• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Lijstjes opstellen: een gezonde gewoonte?

Lijstjes opstellen: een gezonde gewoonte?Boodschappenlijst, geschenkenlijst, klusjeslijst, afsprakenlijst... Wie heeft nog nooit dergelijke lijstjes opgesteld? U vindt hieronder enkele tips en overwegingen over een zowel universele als heilzame gewoonte.

De neiging om lijsten op te maken


Katrien is onlangs verhuisd. Zowat iedereen weet dat verhuizen voor heel wat mensen een echte hel is. Dozen opruimen en leegmaken, allerlei administratieve maatregelen treffen, adresveranderingen… Er is meer dan voldoende te doen en toch blijft Katrien rustig. "Ik heb lijstjes opgesteld, knipoogt ze terwijl ze zwaait met enkele blaadjes gekleurd papier. Alles op het gele papier betreft mijn oud appartement. Blauw heeft dan weer te maken met het nieuwe. Rood is voor de administratieve taken die ik moet vervullen en groen heeft te maken met internet, telefoon, enz. Op deze manier ben ik er zeker van dat ik niets vergeet!"
Lijstjes opstellen is wel niet nieuw, maar het is opnieuw een trend geworden. De voorbije jaren zijn op het internet blogs verschenen die aan dit onderwerp gewijd zijn. Er zijn discussies ontstaan tussen liefhebbers en tegenstanders van lijstjes en er zijn zelfs boeken verschenen over de kunst van het opstellen van lijsten.

Lijsten maken is gezond!


Maar wie stelt nu eigenlijk lijstjes op? "Bijna iedereen, antwoordt Cyril Perrier, psychotherapeut en coach persoonlijke ontwikkeling. Het menselijk geheugen is niet onfeilbaar: wie zich daarvan bewust is, verkeert in een goede geestelijke conditie. Naast de voordelen op gebied van organisatie, zorgen lijstjes er ook voor dat u uw geest kunt vrijmaken van de talrijke taken en zorgen die bij het dagelijkse leven horen." Maar opgelet: lijstjes maken is goed, maar ze moeten wel nuttig zijn!

Artikel gepubliceerd door op 13/07/2009

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten