Licht voor depressieve zwangere vrouwen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 03/06/2002 - 00h00
-A +A

Eén zwangere vrouw op 20 lijdt aan ernstige depressie. Helaas wordt een behandeling met klassieke antidepressiva vaak afgeraden. Ochtendsessies van blootstelling aan licht zouden een interessant alternatief kunnen zijn.

PUB

Talrijke vrouwen worden depressief tijdens de zwangerschap en de depressie wordt vaak miskend. 5% van de zwangere vrouwen vertoont een ernstige depressie. De depressie is echter moeilijk te behandelen daar antidepressiva tijdens de zwangerschap worden afgeraden. Wat kunnen we dan doen? Een Amerikaans tijdschrift voor psychiatrie stelt een alternatief voor: behandeling met licht of lichttherapie.Zestien zwangere patiëntes met een ernstige depressie werden behandeld met een sessie van één uur blootstelling aan fel licht 's morgens bij het ontwaken. 49% van de vrouwen vertoonde vanaf de 3de week van de behandeling een verbetering en na 5 weken liep dit percentage op tot 59%. Er werden geen bijwerkingen vastgesteld.

Het mechanisme is voor iedereen waarschijnlijk hetzelfde: het licht werkt in op de hersenen die signalen uitzenden in het hele lichaam. Maar misschien spelen nog andere mechanismen die specifiek zijn voor zwangere vrouwen, een rol. Er zijn studies in uitvoering om die resultaten te bevestigen. Lichttherapie lijkt dus een veelbelovende behandeling te zijn.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 03/06/2002 - 00h00 Oren. American Journal of Psychiatry 2002; 159: 666-669.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Diabetes en depressie: het verband tussen beide ziekten Gepubliceerd op 15/05/2012 - 11h49

Diabetes en depressie zijn twee veelvoorkomende ziekten, die ook vaak samen voorkomen bij eenzelfde persoon. Een Amerikaanse studie uitgevoerd bij duizenden vrouwen, toonde onlangs aan dat wie aan diabetes lijdt een verhoogd risico loopt op depressie...

Een slecht seizoen voor patiënten met depressie (deel 2) Geüpdatet op 01/10/2002 - 00h00

Vorige week hebben we gezien dat depressie een organische component heeft, maar dat men ook een bepaald profiel van depressieve personen kan schetsen. Zo kunnen de eerste symptomen worden opgespoord en kan dadelijk een arts worden geraadpleegd.

Leerkrachten verliezen hun stem Geüpdatet op 02/10/2007 - 00h00

De stem is het belangrijkste instrument van de leerkracht. Nu wordt die stem heel vaak zwaar op de proef gesteld, waardoor lesgevers regelmatig problemen aan de stem hebben Ze zijn vaak oorzaak van absenteïsme bij leerkrachten. Enkele tips om de stem...

Meer artikels