• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Lichttherapie tegen seizoensdepressie

Lichttherapie tegen seizoensdepressie Kleine seizoensdepressies komen frequent voor en wijzen niet noodzakelijk op een ernstige stoornis. Vaak heeft zo'n dipje er gewoon mee te maken dat uw lichaam te weinig … zon heeft. Voor zes maanden naar de tropen trekken is slechts voor weinigen weggelegd. Toch bestaat er een middel om deze voorbijgaande stoornissen te bestrijden: lichttherapie. Tekst en uitleg van Gérard Pons, voorzitter van de Franse Vereniging voor Lichttherapie.

Lichttherapie: goed voor het moreel

Bij lichttherapie (of luminotherapie) wordt licht gebruikt om seizoensdepressies te behandelen die veroorzaakt worden door een gebrek aan zon (het lichaam scheidt dan meer melatonine af, een slaapverwekkende stof die lusteloosheid veroorzaakt) of door een jetlag, want het licht verschilt naargelang de plaats. "Deze seizoensdepressies worden gewoonlijk SAD (Seasonal Affective Disorder), winterdepressie of seizoensgebonden affectieve stoornis genoemd", aldus Gérard Pons. "De symptomen van een SAD zijn onder meer neerslachtigheid, depressie, impotentie, verminderde activiteit, gewichtstoename, trek in zoetigheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid." Lichttherapie wordt toegepast in het kabinet van de arts; daarbij wordt de patiënt blootgesteld aan licht dat het tekort aan zon herstelt. Daardoor scheidt het lichaam niet langer melatonine af en krijgt de patiënt meer energie.

Zeker geen recent procédé...

" Het weldadig effect van licht is al meer dan 2.000 jaar bekend", vervolgt Gérard Pons. "Denken we maar aan de zonnecultus van de Maya's of de Azteken. En in de 19de en 20ste eeuw gingen de rijken kuren naar Italië, om er te zonnebaden." Toch bestaat lichttherapie als zodanig nog maar een jaar of vijftien. "N. Rosenthal, een eminente Zuid-Afrikaanse onderzoeker, ontdekte seizoensdepressie als symptoom en ging op zoek naar remedies." Sindsdien hebben andere - onder meer Amerikaanse, Canadese en Scandinavische - onderzoekers het probleem bestudeerd en lampen ontwikkeld die het geschikte licht uitstralen.

Artikel gepubliceerd door op 03/06/2003

Vindt u het artikel interessant?