• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Getuigenissen (0)

Lichaamsbeweging helpt – ook ongemerkte - cerebrovasculaire accidenten

Lichaamsbeweging helpt – ook ongemerkte - cerebrovasculaire accidenten

Een recente studie heeft aangetoond dat lichaamsbeweging bescherming biedt tegen CVA’s, ook als die zich ongemerkt voordoen.

Ongemerkt of zelfs onzichtbaar CVA

Een CVA (cerebrovasculair accident) - beter bekend als herseninfarct of beroerte - doet zich voor als een bloedvat in de hersenen verstopt raak of springt en de toevoer van bloed naar de hersenen daardoor verstoord wordt. Door het gebrek aan zuurstof raakt het getroffen gedeelte van de hersenen beschadigd. Meestal treden de volgende typische symptomen op: verlamming van één helft (rechter- of linkerkant) van het lichaam, verandering in de gevoeligheid, gezichtsstoornissen en spraakstoornissen. Maar soms doet een CVA zich ook voor zonder dat een van deze symptomen optreedt. Het infarct gaat in dat geval dus onopgemerkt voorbij. Zo komt het dat patiënten tijdens een hersenonderzoek soms - tot hun verbazing - te horen krijgen dat ze in het verleden een of meerdere beroertes hebben gehad, terwijl ze nooit symptomen hebben gevoeld. Alleen, en dat is net het probleem – hebben deze stille CVA’s wel een impact op de gezondheid.  Ze vergroten het risico op dementie en op nieuwe en zwaardere CVA’s.

 

Sporten helpt CVA’s voorkomen, ook stille of onzichtbare CVA’s

Om de impact van sport op deze stille CVA’s na te gaan verzamelden de onderzoekers een kleine 1200 bejaarden die geen voorgeschiedenis van CVA hadden. Ze onderzochten hen en vroegen hen wat voor lichaamsbeweging ze normaal hadden. Zes jaar later werden de deelnemers opnieuw onderzocht. Het resultaat: 16% had kleine hersenletsels die wezen op een stil CVA. Maar de deelnemers die regelmatig een matige lichamelijke activiteit beoefenden, liepen 40% minder kans om deze letsels te ontwikkelen. Maar lichaamsbeweging beschermt ook tegen zogeheten echte beroertes. Redenen genoeg dus om aan het sporten te gaan.

 

Artikel gepubliceerd door op 14/06/2011

Bronnen: Willey, J., Neurology, juni 2011.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten