PUBLICITÉ

Liefde is een sport als een andere

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer op 06/05/2003 - 00h00
-A +A

Henry Kissinger, de beroemde Amerikaanse diplomaat, zei dat macht het beste afrodisiacum is. Recente studies tonen aan dat ook sport een efficiënte manier is om de vlam erin te houden.

PUB

Coïtus in korte draf

Bij de mens wordt er bij de geslachtsdaad heel wat minder energie vrijgegeven dan bij andere diersoorten. Denk maar aan de mannelijke wandluis, die door het schild van het vrouwtje moet raken vooraleer hij zijn zaad kan deponeren. Dat neemt niet weg dat zo'n partijtje horizontale gymnastiek in een algemene, sedentaire context voor heel wat volwassenen op een hele week de enige vorm van fysieke activiteit is. Een aantal onderzoekers heeft zich voorgenomen er in een laboratorium de fysiologische gegevens over te verzamelen om een model op te stellen van de liefde: hartfrequentie, arteriële bloeddruk en zuurstofverbruik, alles werd gemeten… in verschillende standjes. De conclusie was dat het vermoeiendste standje de zogenaamde "missionarishouding" was (man bovenop de vrouw) en, op basis van deze bevindingen kunnen we de geslachtsdaad vergelijken met 800 meter (niet voluit) rennen met (toch nog) een sprint van 50 meter op het einde.

Het geheim van eeuwelingen

In het kader van andere onderzoeken rond het thema seks en sport hebben de onderzoekers ook geprobeerd te begrijpen waarom seksueel actieve personen statistisch langer leven dan anderen. Dat is het geval bij laboratoriumratten. Seksueel actieve mannetjes zien hun levensverwachting duidelijk stijgen. Maar dat geldt ook voor de mens. Dat fenomeen is goed gekend bij epidemiologen, die een duidelijk verschil zien in de levensverwachting van leden van de katholieke clerus (niet gehuwd) en die van de protestantse clerus (gehuwd). Volgens de onderzoekers zou de frequentie van de gemeenschap het testosteron verhogen, dat parallel ook tijdens de dag aanzet tot meer vrijwillige beweging en dus tot een beter onderhoud van de cardiovasculaire functies.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer op 06/05/2003 - 00h00 www.sportsci.org/encyc/drafts/Sexual_activity.doc.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ