• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Lichtdermatose, allergie aan de zon

Lichtdermatose, allergie aan de zon

Een allergie aan de zon, ook wel lichtdermatose genoemd, kan optreden bij de minste blootstelling aan de zon. Roodheid, puistjes, jeuk kunnen zo een vakantie vergallen, in elk seizoen en overal ter wereld.

Lichtdermatose en zonneallergie

Er is geen enkele behandeling om lichtdermatose definitief te behandelen, maar er zijn wel preventieve en verlichtende behandelingen. De allergie aan de zon kan verschillende vormen aannemen.

Goedaardige zomerzonneallergie

Twaalf uur na de blootstelling aan de zon, duiken rode puntjes en hevige jeuk op ter hoogte van het décolleté, de schouders, armen, benen en de rug van handen en voeten, kortom alle lichaamsdelen die niet met kleren bedekt zijn. De symptomen verdwijnen na een tiental dagen, op voorwaarde dat men niet meer gaat zonnen. Dit is de meest voorkomende vorm van allergie aan de zon en ook de meest goedaardige. Ze komt vooral voor bij vrouwen (80%) tussen de 20 en de 35 jaar, ongeacht het fototype (de index van de weerstand aan de zon in functie van de kleur van haar en huid). De intensiteit van de allergie neemt af bij het zonnen en het bruinen. De allergie duikt niet meer alleen op in de zomer aangezien men nu het hele jaar zonovergoten vakanties kan nemen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/07/2011
Origineel artikel geschreven door op 28/08/2007

Bronnen: 'Le soleil n'est peut-être pas votre ami', interview met dr. Marot, La lettre des Cliniques universitaires Saint-Luc, n°76, augustus 2007.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Zomerallergieën

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten