• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Getuigenissen (0)

Lijdt u aan een obsessief-compulsieve stoornis (OCS)?

Lijdt u aan een obsessief-compulsieve stoornis (OCS)?

Om de angst te verdrijven, worden mensen die lijden aan obsessief-compulsieve stoornissen als het ware gedwongen om rituelen uit te voeren: herhalingsgedrag, zoals bepaalde voorwerpen altijd precies op dezelfde plaats terugleggen, tientallen keren controleren of een deur goed gesloten is, blijven nakijken of een voorwerp goed gewassen is, herhaaldelijk bepaalde zinnen luidop of in stilte herhalen, enz.

Compulsieve obsessie gaat verder dan bijgeloof en perfectionisme

Mensen die lijden aan obsessief-compulsieve stoornissen of OCS putten zich uit om te vechten tegen beangstigende gedachten die hun dagelijks leven vergallen. Het ergste is dat zij zich bewust zijn van de onzin van hun gedrag en dat zij schuldgevoelens hebben. Uit schaamte, proberen zij lange tijd hun problemen en hun obsessies verborgen te houden, zelfs voor de mensen uit hun onmiddellijke omgeving. 2 to 3% van de bevolking zou lijden aan een obsessief-compulsieve stoornis. Meestal gaat het om jonge mensen, jonger dan 25 jaar.

Welke zijn de verschillende vormen van compulsieve obsessie?

De innerlijke dwang kan verschillende vormen aannemen. De meest voorkomende zijn fobieën (angst om vuil te zijn, om besmet te worden door microben, om getroffen te worden door straling, angst van schadelijke producten…), die zich uiten in rituelen waarbij overdreven gewassen en schoongemaakt wordt. Dan zijn er nog de obsessies waarbij men bang is om zich te vergissen of om iets te vergeten (bang zijn dat men zijn werk niet goed gedaan heeft, dat men iets vergeten heeft, dat men iets verloren heeft…), de obsessies die te maken hebben met impulsief gedrag en waarbij men bang is om onopzettelijk geweld te gebruiken, schunnigheden uit te kramen, te vloeken…, de verzamelobsessies waarbij men nutteloze voorwerpen opstapelt, de obsessies die verband houden met symmetrie en waarbij men bang is dat iets ergs zal gebeuren wanneer bepaalde voorwerpen niet op hun exacte plaats staan

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 12/10/2012
Origineel artikel geschreven door op 04/03/2008

Bronnen: "Le guide du bien-être psy" (Gids van het psychologisch welzijn), uitg. Vidal.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Psychische stoornissen komen vaker voor dan men denkt

Vindt u het artikel interessant?