• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Liposuctie is geen oplossing tegen een te hoge cholesterol!

Liposuctie is geen oplossing tegen een te hoge cholesterol!Het gerucht gaat dat het verminderen van het lichaamsgewicht door liposuctie zou helpen om het cholesterolgehalte naar beneden te halen... Twee vliegen in één klap! We zijn daar niet zo zeker van...

De cholesterol daalt nauwelijks

Op het eerste gezicht lijkt het logisch: als we ervan uitgaan dat het cholesterolgehalte in het bloed en dus het cardiovasculaire risico stijgt naarmate de tailleomtrek groter is, zou elke afname van de tailleomtrek, zelfs via liposuctie, een gunstig effect moeten hebben op het lipideprofiel van mensen die de ingreep ondergaan.

De feiten bevestigen dat echter niet. In een Koreaanse studie werden bijvoorbeeld 11 personen gevolgd die gemiddeld 6,7 liter vet hadden laten wegzuigen. Hun lichaamsgewicht was daardoor van 64,5 naar 60 kg gedaald, een verlies van 4,5 kilo in één sessie... Hun LDL-cholesterol, de slechte cholesterol dus, was echter maar met 5,1% gedaald, wat geen significante daling is. De verklaring die de onderzoekers hiervoor gaven, is dat liposuctie de viscerale vetten niet wegneemt - de vetten die de organen omringen en de meeste schade zouden berokkenen.

Het is wel zo dat de operatie nu goed op punt staat en dat heel wat mensen er kunnen van profiteren. Het voordeel is dat je snel een goed figuur krijgt. Dat motiveert je om vervolgens meer inspanningen te doen om je gewicht op peil te houden, m.a.w. om beter te eten en meer aan lichaamsbeweging te doen.

Dat is overigens de sleutel van het succes van deze operatie: om een duurzaam esthetisch effect te bekomen, moet ze gepaard gaan met de wil om het gewicht te stabiliseren en daarom een betere levenshygiëne na te streven.

Regelmatig het cholesterolgehalte controleren

In verband met cholesterol is het beter om regelmatig een controle te ondergaan, zelfs als je let op wat je eet en regelmatig sport. Je kunt namelijk mager zijn en toch een te hoog cholesterolgehalte hebben. Je kunt niets anders dan fruit en groenten, vis en goede vetten eten, en toch een te hoge cholesterol hebben. Het is belangrijk om te weten dat de oorsprong van cholesterol in externe factoren ligt - m.a.w. de voeding - maar ook en vooral een interne aangelegenheid is. Cholesterol is namelijk een essentiële component van de membraan van onze cellen. Aangezien de cellen constant in ontwikkeling zijn, geven ze ook onophoudelijk cholesterol af in de bloedsomloop. Als je cholesterol ondanks een goede levenshygiëne te hoog blijft, is het belangrijk een geneesmiddel van de klasse van de statines te nemen, uiteraard om de cholesterol te doen dalen, maar ook om je hart, je hersenen en al je organen te beschermen. Statines zijn namelijk doeltreffend in de preventie van een infarct, maar ook van cerebrovasculaire accidenten, de ziekte van Alzheimer en kanker.

We kunnen besluiten dat liposuctie een zeer goede techniek is, die echter enkel op een esthetisch aspect gericht is!

Artikel gepubliceerd door op 11/07/2006

Bronnen: Yoon Gi Hong et al.: 'Impact of large-volume liposuccion on serum lipids in Oriental: a pilot study.' Aesthetic Plastic Surgery 2006; 30(3): 327-32.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie