ARTIKELS MAMA
1058 online artikels over Mama
Pak voor de broek voortaan uit den boze? Geüpdatet op 02/07/2013 - 09h40

Het antwoord is onomwonden ja. Een pak slaag is een slecht middel om kinderen op te voeden. Niets rechtvaardigt deze lijfstraffen in de omgang met kinderen. In Frankrijk loopt momenteel een campagne die pleit voor een algemeen verbod. Een unieke kans voor een gesprek met Edwige Antier, een bekend ki...

In-vitrofertilisatie (IVF): wat zijn de mogelijke risico’s? Geüpdatet op 17/03/2014 - 13h20

Er is veel vooruitgang geboekt in de technieken van medisch begeleide voortplanting. Koppels die kandidaat zijn voor in-vitrofertilisatie (IVF) krijgen vooraf uitleg over de technieken en de verwachte slaagkansen, maar ook de mogelijke risico’s moeten aan bod komen.

Baarmoederhalskanker: vaccin in aantocht Geüpdatet op 10/10/2006 - 00h00

Het tweede vaccin tegen kanker werd zopas goedgekeurd voor de Europese markt. Het vaccin, Gardasil®, is aangewezen in de strijd tegen baarmoederhalskanker , de tweede oorzaak van mortaliteit door kanker (na borstkanker) bij vrouwen tussen 15 en 44 jaar oud.

Helpen antidepressiva bij kinderen en jongeren? Geüpdatet op 15/11/2016 - 11h14

Een recente studie stelt dat antidepressiva geen nut hebben voor kinderen en jongeren die met een depressie zitten. Dr. Razvana Stanciu, kinderpsychiater in het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel, wil dat toch nuanceren. Volgens hem zijn de positieve effecten van antidepressiv...

Vaccins en andere zorgverstrekkingen: hoe omgaan met pijn bij kinderen? Geüpdatet op 11/07/2016 - 16h45

Vroeger dacht men dat kinderen geen herinneringen overhielden aan pijn of dat ze het onderscheid niet konden maken tussen hun angst en pijn . Maar die tijd ligt ver achter ons. We weten nu - want dat is wetenschappelijk bewezen - dat we kinderen moeten beschermen tegen pijn . Maar hoe pakken we dat...

Opgelet met barnsteenkettingen! Geüpdatet op 26/06/2015 - 16h01

Barnsteenkettingen zijn te koop in de apotheek en in drogisterijen en zouden tandpijn verzachten bij baby’s én ze beschermen tegen krampen, kolieken, jeuk, enz. Kortom, het zijn echte amuletten! In werkelijkheid zijn deze kettingen gevaarlijk voor kleine kinderen.

Aandachtsstoornis met of zonder hyperactiviteit : een miskende aandoening Geüpdatet op 18/03/2003 - 00h00

Aandachtsstoornis met hyperactiviteit (ADHD) is een gedragsprobleem dat in België vaak beschouwd wordt als een uitvinding van de Amerikanen. Met als gevolg dat te weinig kinderen de juiste behandeling krijgen. Bij volwassenen wordt de aandoening nog altijd onderschat. Ze worden door hun omgeving bes...

Huidkanker: de kinderjaren spelen een belangrijke rol Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Huidkankers komen steeds vaker voor en sommige zijn zelfs uiterst gevaarlijk. U doet er goed aan ze zo vroeg mogelijk op te sporen door uw huid regelmatig te onderzoeken. Hoe sneller een behandeling opgestart wordt, des te doeltreffender ze is. Het allerbeste wat u kan doen, is uiteraard huidkankers...

Alcohol doodt ook in-vitrobevruchting Geüpdatet op 06/05/2003 - 00h00

Alcoholgebruik is, zowel bij de vrouw als bij de man, een belangrijk obstakel voor een geslaagde in-vitrofertilisatie (IVF). Elk glas telt!

Loopfietsen: een goede keuze voor uw kind? Geüpdatet op 06/02/2015 - 12h45

U hebt vast al kinderen zien ronddraven op loopfietsen , fietsen zonder trappers dus. Ze zitten op het zadel en duwen zich met hun voeten van de grond af om vooruit te komen. Zijn die tweewielers nuttig?

Is er een recept voor jongetjes? Geüpdatet op 27/05/2008 - 00h00

Uit een onderzoek blijkt dat veel eten bij de conceptie de kans op een jongetje doet toenemen, terwijl een restrictief dieet de kans op meisjes zou verhogen. De onderzoeksresultaten zorgden voor heel wat reacties en bedenkingen.

Kinderen met waterpokken beschermen volwassenen tegen zona Geüpdatet op 23/07/2002 - 00h00

Herhaald contact met kinderen die besmet zijn met het varicellavirus (het virus dat waterpokken veroorzaakt) beschermt volwassenen tegen zona. De volwassen die het meest contact hebben met dergelijke kinderen, lopen vijfmaal minder risico op de ontwikkeling van zona of herpes zoster.

Tamoxifène: doet jongeren groeien! Geüpdatet op 18/04/2006 - 00h00

Tamoxifène, een geneesmiddel dat wordt gebruikt om de kankercellen bij sommige vormen van borstkanker te blokkeren, zou jongens met een kleine gestalte kunnen helpen om enkele centimeters groter te worden. Deze eigenschap werd echter nog niet bevestigd door de medische autoriteiten.

Hyperactieve kinderen zouden kampen met ijzertekort Geüpdatet op 04/01/2005 - 00h00

Franse artsen hebben vastgesteld dat kinderen met het hyperactiviteitssyndroom minder ijzer in hun bloed hebben dan normaal. Dat wijst erop dat ijzersupplementen de symptomen bij deze jonge patiënten zouden kunnen verminderen.

Vieruurtjes met verstand ! Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Of uw kind nu drie of vijftien jaar oud is, na een schooldag heeft het vaak reuzenhonger. Op weg naar huis is er wellicht een bakker of bent u in de verleiding om u uw kind eender wat toe te stoppen om zijn honger stillen: een koek, een chocoladebroodje of een andere snack die meestal veel vetten be...

Bronchiolitis: hoe te vermijden? Geüpdatet op 15/11/2005 - 00h00

Elk jaar, van oktober tot maart, worden duizenden baby's getroffen door een bronchiolitis-epidemie. Deze virusinfectie van de kleine bronchiën is weliswaar meestal matig ernstig, maar kan toch zeer zorgwekkend zijn bij de kwetsbaarste baby's. Vandaar dat u een aantal preventiemaatregelen moet nemen....

Een antidiarreedieet voor uw baby Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Diarree komt frequent voor bij jonge kinderen en gaat vaak gepaard met buikpijn en soms met koorts. Het is een probleem dat ernstig moet worden genomen. Zodra er sprake is van losse stoelgang moet het kind een antidiarreedieet volgen.

Meisje of jongen? Gauw even testen! Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

Bent u nieuwsgierig wat het wordt? Wilt u zich beter kunnen voorbereiden op het grote moment? Veel ouders wachten vol ongeduld de dag af dat ze het geslacht van hun baby weten, en soms kan het niet snel genoeg gaan. Maar hoe onschuldig is deze wedren naar "almaar vroeger"?

Tabak en adolescenten: de eerste vragenlijst over verslaving Geüpdatet op 18/05/2004 - 00h00

Er bestaat nu ook een aangepaste vragenlijst over nicotineverslaving bij adolescenten. De vragenlijst werd uitgetest bij leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs en wijst uit dat al 70 % van de rokers tussen 10 en 17 jaar verslaafd is.

Alcohol: preventie op school en in het gezin Geüpdatet op 09/09/2003 - 00h00

Sommig gedrag tijdens de adolescentie blijkt de kans op latere alcoholverslaving sterk te verhogen: vechten, diefstal, spijbelen op school, depressie, zelfverminking, zelfmoordpogingen, ... Vandaar dat scholen er goed aan doen om programma's op touw te zetten voor vroegtijdige preventie.

De zwangerschapstest Geüpdatet op 20/01/2004 - 00h00

Deze hoogtechnologische urinetest, die vrij te koop is, geeft slechts onvolledige antwoorden, en toch kan één van die antwoorden in een fractie van een seconde uw leven veranderen. Wat is het beste moment voor deze test? En wie heeft genoeg geduld om een betrouwbaar antwoord af te wachten?

Mogen kinderen voor het scherm zitten? Geüpdatet op 11/03/2013 - 11h11

Televisie, tablets, smartphones, laptops, videospelletjes, enz. Het beeldscherm overspoelt de leefwereld van onze kinderen en houdt zowel voordelen als gevaren in. Als ouders hebben wij de taak om het gebruik ervan duidelijk te omlijnen, ook in de tijd.

Een bevalling inleiden om gemaksredenen: geboorte op bestelling... Geüpdatet op 07/09/2004 - 00h00

Wat is er natuurlijker dan een bevalling? En toch horen we vaak van keizersneden en ingeleide bevallingen. Hoe zit het met de zogenaamde gemaksindicaties (gemak voor de vrouw en de arts), buiten de medische indicaties om een zwangerschap kunstmatig te beëindigen?

Mijd de gevaren van het strand Gepubliceerd op 01/08/2017 - 16h52

Zee, zand en zon… Voor kinderen is een vakantie op strand het summum. Maar als ouder moet u altijd enkele voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat ze zich in de nesten werken. Dit zijn onze tips.

Facebook en jongeren: elk geval is anders! Geüpdatet op 12/01/2016 - 14h15

Facebook is, algemeen gesproken, niet zo goed voor onze gezondheid, vooral niet voor onze geestelijke gezondheid. Maar uit studies blijkt wel dat de impact voor iedereen anders is.

Bronchiolitis: hoe weet ik of mijn baby geen gevaar loopt? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 15h29

Oktober tot maart is het seizoen van de bronchiolitis. Voor ouders van heel kleine baby’s betekent dat extra waakzaamheid: ze moeten elke verkoudheid in de gaten houden om te zien of ze niet verder evolueert tot deze potentieel ernstige ziekte. Maar wat moeten ze precies in de gaten houden? Een woor...

Duimpje of fopspeen: wat is de beste keuze? Gepubliceerd op 02/07/2012 - 17h09

Zuigen is een geruststellende reflex die baby’s kalmeert en ze helpt inslapen. Laat uw baby dus zuigen als hij dat nodig heeft. Bij al wat oudere baby’s kan zuigen op de duim of de fopspeen wel vervorming van de stand van de tanden veroorzaken. Wat is het verschil tussen duimzuigen en een fopspeen?...

Oorontstekingen bij kinderen zijn bijzonder pijnlijk! Geüpdatet op 07/02/2006 - 00h00

Inzake pijnbestrijding bij kinderen moet er nog heel wat vooruitgang geboekt worden, vooral bij uiterst frequente aandoeningen zoals oor- en keelontstekingen, die vaak heel pijnlijk zijn. De pijn wordt echter vaak onderschat en dus ondermaats behandeld…

Vaccin tegen pneumokokken: een aanrader voor astmalijders Geüpdatet op 14/06/2005 - 00h00

Ondanks het gebruik van antibiotica kunnen pneumokokkeninfecties (longontsteking, hersenvliesontsteking en bacteriotoxemie) gevaarlijk zijn. Astma vormt in elk geval een belangrijke risicofactor. Aangezien er een vaccin bestaat, zou het logisch zijn mensen met astma te vaccineren, omdat bij hen het...

Zwangerschapsstriemen: hoe deze littekens te bestrijden? Geüpdatet op 11/11/2003 - 00h00

Van alle goedaardige zwangerschapsproblemen vinden zwangere vrouwen wellicht de fameuze striemen het vervelendst. Om die te voorkomen, moeten ze er heel hun zwangerschap lang elke dag aandacht aan besteden, want als ze er eenmaal zijn, blijven ze tot na de zwangerschap.

Nachtelijke angstaanvallen: hoe moet u reageren? Geüpdatet op 11/05/2016 - 09h48

Een nachtelijke angstaanval bij kinderen is iets wat veel indruk maakt op de omgeving. Voor het kind zelf houdt het evenwel geen enkel gevaar in. En het fenomeen is ook niet zo zeldzaam! Kent u het? En weet u ook hoe u ermee moet omgaan?

Baby en zijn spiegelbeeld Geüpdatet op 13/01/2004 - 00h00

Baby's zijn zich bij de geboorte niet bewust van hun lichaam. Ze leren slechts geleidelijk onderscheid te maken tussen het "ik" en de "ander". Dit ontwikkelingsstadium wordt meestal de "spiegelfase" genoemd, want als het kind zichzelf bekijkt in de spiegel, herkent het zichzelf.

Geen aspirine onder de leeftijd van 16 jaar! Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

Het Franse Agentschap voor de Veiligheid van Gezondheidsproducten (AFSSAPS) raadt aan koorts bij kinderen jonger dan 16 jaar in eerste instantie te behandelen met paracetamol en niet met aspirine.

Zwangerschapsstuipen: hoe gevaarlijk is het? Gepubliceerd op 17/08/2012 - 10h27

De zwangerschap is voor veel vrouwen een moment van intense vreugde, maar er zijn wel enkele ongemakken en verwikkelingen mee gemoeid. Zwangerschapsstuipen is er zo een. Het is weliswaar zeldzaam, maar wel heel ernstig…

Atopisch eczeem: te voorkomen door de huid te hydrateren? Geüpdatet op 23/11/2015 - 12h12

Een verzachtend middel aanbrengen is het sluitstuk van de onderhoudsbehandeling van atopisch eczeem . Onlangs heeft een studie aangetoond dat het dagelijks hydrateren van de huid vanaf de geboorte het ontstaan van deze chronische ontstekingsziekte van de huid kan voorkomen. Een woordje uitleg.

Oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen Geüpdatet op 22/03/2010 - 00h00

De leeftijd is een heel belangrijke factor bij onvruchtbaarheid . De vruchtbaarheid daalt namelijk geleidelijk aan met de leeftijd. De kans dat een vrouw bij haar maandelijkse menstruatiecyclus zwanger wordt, is 25% als ze 25 is, 12% als ze 30 is en nog maar 6% als ze 40 is. Maar er zijn nog heel wa...

Geluidshinder Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

Het oor is een fragiel orgaan en gehoorstoornissen ten gevolge van geluidstraumata kunnen onomkeerbaar zijn. De geneeskunde staat nog vrij machteloos ten aanzien van problemen van gehoorverlies. Hou dus rekening met het gevaar van te veel lawaai en neem preventieve maatregelen.

Molluscum, eczeem en andere huidaandoeningen bij kinderen: hoe raakt u ervan af? Geüpdatet op 26/02/2016 - 16h08

Het is niet zo eenvoudig voor ouders om bij hun kind via een gewone inspectie van de huid het onderscheid te maken tussen eczeem , een lichte vorm van psoriasis of luieruitslag . Een hydraterende crème helpt lang niet altijd, alhoewel veel ouders er automatisch naar grijpen en zo een geschikte behan...

Voor of tegen televisie op de kinderkamer? Gepubliceerd op 22/02/2011 - 12h22

De televisie heeft ons leven ingrijpend veranderd. In de jaren 50 gingen we bij de buren kijken en was het een beetje alsof je naar de bioscoop ging. Later stond er een in elke huiskamer. En nu de prijzen gezakt zijn, kan iedereen in het gezin voortaan zijn eigen toestel hebben, en vaak staat dat in...

Tweelingzwangerschap Geüpdatet op 23/03/2004 - 00h00

Ook al is het aantal tweelingen dankzij medisch begeleide voortplanting de voorbije jaren toegenomen, toch vertegenwoordigen ze slechts ongeveer 3 % van alle geboorten. Deze risicozwangerschap moet bijzonder strikt gevolgd worden…

3 oefeningen voor een slank figuur na de zwangerschap Geüpdatet op 26/04/2011 - 10h30

Deze gepersonnaliseerde oefeningen zullen ervoor zorgen dat u na uw zwangerschap weer vol energie zit en uw slanke lijn terugwint ! Minstens 3 keer per week uit te oefenen gedurende 2 maanden om snelle en zichtbare resultaten te boeken. Daarna 2 keer per week om uw lijn te behouden.

PUB