Lichaamsverzorging: ook voor uw hond

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 14/03/2006 - 00h00
-A +A

Wilt u dat uw hond een voortreffelijke lichaamshygiëne heeft? Als dat nuttig zou zijn, kunt u daartoe bijdragen door hem uw bad en uw geduld tijdens het baden aan te bieden.

Liefde of afkeer voor het water

Om ervoor te zorgen dat uw hond beter accepteert dat hij door u wordt gewassen, moet u eraan denken hem van jongs af aan te laten wennen aan deze gewoonte. Het is dan ook veel makkelijker om hem in bedwang te houden terwijl hij in het water zit, zodat de eventuele waterschade minder groot is. Hoewel bepaalde hondenrassen (labradors, newfoundlanders...) bekend staan om hun liefde voor water, is dit voor andere rassen niet altijd het geval. Bovendien beleeft elke hond zijn liefde of afkeer voor water op het moment van het bad op zijn eigen manier.

Het bad: een noodzaak?

Als honden die niet graag in bad gaan, te vaak worden gewassen, vormt dit een bron van stress voor de dieren. Bovendien kan een te frequent contact met shampoo huidallergie veroorzaken. Daarom moet de badfrequentie duidelijk aangepast worden aan het vachttype van de hond. Honden met lange haren moeten namelijk meestal maandelijks in bad, terwijl hun kortharige soortgenoten slechts om de 3 tot 6 maanden een bad nodig hebben. Toch kan het soms nuttig zijn uw hond systematisch te wassen na een modderbad in het bos of na een zwempartij in de zee of een wandeling op het strand. Terwijl modder opdroogt en met de borstel kan verwijderd worden, zodat een bad niet altijd nodig is, moeten het zand en het zeezout vaak onder een zachte waterstraal worden weggespoeld. Ten slotte zijn er honden die een zeer vette huid hebben, die een onaangename geur verspreidt. Deze dieren moeten met een speciale shampoo worden gewassen om de talgproductie van hun huid te normaliseren.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 14/03/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vier tips voor gezonde pups! Geüpdatet op 06/11/2007 - 00h00

Wilt u uw pup de beste kansen geven op een lang en gezond bestaan? Geef hem dan niet alleen een kwaliteitsvolle voeding maar ook de noodzakelijke zorg!

Ik ben bang voor honden: wat moet ik doen? Geüpdatet op 03/04/2015 - 09h33

U hebt een soort zesde zintuig voor honden, u ziet ze al voor de anderen ze zien en u gaat aan de overkant van de straat lopen als u er van ver een ziet afkomen. U mijdt ook parken en bossen uit angst om een baasje met zijn viervoeter tegen te komen....

Meer artikels