• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  10 mening
 • Getuigenissen (0)

Liesbreuk: wat zijn de symptomen?

Liesbreuk: wat zijn de symptomen?

De medische term voor liesbreuk is hernia inguinalis. De algemene term voor hernia wordt gebruikt als een deel van een orgaan op een zwakke plek of opening van het lichaam een uitstulping vormt.

Bij een liesbreuk is het meestal een stukje van de darmen dat in de liesstreek uitstulpt. Maar er bestaan nog veel andere soorten hernia’s.

Hoe weet u concreet of het om een liesbreuk gaat?

Hernia inguinalis, navelbreuk, dijbreuk of hernia femoralis: allemaal hernia’s van het spijsverteringsstelsel

Er bestaan allerlei soorten hernia’s. Om welk type het gaat, hangt af van het orgaan dat in het spel is en van de plaats in het lichaam waar de uitstulping zich voordoet.

Hernia inguinalis of liesbreuk: een deel van de darmen vormt een uitstulping op de plaats waar de buikspieren en dijspieren elkaar kruisen, dat is dus in de liesstreek.
Dit type van hernia komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

Dijbreuk of femorale hernia: een deel van de dunne darm vormt een uitstulping op een zwakke plek onder de liesplooi, ter hoogte van de pubis.
Dit type hernia komt meer voor bij vrouwen  dan bij mannen.

Navelbreuk: een vetophoping, een stukje van het buikvlies of van de darmen stulpt uit ter hoogte van de navel.
Dit type hernia komt vaak voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen.

Waarom krijgt iemand een hernia van het spijsverteringsstelsel?

Hernia’s ontstaan door broosheid van de weefsels en dat is vaak aangeboren. Het verklaart ook waarom bepaalde types van hernia vaak voorkomen bij kinderen. Maar die zwakke plekken kunnen ook later ontstaan als gevolg van het ouder worden of door aanhoudende felle druk op de buik. Met de jaren verslappen immers de spieren en weefsels die de natuurlijke openingen in het  lichaam (zoals de navelopening) normaal moeten versterken.

Tal van factoren - zoals constipatie, urine-retentie (blaas niet kunnen ledigen), chronische hoest, hevige inspanningen (dragen van zware lasten), obesitas of te weinig bewegen - kunnen ook de druk binnen in de buikholte verhogen en zo de weefsels brozer maken.

Artikel gepubliceerd door op 06/01/2015

Bronnen: Société française de gastro-entérologie, http://www.snfge.org.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten