ARTIKELS GENEESMIDDELEN
182 online artikels over Geneesmiddelen
Tenniselleboog: doelstelling op lange termijn Geüpdatet op 18/03/2002 - 00h00

Een tenniselleboog (tennis elbow) is een ontsteking van de pezen ter hoogte van de elleboog. Deze aandoening is zeer vaak te wijten aan een te intensief gebruik van de spieren van de onderarm, bijv. bij het tennissen. Vandaar de naam. Een Nederlandse studie vergeleek de doeltreffendheid van verschil...

Vaccins en andere zorgverstrekkingen: hoe omgaan met pijn bij kinderen? Geüpdatet op 11/07/2016 - 16h45

Vroeger dacht men dat kinderen geen herinneringen overhielden aan pijn of dat ze het onderscheid niet konden maken tussen hun angst en pijn . Maar die tijd ligt ver achter ons. We weten nu - want dat is wetenschappelijk bewezen - dat we kinderen moeten beschermen tegen pijn . Maar hoe pakken we dat...

Warmtekussens, hip, warm en pijnwerend! Geüpdatet op 27/01/2014 - 10h01

Denkt u bij het woord warmtekussen meteen aan een weinig glamoureuze bedkruik? Dan bent u niet mee met uw tijd! Er bestaan tegenwoordig hippe warmtepacks met leuke hoezen, die dit welnessvoorwerp terug in eer hebben hersteld. Pijn? Neem dan een warmtekussen mee naar bed. Als u vaak last hebt van kou...

Antibiotica: waar zit het probleem? Gepubliceerd op 03/02/2017 - 10h06

We weten allemaal dat we niet te veel antibiotica mogen nemen, maar ook dat we die goede raad niet goed opvolgen. België zit voor het verbruik van antibiotica namelijk boven het Europese gemiddelde. Maar waarom moeten we zo voorzichtig zijn met ons antibioticaverbruik?

Gezondheid: vijf hardnekkige opvattingen die u definitief moet vergeten Gepubliceerd op 04/04/2017 - 14h46

Sommige ideeën over gezondheid worden decennia na decennia doorgegeven, alle wetenschappelijke studies ten spijt die exact het tegendeel bewijzen. Vijf specialisten nemen enkele hardnekkige opvattingen over pijn , migraine en osteoporosebreuken onder de loep en maken er brandhout van. Ze spreken all...

Preventie van colonkanker: een onverwachte bijwerking van antidepressiva... Geüpdatet op 27/06/2006 - 00h00

Antidepressiva hebben heel wat bijwerkingen, en onlangs is er een nieuw ontdekt, met dat verschil dat het dit keer om een positieve gaat! Sommige antidepressiva zouden namelijk de groei van colontumoren afremmen. Dat was eerder al aangetoond bij dieren, maar geldt nu ook voor de mens...

Geneesmiddelen tegen acne: zijn ze echt gevaarlijk? Gepubliceerd op 15/02/2011 - 11h13

Geneesmiddelen tegen acne zijn opnieuw actueel. In Frankrijk heeft een jongere zelfmoord gepleegd nadat hij met dergelijke geneesmiddelen behandeld was. Nu heeft zijn vader beslist drie laboratoria voor de rechtbank te dagen. Wat moeten we eigenlijk weten over die geneesmiddelen tegen acne ?

Vrouwen: pijn is vaak hormonaal bepaald Geüpdatet op 02/09/2015 - 15h03

Mannen en vrouwen voelen pijn niet op dezelfde manier. De pijnervaring hangt af van de sekse. De schuld ligt bij de vrouwelijke hormonen, zo blijkt uit de meest recente studies.

Nieuwigheden in de pijnbestrijding bij volwassenen Geüpdatet op 10/11/2001 - 00h00

Het aanschijn van pijn verandert, de mentaliteit ook. We hebben nu een veel beter inzicht gekregen in de pijnmechanismen en ook werden belangrijke therapeutische aanwinsten geboekt. We beschikken nu over relatief betrouwbare methoden om pijn te evalueren. En het onderzoek zal wellicht uitlopen op ve...

Vezels tegen bepaalde vormen van diarree Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Vezels verkorten de duur van de diarree veroorzaakt door antibiotica. Vezels zijn gemakkelijk te gebruiken, vertonen geen bijwerkingen en kunnen dan ook zonder enige beperking worden toegediend.

Geen aspirine onder de leeftijd van 16 jaar! Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

Het Franse Agentschap voor de Veiligheid van Gezondheidsproducten (AFSSAPS) raadt aan koorts bij kinderen jonger dan 16 jaar in eerste instantie te behandelen met paracetamol en niet met aspirine.

Griep? U kunt er iets aan doen, maar dan wel snel reageren! Geüpdatet op 15/01/2008 - 00h00

De beste manier om je tegen de griep te beschermen is je laten inenten. Voor wie dit niet doet, bestaan er antivirale middelen die de duur van de ziekte verkorten en de symptomen verzachten. Maar die middeltjes moeten wel stipt volgens het boekje genomen worden. Een woordje uitleg.

Aids, een nieuw geneesmiddel om therapieresistentie te overwinnen Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Resistentie tegen geneesmiddelen wordt een alsmaar groter probleem bij aids. Gelukkig is er nu een nieuwe generatie van geneesmiddelen, waaronder T20. De resultaten van de klinische studies blijken zeer bemoedigend te zijn en in Colorado werd gestart met de productie ervan op grote schaal.

Breekt u uw pillen gewoonlijk door? Geüpdatet op 10/01/2011 - 00h00

Dan zou het kunnen dat uw medische behandeling niet honderd procent nauwkeurig is... Dat is alvast de conclusie van een zonet verschenen Belgische studie.

Vaccinatie van kleine kinderen: moet men hen paracetamol geven? Geüpdatet op 02/11/2009 - 00h00

Vaak wordt aan jonge kinderen paracetamol gegeven meteen na een inenting . De bedoeling is een koorts aanval, die zich zou kunnen voordoen als reactie op het vaccin , te vermijden. Deze gewoonte zou binnenkort wel eens tot het verleden kunnen behoren. Een woordje uitleg.

Pijnstillende geneesmiddelen zonder voorschrift Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Tandpijn, rugpijn, hoofdpijn... In dergelijke gevallen reageren we dikwijls door een geneesmiddel te nemen dat geen voorschrift vereist. Het is nochtans belangrijk om ook in die gevallen inlichtingen in te winnen over het gekozen geneesmiddel.

Antibiotica: welke impact hebben ze op onze "goede" bacteriën? Gepubliceerd op 03/02/2017 - 10h07

Het "wonder" van de antibiotica heeft ons gered van vaak dodelijke ziektes, maar ook van banale infecties zoals een blaasontsteking. Maar door het overdreven en soms ondoordacht gebruik ervan zitten we nu opgezadeld met een zorgwekkende bijwerking: onze eigen darmflora gaan stuk door het te kwistig...

Aspirine na 75 jaar: niet zonder voorzorgen! Gepubliceerd op 21/06/2017 - 15h17

Aspirine is een zeer nuttig en populair geneesmiddel. Het wordt onder meer gebruikt op lange termijn om herval van hart- en vaatproblemen te voorkomen. Ook zijn preventief effect op sommige kankers wordt bestudeerd. Maar opgelet: aspirine is niet zonder gevaren…

Aspirine kan hartinfarct voorkomen Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h00

Elke dag een aspirientje helpt hartaanvallen te voorkomen. Dat is zo bij gekende hartpatiënten , maar misschien ook bij mensen die nog nooit iets aan hun hart hebben gehad.

Pijn en de behandeling ervan in 12 kernpunten Geüpdatet op 22/10/2004 - 00h00

Iedereen wordt ooit met pijn geconfronteerd. Over chronische en acute pijn, pijnstillers, aspirine, morfine, bijzondere pijn bij kinderen, bestaan er heel wat verkeerde ideeën. Test uw kennis.

Sport: Waar heb je pijn? Geüpdatet op 11/04/2011 - 15h53

Sportbeoefening leidt op elk niveau vaak tot pijn . Het is belangrijk de verschillende soorten pijn te kunnen onderscheiden en de plaatsen waar het pijn doet precies te kunnen aanduiden. Een overzicht…

Aspirine preventief tegen kanker? Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

Het goeie oude aspirientje heeft een mooi palmares: van koortswerend middel tot bloedverdunner die hartinfarcten en beroertes voorkomt. Begint het binnenkort een nieuw leven als preventiemiddel tegen kanker?

Werkt uw apotheker voor u? Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

De apotheker is een belangrijke gezondheidsspecialist, die we gewoonlijk bezoeken voor kleine gezondheidsproblemen, maar soms ook voor ernstige ziekten. Maar maakt u eigenlijk voldoende gebruik van al wat uw apotheker u te bieden heeft?

Cannabis: van roesmiddel tot medicijn Geüpdatet op 16/12/2003 - 00h00

Een jointje of kopje cannabisthee duikt meer en meer op in het therapeutische arsenaal van de arts. Van subversief genotsmiddel gaat cannabis de 21e eeuw in als erkend geneesmiddel.

Antibiotica: 'trop is te veel en te veel is trop' Gepubliceerd op 03/02/2017 - 10h06

Veel infectieziekten worden behandeld met antibiotica. Maar een te frequent gebruik van antibiotica werkt het optreden van resistentie in de hand, wat tot gevolg heeft dat de antibiotica minder goed zullen werken.

Cannabis, een geneesmiddel voor wat? Geüpdatet op 13/12/2013 - 12h24

De therapeutische eigenschappen van cannabis worden steeds meer erkend. Veel landen laten zelfs al geneesmiddelen toe op basis van cannabis voor de behandeling van ziektes of om de bijwerkingen van andere behandelingen te verzachten. Wat zijn de therapeutische eigenschappen van cannabis precies en v...

Aspirine om het borstkankerrisico te verminderen Geüpdatet op 29/06/2004 - 00h00

Amerikaanse onderzoekers stelden vast dat vrouwen die gedurende langere tijd aspirine innemen minder vaak borstkanker ontwikkelen. Een opzienbarend onderzoek onder de loep.

Pijnstillers: welke dosis zelfmedicatie mag ik nemen? Gepubliceerd op 15/05/2012 - 10h41

Slechts enkele pijnstillers zijn zonder doktersvoorschrift in de apotheek verkrijgbaar. Maar soms blijven er van een vorig voorschrift pillen over. Wat is de maximale dosis paracetamol en ontstekingsremmer die ik bij pijn en koorts mag nemen zonder opnieuw bij de dokter langs te gaan?

Generische geneesmiddelen: wat verandert er? Geüpdatet op 03/04/2012 - 11h26

De overheid wil het gebruik van generische geneesmiddelen extra stimuleren om de uitgaven in de gezondheidszorg te drukken. Apothekers krijgen voortaan toelating om in bepaalde omstandigheden een ander geneesmiddel te geven als datgene dat door de arts is voorgeschreven .

Urine-incontinentie: hoe behandelen? Geüpdatet op 08/04/2008 - 00h00

Urine-incontinentie komt veel vaker voor dan men denkt. Het is een probleem dat ook voor heel wat leed kan zorgen. Maar incontinentie kan behandeld worden, onder meer met doeltreffende geneesmiddelen, al geldt dat niet voor alle vormen van incontinentie.

Geneesmiddelen nemen is oké… maar niet te veel! Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

Natuurlijk zijn geneesmiddelen goed voor ons; ze zijn er om ons te verzorgen als er iets mis is. Maar de gebruikte stoffen kunnen soms ook problemen veroorzaken en soms hele zware. Bijwerkingen of ongewenste interacties zijn enkele van de mogelijke risico’s en die nemen toe als we meerdere geneesmid...

Antibiotica? Counteren met probiotica! Geüpdatet op 31/07/2007 - 00h00

Probiotica hebben een gunstige invloed op de darmflora en worden ook massaal gebruikt in de voedingsindustrie. Antibiotica veroorzaken van hun kant vaak diarree. Wat gebeurt er als we die twee samenbrengen?

Cortisonecrèmes: gebruik ze zoals het hoort! Geüpdatet op 20/04/2016 - 11h24

Cortisonecrèmes of -zalven lokken vaak overdreven reacties uit: bij sommige mensen wekken ze overmatige angst op, andere gebruiken ze te pas en te onpas. Deze zalven zijn heel waardevol voor de behandeling van allerlei huidproblemen, maar ze houden ook risico’s in als we er onzorgvuldig mee omspring...

Leven met chronische pijn Gepubliceerd op 20/11/2012 - 08h58

Pijn hebben is minder erg als we weten dat de pijn overgaat. Maar als de pijn aanhoudt, wordt het een echte lijdensweg en worden we erdoor getekend. En toch moeten we doorgaan en ermee leren leven. Hoe kunnen we dat doen?

Ziekte van Parkinson: opgelet voor bijwerkingen van de medicatie Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h30

De geneesmiddelen die het meest worden voorgeschreven in de behandeling van de ziekte van Parkinson zijn de zogeheten dopaminergica. Deze geneesmiddelen kunnen echter ongewenste bijwerkingen hebben zoals gedragsstoornissen. Zo is in de medische literatuur onlangs het verband gelegd tussen deze medic...

Tegen de pijn: ijs of warmte? Gepubliceerd op 08/05/2012 - 16h12

Wat is het best tegen spierpijn: warmte of ijs? Het antwoord is niet zo eenvoudig. Een woordje uitleg...

Baclofen, de redding voor alcoholverslaving ? Geüpdatet op 26/04/2013 - 18h05

Het medicijn baclofen is in Frankrijk heel bekend, bij ons iets minder. Het is een spierverslapper die wordt voorgeschreven om spierkrampen te bestrijden. Maar de bekendheid van het middel in de media heeft te maken met het feit dat sommige artsen, en sommige studies, suggereren dat het alcoholisten...

Een apotheek online - en betrouwbaar! Geüpdatet op 18/11/2008 - 00h00

Geneesmiddelen op het internet kopen? Wie dit hoort, denkt meteen aan de vele gevaarlijke namaakgeneesmiddelen en aan de kans om in het buitenland producten te kopen die bij ons niet in de handel verkocht mogen worden. Toch zou het jammer zijn om het kind met het badwater weg te gooien, want het kop...

Seksleven: als geneesmiddelen er zich in gaan mengen Geüpdatet op 30/07/2015 - 13h45

Het komt wel vaker voor dat mensen die een nieuw geneesmiddel voorgeschreven krijgen plots seksuele problemen krijgen. Antidepressiva en bepaalde bloeddrukverlagende middelen behoren tot de courante geneesmiddelen die het seksleven kunnen ontregelen. Maar er is geen reden tot ongerustheid. De proble...

Geneesmiddelen en voeding: wat zijn de interacties? Geüpdatet op 02/07/2013 - 11h17

Sommige voedingsmiddelen zijn af te raden voor wie geneesmiddelen neemt. Sommige stoffen kunnen namelijk op elkaar reageren en potentieel gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken.

Geneesmiddelen die erectieproblemen veroorzaken Geüpdatet op 21/05/2013 - 09h47

Erectiestoornissen zijn vaak erg stresserend en beangstigend voor een man. Een van de veel voorkomende oorzaken van die stoornissen is de bijwerking van een geneesmiddel.

PUB