• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Lichaamsverzorging: ook voor uw hond

Lichaamsverzorging: ook voor uw hondWilt u dat uw hond een voortreffelijke lichaamshygiëne heeft? Als dat nuttig zou zijn, kunt u daartoe bijdragen door hem uw bad en uw geduld tijdens het baden aan te bieden.

Liefde of afkeer voor het water

Om ervoor te zorgen dat uw hond beter accepteert dat hij door u wordt gewassen, moet u eraan denken hem van jongs af aan te laten wennen aan deze gewoonte. Het is dan ook veel makkelijker om hem in bedwang te houden terwijl hij in het water zit, zodat de eventuele waterschade minder groot is. Hoewel bepaalde hondenrassen (labradors, newfoundlanders...) bekend staan om hun liefde voor water, is dit voor andere rassen niet altijd het geval. Bovendien beleeft elke hond zijn liefde of afkeer voor water op het moment van het bad op zijn eigen manier.

Het bad: een noodzaak?

Als honden die niet graag in bad gaan, te vaak worden gewassen, vormt dit een bron van stress voor de dieren. Bovendien kan een te frequent contact met shampoo huidallergie veroorzaken. Daarom moet de badfrequentie duidelijk aangepast worden aan het vachttype van de hond. Honden met lange haren moeten namelijk meestal maandelijks in bad, terwijl hun kortharige soortgenoten slechts om de 3 tot 6 maanden een bad nodig hebben. Toch kan het soms nuttig zijn uw hond systematisch te wassen na een modderbad in het bos of na een zwempartij in de zee of een wandeling op het strand. Terwijl modder opdroogt en met de borstel kan verwijderd worden, zodat een bad niet altijd nodig is, moeten het zand en het zeezout vaak onder een zachte waterstraal worden weggespoeld. Ten slotte zijn er honden die een zeer vette huid hebben, die een onaangename geur verspreidt. Deze dieren moeten met een speciale shampoo worden gewassen om de talgproductie van hun huid te normaliseren.

Artikel gepubliceerd door op 14/03/2006

Vindt u het artikel interessant?