Liegen hoort bij opgroeien

Gepubliceerd op 13/02/2007 - 00h00
-A +A

Dingen verzwijgen, de waarheid verdraaien en echt liegen: de meeste kinderen hebben nood aan het vervormen of achterhouden van bepaalde waarheden. Waarom? Maakt het gedrag deel uit van de zelfontplooiing?

PUB

Wanneer liegen kinderen?

In de Verenigde Staten hebben onderzoeken aangetoond dat kinderen meestal liegen om een straf te ontlopen of om fantasieën te realiseren. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze de kerstman écht gezien hebben. Dat soort 'leugens' speelt een belangrijke rol bij de psycho-affectieve ontwikkeling van het kind.
Waarom? Omdat dit soort leugentjes een kind in een denkbeeldige wereld brengt waarin hij afstand kan nemen van bepaalde angsten en minder moeite heeft om om te gaan met bepaalde realiteiten waar een kind nog niet klaar voor is.

Inbeelding en bedrog

Dat soort leugens is begrijpelijk, maar liegen om aan een straf te ontsnappen kan wel problematisch zijn omdat liegen in dat geval doelbewust gebruikt wordt om bedrog te plegen.
Zoeken naar de reden waarom het kind liegt kan het kind die hulp bieden waar het nood aan heeft, net zoals het duidelijk maken van de grenzen tussen inbeelding en bedrog. Het zijn middelen die de ouders kunnen helpen om het probleem van het kind te verhelpen.

Gepubliceerd op 13/02/2007 - 00h00 Psychoenfants, januari 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Kinderen voorbereiden op een ziekenhuisopname Geüpdatet op 10/03/2003 - 00h00

Jaarlijks worden één miljoen kinderen geopereerd. Het is niet niets in slaap te worden gedaan en te worden geopereerd. Appendicitis, poliepen of een ongeval... wat moet u aan uw kind zeggen vóór een lichte operatie ?

Help uw kind om vrij en gelukkig te worden Geüpdatet op 22/04/2013 - 10h23

We zijn allemaal gelijk: we krijgen kinderen om ze gelukkig te maken, maar ontdekken dan vaak dat dit niet zo evident is. Ze kunnen problemen krijgen, af en toe een woedeaanval hebben, bij de minste frustratie aan het huilen gaan, met elkaar vechten,...

Meer artikels