Liesbreuk: waarom is een operatie nodig en hoe verloopt die?

Geüpdatet door Dr Philippe Presles op 29/10/2013 - 13h47
-A +A

PUB

Welke operatie?

Een patiënt die vandaag naar de dokter gaat voor een liesbreuk, krijgt doorgaans op zijn minst drie types van operaties voor de breuk en drie types anesthesie voorgesteld. Hoe raakt u daarin wegwijs?

Drie types van operaties om hernia te herstellen

  • Bij de eerste methode gebruikt men bestaand vezel- en spierweefsel om het buikvlies te herstellen en de breuk te dichten. Deze zogenaamde Shouldice-ingreep is de klassieke methode en gebeurt via een snede op de plaats van de breuk.
  • Bij de tweede methode wordt een kunststofmatje op de opening geplaatst via een laparoscopie of kijkoperatie (een buisje met optische apparatuur wordt door een gaatje in de buikwand naar binnen gebracht).
  • Er bestaat ook nog een derde mogelijkheid waarbij een kunststofmatje of zogenaamde plug via een snede op de zwakke plek wordt aangebracht.

De eerste twee methodes worden het meest gebruikt. De Shouldice-techniek is de oudste. Ze kan onder volledige narcose gebeuren, onder epidurale (een ruggenprik) of onder lokale verdoving. Er hoeft ook geen prothese te worden geplaatst. De ingreep kan bij lokale verdoving - en in bepaalde gevallen ook bij volledige narcose - in het dagziekenhuis plaatsvinden. Het nadeel hier is wel dat de patiënt een maand lang geen inspanningen mag doen, waardoor het uitoefenen van bepaalde beroepen onmogelijk wordt.

De techniek van het kunststofmatje via laparoscopie moet onder volledige narcose gebeuren, maar achteraf kan de patiënt als snel weer lichamelijk actief zijn. De dagen na de ingreep is de pijn ook beduidend minder. Deze methode met het implantaat wordt tegenwoordig het meest gebruikt.

Initialement publié par Dr Philippe Presles le 29/10/2013 - 09h33 et mis à jour par Dr Philippe Presles le 29/10/2013 - 13h47

Hernies inguinales, bases et perspectives chirurgicales. Gainant, Chez MEDSI. Hoge Gezondheidsraad , http://www.has-sante.fr/portail/upload/docs/application/pdf/2010-02/fiche_de_bon_usage_implants_refection_paroi.pdf

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB