauwfunctie). Bij 6% van de bevolking is dat een ernstig probleem. Een analyse door Bernard Chapotat zou u kunnen doen tandenknarsen...

Tandabces: van a tot z Geüpdatet op 24/10/2011 - 11h47

Een tandabces is het gevolg van een besmetting ter hoogte van de tand of het tandvlees . Naast de normale antibioticabehandeling om de besmetting te stoppen, hangt de behandeling af van de ernst en de herkomst van de besmetting .

Zijn rozijnen goed voor de tanden? Geüpdatet op 21/06/2005 - 00h00

Volgens Amerikaanse onderzoekers zouden rozijnen tandbederf niet bevorderen, maar integendeel voorkomen, door de werking van de cariogene bacteriën in tandplaque af te remmen…

Mooie tanden voor minder geld Geüpdatet op 25/05/2009 - 00h00

Als u wilt vermijden te veel geld uit te geven voor de verzorging van uw tanden, kies dan een geconventioneerde tandarts die u regelmatig raadpleegt.

Tips voor gezonde tanden... Geüpdatet op 06/12/2005 - 00h00

De frequentie van tandbederf (cariës) daalt op wereldvlak, dankzij een betere mond- en tandhygiëne. Toch blijven sommige eetgewoonten onze tanden teisteren. En het zijn niet altijd die waaraan we denken...

PUB