PUBLICITÉ

Lichte en heerlijke recepten voor Kerstmis

Recept aangemaakt door Paule Neyrat, diëtiste op 18/12/2007 - 00h00
-A +A
Soort :
hoofdgerechten

Kalkoen of kapoen? Ganzenleverpastei? Kreeft? En waarom geen wild? Kiest u voor traditie of voor vernieuwing? Een schotel zeevruchten om te beginnen: dat is traditie, praktisch (er is amper werk aan) en tegelijk door en door gezond. Hieronder vindt u een selectie van recepten voor oudejaar en het middagmaal op Kerstmis. Ze zijn allemaal licht, maar ze blijven overheerlijk.

PUB

Kapoen met kruiden

Voor 6 tot 8 personen
1 kapoen
1 ui
2 blokjes gevogeltebouillon
1 kruidnagel
1 kaneelstaafje
3 stukjes steranijs
1 eetlepel vierkruidenpoeder
1 kruidentuiltje
5 dl zoete witte wijn
3 botjes jonge wortelen
16 kleine raapjes
1 eetlepel olijfolie
10 takjes koriander
zout
peper

Daags tevoren
Leg de kapoen in een grote kookpot. Prik de kruidnagel in de ui en voeg die toe, samen met de geplette
bouillonblokjes, alle kruiden en het kruidentuiltje. Giet de wijn erbij en vul aan met water tot de kapoen
helemaal bedekt is. Strooi er wat zout en peper over.
Laat 1.15u op een heel zacht vuurtje razen.
Haal de kapoen uit de pot, wikkel hem in aluminiumpapier en zet hem in de koelkast. Gooi de kruiden
niet weg maar doe ze in een kleine kom.
Filter de bouillon en zet ook die in koelkast.

De dag zelf
Verwarm de oven voor op 180°C (Gasstand 6).
Schep het vet van de bouillon. Verwarm de bouillon langzaam.
Leg de kapoen in een diepe bakplaat of in een braadslede en zet deze in de oven. Doe er na 10 minuten
1 pollepel van de bouillon bij. Besprenkel er de kapoen mee.
Laat nog 50 minuten verder braden en besprenkel regelmatig. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe.
Schraap de wortelen en de raapjes. Snij de wortelen in schuine schijfjes.
Verhit de olijfolie in een pot en stoof de wortelen gedurende 5 minuten. Doe de raapjes erbij en laat
nog eens 5 minuten stoven. Giet er daarna wat bouillon bij tot de groenten onderstaan. Laat zachtjes
pruttelen tot al het vocht is verdampt. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
Haal de kapoen uit de oven, bedek hem opnieuw met een vel aluminiumpapier en laat hem 10 minuten
rusten.
Giet 2 grote pollepels bouillon in de bakplaat of de braadslede. Deglaceer het aanbaksel. Laat het
braadvocht inkoken tot het wat vaster wordt. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
Leg de kapoen in een schotel en leg de groenten errond. Bestrooi met een beetje versnipperde
koriander. Geef de saus er apart bij.

Kreeftensalade

Voor 4 personen
2 kreeften van 500 gram
1 citroen
2 avocado's
2 pompelmoezen
enkele blaadjes sla
6 eetlepels room
1 tot 1,5 koffielepel mierikswortel
zout
peper

Leg de kreeften in gezouten kokend water. Breng het water weer aan de kook en laat ze dan nog 10
minuten koken. Haal ze uit het water. Breek de scharen af en doe ze nog eens 3 minuten in het
kokende water. Haal ze uit het water.
Pers de citroen uit boven een kom. Snij de avocado's doormidden. Verwijder de pit. Schil de avocado's
en snij het vruchtvlees in dunne reepjes. Besprenkel ze systematisch met citroensap om verkleuring te
voorkomen.
Schil de pompelmoezen en verwijder alle witte vliesjes. Snij ze in sneetjes.
Was en droog de sla en leg enkele blaadjes apart. Verdeel die over de borden.
Haal de kreeften uit hun schaal. Snij de staarten in ronde schijfjes.
Verdeel ze over de borden en leg de scharen erbij. Schik de avocado en de pompelmoes errond.
Maak dan de saus klaar. Klop de room op samen met een deel van de mierikswortel. Breng op smaak
met zout en peper. Proef en voeg eventueel de rest van de mierikswortel toe.
Giet in elk bord wat van deze saus.
Zet de borden koel. Haal ze net voor het opdienen tevoorschijn.


Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 18/12/2007 - 00h00
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ