ARTIKELS IJZERTEKORT
11 online artikels over Ijzertekort
Wintermoeheid: zou er sprake zijn van een ijzertekort? Gepubliceerd op 10/11/2016 - 09h37

Heel wat mensen zijn nooit zo moe als tijdens de wintermaanden. Deze vorm van vermoeidheid heeft soms een duidelijke oorzaak: ijzertekort. Dit zou het geval zijn bij 23% van de vrouwen. Bovendien zou 4% onder hen lijden aan een 'echte' anemie.

Ik heb last van ijzertekort: wat moet ik eten? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h47

De beste manier om veel ijzer te 'tanken' is, liefst om de twee weken, bloedworst eten. Bloedworst wordt beschouwd als veruit het interessantste voedingsmiddel wat ijzergehalte betreft. Voor wie niet zoveel houdt van de smaak van bloedworst, zijn er nog andere mogelijkheden.

Ijzersupplementen: niet om het even hoe! Gepubliceerd op 07/10/2015 - 10h45

Heel wat vrouwen kampen met ijzertekort, ook al hebben ze een evenwichtige voeding. Ze krijgen dan ook vaak de raad om een voedingssupplement te nemen op basis van ijzer . Deze producten kunnen echter bijwerkingen hebben, en een optimaal gebruik vereist de nodige voorzorgen.

Heb ik een ijzertekort? Gepubliceerd op 27/01/2015 - 10h37

Er zitten maar enkele grammen ijzer in ons lichaam, 4 gram om precies te zijn bij mannen en 2,5 gram bij vrouwen. Maar een tekort van enkele milligrammen ijzer kan van u al een wrak maken. Hoe kunnen we dat voorkomen of wat kunnen we doen als het toch zover komt?

Hoe herkent u ijzertekort en bloedarmoede? Gepubliceerd op 26/01/2015 - 17h43

Vrouwen krijgen makkelijk ijzertekort , vooral in hun vruchtbare jaren. Dat is vaak te wijten aan het bloedverlies tijdens de maandstonden. Maar soms ligt de oorzaak bij de voeding of bij bloedingen in het maag-darmkanaal. De tekenen die duidelijk wijzen op ijzertekort zijn onder meer een bleke huid...

Alopecie: misschien hebt u ijzertekort? Gepubliceerd op 11/03/2014 - 20h32

Alopecie (haaruitval) veel nauwer kan samenhangen met ijzertekort dan de medische wereld tot dan toe dacht. Dat is tenminste wat een groot aantal wetenschappelijke werken aangeven. IJzer zou namelijk haargroei kunnen bevorderen. En u, komt u ijzer tekort?

IJzertekort: een risico na borstvoeding Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

Het risico op een tekort aan ijzer bij kleine kindjes is ook in ontwikkelde landen reëel. De periode die volgt op het stopzetten van de borstvoeding is de meest cruciale periode omdat de baby overschakelt van melk met ijzer die makkelijk wordt opgenomen, naar een voeding met ijzer die niet zo makkel...

Hyperactieve kinderen zouden kampen met ijzertekort Geüpdatet op 04/01/2005 - 00h00

Franse artsen hebben vastgesteld dat kinderen met het hyperactiviteitssyndroom minder ijzer in hun bloed hebben dan normaal. Dat wijst erop dat ijzersupplementen de symptomen bij deze jonge patiënten zouden kunnen verminderen.

Als de foetus het ijzer van de moeder gebruikt Geüpdatet op 17/06/2002 - 00h00

Zwangere vrouwen lijden vaak aan ijzergebreksanemie (ferriprieve anemie). Die bloedarmoede kan ernstige gevolgen hebben voor de foetus. Hoe gaan we ijzer toedienen: via de mond of intraveneus (inspuiting in een ader)?

Hormoon dat ijzer regelt bij toeval ontdekt Geüpdatet op 22/04/2002 - 00h00

Bij hun onderzoek naar een gen dat een rol speelt in het glucosemetabolisme hebben Franse onderzoekers per toeval een hormoon ontdekt waar reeds meer dan 40 jaar naar wordt gezocht: het hormoon dat de opname van ijzer in het lichaam regelt.

IJzertekort Geüpdatet op 25/03/2002 - 00h00

IJzertekort komt vaak voor en kan een oorzaak zijn van bloedarmoede (anemie). IJzertekort wordt meestal veroorzaakt door bloedverlies (bloeding, overvloedige regels). Maar in een aantal gevallen is de oorzaak ervan niet gekend. Een Amerikaanse studie onderzocht de mogelijke oorzaken en de frequentie...

PUB