Liesbreuk: waarom is een operatie nodig en hoe verloopt die?

Geüpdatet door Dr Philippe Presles op 29/10/2013 - 13h47
-A +A

PUB

Waarom u laten opereren?

Een liesbreuk moet niet koste wat het kost geopereerd worden, maar ze gaat wel niet vanzelf weg. De breuk wordt op termijn geleidelijk aan erger, in het beste geval blijft ze stabiel. Alleen een operatie kan u ervan verlossen. Het risico om met zo’n breuk te blijven lopen, is dat ze almaar groter en ook pijnlijker wordt. Omdat het proces doorgaans geleidelijk aan verloopt, beseft de patiënt vaak niet wanneer hij door de breuk echt gehinderd wordt in zijn functioneren.

Darmobstructie: operatie hoogdringend
Normaal zou iedereen zelf over dat probleem kunnen beslissen, maar er is nog wel een ander risico - dat van de afknelling. Als de darmen zijn gezakt tot in de breuk, kunnen ze plots gaan blokkeren. De patiënt merkt het meestal wel op, want de pijn is erg hevig en de breuk is niet meer terug te dringen. Zo’n darmobstructie ontwikkelt zich heel snel en moet dringend worden behandeld met een operatie (de ingreep moet ten laatste zes uur later gebeuren om het getroffen deel van de darm te redden).

Het is moeilijk te voorspellen welke liesbreuken tot zo’n obstructie zullen leiden. De kans is klein, maar het veroorzaakt wel een ernstige complicatie. Toch zijn er ook gevallen (afgezien nu van de obstructies) waar de chirurg voorstelt om niets te doen, omdat de hernia bijvoorbeeld al jaren oud is, gestabiliseerd is, door een brede opening komt (en de kans op een obstructie dus klein is), of omdat de operatie te riskant is. Zo’n situatie komt vooral voor bij hoogbejaarden die al jaren een breuk hebben.

En een breukband?

Het dragen van een breukband wordt tegenwoordig afgeraden.
De band verhindert een mogelijke afknelling niet en kan bij langdurig gebruik een chronische ontsteking veroorzaken. Opereren wordt dan veel moeilijker.

Initialement publié par Dr Philippe Presles le 29/10/2013 - 09h33 et mis à jour par Dr Philippe Presles le 29/10/2013 - 13h47

Hernies inguinales, bases et perspectives chirurgicales. Gainant, Chez MEDSI. Hoge Gezondheidsraad , http://www.has-sante.fr/portail/upload/docs/application/pdf/2010-02/fiche_de_bon_usage_implants_refection_paroi.pdf

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB